Isolering af gulv - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Isolering
4 min læsetid
Sidst opdateret: 28 juli 2023

Isolering af gulv

At tage valget om at få isoleret sit gulv kan være svært. Det er typisk en lidt dyr fornøjelse og derfor er det ikke noget, som folk bare kaster sig ud i at gøre. Det kan kræve en del overvejelse og eventuelt professionelt hjælp inden man træffer den endelige beslutning.
Enkel og effektiv hjælp til at sammenligne leverandører og isoleringstyper

Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.

Hvorfor bør man isolere sine gulve? 

Der kan være flere årsager til, at det kan være en god ide at isolere sine gulve. En af dem er, at ved at du bor i et hus med dårligt isolerede gulve slipper der meget varme ud gennem gulvet. Denne varme er noget som du betaler for men som egentlig går til spilde. Hvis dine gulve er dårligt isolerede vil du altså varme meget op, som ender udenfor og ikke kan komme til nytte inde i din bolig. Du bruger altså penge på at varme din bolig op, og bruger flere end der egentlig er nødvendig. Derfor kan det være en god ide at isolere ens gulve. Det vil spare dig for at skulle varme din bolig markant mere op og af den grund vil det også spare dig for meget økonomisk. Ved at have gulve som er utætte kan de også føles utrolig kolde, selvom du gør hvad du kan for at varme din bolig op. Ved at de er utætte vil varmen aldrig rigtig kunne mærkes i gulvet og du vil konstant have følelsen af at gulvene er meget kolde. Hvis du er utætte vil du ydermere også kunne mærke en form for trækken, som blot gør at ens gulve føles endnu koldere. Det er en træls følelse at have konstant kolde gulve, og ved at man kommer til at fryse sine tæer ved at gå på gulvene kan man også komme til at fryse hele kroppen, selvom der egentlig er en fin temperatur generelt i rummet. Det kan også være træls, at man ser sig nødsaget til at gå i hjemmesko hele tiden, da man ellers føler det er for koldt for ens tæer. Dette vil en isolering af gulv kunne rette op på, og sådan en isolering vil hjælpe med at fjerne den trækkende fornemmelse som man let kan få, hvis man har en bolig med utætte gulve. 

 

Hvordan ved jeg at min bolig trænger til en gulvisolering? 

Der kan være flere tegn på, at ens bolig trænger til en gulvisolering. En af årsagerne, som er ret håndgribelig er, hvis din bolig er fra før år 1985. Hvis din bolig er ældre end dette år, vil der typisk kunne ses fejl og mangler i boligens isolering. Ydermere kom der i 1985 også et bygningsreglement som i langt højere grad stillede krav til husets isolering af gulve. En god hovedregel er derfor, at huse efter år 1985 er noget bedre end dem som blev bygget før år 1985. Bygningsreglementet kan man også sige har medført, at alle boliger efter år 1985 er bedre isolerede. Dette er de, fordi de har været nødsaget til at følge de regler for isoleringen, som der i reglementet blev stillet. Det er derfor også mere sjældent at man ser bygninger efter år 1985 som trænger til en ny isolering af gulv, som hvis du kigger på boliger før år 1985. 

 

Et andet tegn på, at ens gulv trænger til en bedre isolering kan være, hvis isoleringslaget er mindre end 100 millimeter. Hvis dette er tilfældet, er der ikke nok isoleringsmateriale til at kunne holde varmen effektivt nok inde med, og derfor bør man tænke over at få isoleret på ny. Ved at isoleringslaget er for tyndt vil der altså selvom det er til stede sive for meget varme ud, som altså kan medføre den utætte følelse og de kolde gulve. Noget som man helst vil undgå. 

 

Ydermere kan en bolig også trænge til en efterisolering af gulv, hvis husets gulve har været udsat for en vandskade. Hvis det er tilfældet at din bolig har været udsat for en vandskade, ses der altså en mulighed for at isoleringen har taget voldsomt skade. En vandskade er meget hårdt både ved ens gulv men i den grad også for ens isolering. Derfor er det vigtigt at følge op på ens isolering efter sådan en skade er sket. Isoleringen kan nemlig lettest være så hårdt medtaget af vandskaden at den er nødt til at blive renoveret. 

 

Til sidst kan en godt tommelfingerregel også være, at der i forbindelse med etablering af gulvvarme skal forekomme en ny isolering. I et sådan tilfælde vil du alligevel skulle have gulvet slået op, og ved at der er fri adgang kan det være særligt fordelagtigt at lægge det derned i samme ombæring. Dette gør, at du kan være fri for at bekymre dig om dine gulve mange år frem, i stedet for du vælger at etablere gulvvarme nu, og på sigt bliver nødt til at isolere dit gulv bedre. Hvis du skal isolere gulvet bagefter kan det også medføre, at gulvet igen skal brækkes op, for at man kan få lagt isoleringen rigtigt.

 

Hvornår er ens gulv isoleret tilstrækkeligt? 

Hvis du ikke har haft problemer med noget af ovenstående, besidder du muligvis et gulv som er tilstrækkeligt isoleret. En god hovedregel for isolering af gulve er, at der ses en isoleringstykkelse på omkring 300 millimeter. Dette mængde af isolering lever nemlig op til de krav, som der blev lavet af bygningsreglementet i 2015. Hvis du har et gulv med så god en isolering ses der hermed ingen grund til at begynde at investere i isolering af gulv lige nu. Man kan som regel tjekke ens gulv isolering, hvis man har tegninger af ens hus. Hvis dette ikke er tilfældet kan du dog også selv tjekke det ved at tage en gulvbræt af. Du får dermed et åbent udsyn ned til isolering og dermed kan du selv foretage din måling af isoleringen. Hvis du selv skal gøre det, vil det være en særlig god ide at vælge en af de gulvbrædder som ligger inde langs væggen. Ved at du vælger en af disse brædder, vil det ikke være lige så synligt, at du har haft brættet oppe, som hvis du valgt et bræt i midten af gulvet. 

Få hjælp til at bedømme om din gulvisolering er god nok 

Hvis du i forbindelse bedømmelsen om hvorvidt din isolering er fin nok, kan du søge hjælp hos en energivejleder. En energivejleder kan hurtigt hjælpe dig med at vurdere, om din isolering er god nok, eller om den bør udskiftes. En energivejleder kan herved komme hjem til dig, og tjekke isoleringen. Til tjekket kan han bruge et termografikamera, som kan belyse om dit gulv trænger til en ny renovering eller om den som du allerede har er god nok. Dette tjek bør tages om vinteren eller i fyrringssæsonen og der skal helst ses en inde temperatur på minimum 12 grader for at tjekket kan laves optimalt. At isolere sit gulv, kan være en forholdsvis dyr fornøjelse og derfor kan det for mange være rart at blive beskæftiget i om det er noget man bør gøre eller om man har et gulv hvor det ikke er nødvendigt.

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard
INDHOLDSFORTEGNELSE

Enkel og effektiv hjælp til at sammenligne leverandører og isoleringstyper

Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Enkel og effektiv hjælp til at sammenligne leverandører og isoleringstyper
Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.