Hulmurisolering| Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Isolering
4 min læsetid
Sidst opdateret: 27 januar 2022

Isolering af hulmur

At isolere ens hulmur kan i mange henseender medføre mange fordele for din bolig. For det første kan ses på din varmeregning, da den hurtigt vil reduceres. Ydermere vil en god isolering af ens hulmur også kunne skabe et bedre og mere roligt indeklima, som kan gøre din bolig til et mere rart og hyggeligt sted at være.
Enkel og effektiv hjælp til at sammenligne leverandører og isoleringstyper

Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.

Hvad er en hulmur? 

For at få det helt på det rene, kommer der her en forklaring på hvad en hulmur helt præcis er. En hulmur er ydervæg, hvor der ses et mellemrum i mellem den inderste og yderste del af muren. Selvom der forekommer to mure, er de begge selvbærende, dog med indmurede bindere som holder murene sammen. Disse bindere kan enten være fremstillet af ståltråd eller som faste bindere i form af mursten. Den inderste og yderste mur er typisk af teglsten i ældre huse, men hvis du har et hus, som er bygget efter 1960 vil der med stor sandsynlighed være en bagmur som er bygget af enten letbeton eller porebetonblokke. 

 

Hvorfor isolere min hulmur?

Der kan være flere årsager til man vælger at isolere sin hulmur. Et godt argument for at vælge at investere i en hulmur er, at det smitter utroligt positivt af på din varmeregning, forstået i den forstand, at ved at din hulmur bliver isoleret godt kræver det mindre midler at varme huset op med. Dette er særligt fordelagtigt, da det både vil spare dig for en masse tid, da du ikke behøver at fyre op hele tiden men også for penge, fordi du bruger mindre ressourcer til at få den ønskede temperatur indenfor. I forlængelse af at man ved en god isoleret hulmur bruger mindre varmeressourcer skåner du samtidig også miljøet. Det belaster mindre, når man ikke bruger lige så store mængder. Så ikke nok med at du kan spare dig selv for en masse penge, kan du også spare miljøet for en større belastning. Den mindre belastning vil nemlig medfører, at du som boligejer slipper mindre CO-2 ud i atmosfæren end du før ville have gjort. Du kan hermed også gå ind i kampen om at forbruge mindre og gavne miljøet i høj grad blot ved at vælge at isolere din hulmur. 

 

Du vil ydermere også kunne spare penge på varmeregningen ved sådan en investering, og kunne få din bolig til at blive mere værd i værdi. Boligen bliver mere værd, fordi den ved en god isolering kan få en bedre energimærkning end den havde før. Dermed sådan en investering ikke blot kunne mærkes kortsigtet i forbindelse med varmeregningerne men også langsigtet, hvis du skal sælge huset. 

 

Særlige fordele ved at have en godt isoleret hulmur

At have et velisoleret hus er altså med til at holde varmen inde og kulde ude. Men samtidig med dette medfører en god isolering også andre parametre, som der kan blive forbedret. Indeklimaet i din bolig vil nemlig også blive bedre. Det vil blive bedre, fordi en god isolering udelukker træk, som der kan forekomme hvis man har en utæt isolering. Ydermere kan det også hjælpe med at fugt udebliver, så fugt ikke kan trænge igennem en god isolering. Ved at fugt ikke kan trænge igennem isoleringen, vil man også se, at der vil være en langt mindre risiko for at der vil udvikle sig skimmelsvamp og andre fugtskader. Du vil altså også med en god isolering kunne undgå mulige skader i husets konstruktion, da den vil være bedre beskyttet. Dette vil alt andet lige også give mere værdi til din bolig. Denne renovering vil også medføre, at din bolig bliver mere vedligeholdelsesfri i og med at du laver et tiltag, som kan holde fugt og andet ude som kan volde skade på din bolig. 

 

Hvis du vælger at få din hulmur isoleret, vil du også med det samme mærke forskel på udefrakommende støj. En god isolering er nemlig også støjreducerende, hvilket også kan medføre at du får et mere roligt hjem. Det kan være at du bor i byen, eller op til en særlig trafikeret vej, og du dermed vil opleve mere ro indenfor da isoleringen tager meget af den larm, som du er vant til at høre. Isolering kan mindske støj med op til 35 procent, hvilket gør at det er en hørbar forskel som sker, hvis du vælger at isolere din hulmur. 

 

Hvordan isolerer man en hulmur? 

For at igangsætte isoleringen af ens hulmur kræves det, at man skal have mursten taget ud, så man kan komme ind til den gamle isolering og forbedre den. Oftest måles der ud efter en favns bredde, hvilket vil sige at man kan isolere en favn bredde rundt om det murstenshul, som man har skabt. Der ses flere metoder til at få murstenene ud af væggen på, men en af de mest anerkendte er ved at bore huller ved hvert hjørne af murstenen. Når disse huller er boret, saves hele murstenen af og tages ud. Ved at tilgå arbejdet på denne måde, ses der det bedst mulige resultat, når murstenen skal tilbage på plads igen. Hvis du gør brug af en isolatør, vil der typisk også være en faglært tømmer med til at indsætte de mursten som blev taget ud. Det kan være særdeles svært at ramme den samme farve mørtel som resten af huset har, da den kan være lidt medtaget og dermed ikke vil se helt ny ud længere. Dette har murere gode tips og tricks til, og af den grund vil de være gode til at lave et resultat, hvor man næsten ikke kan se, at murstenen har været ude. 

 

Isoleringen indblæses igennem de huller som skabes. En god indikator for, at man ved at man har indblæst nok isolering, er hvis der begynder at komme lidt isolering ud af det næste hul, som man har skabt. Hermed ved man, at man har blæst nok ind. Hvis du har en isolatør til at isolere for dig, vil han/hun tjekke manuelt om der er kommet nok isoleringsmateriale ind i hullet. Det sker ved at der mærkes på intensiteten på isoleringsmaterialet og derved bedømmes der, om der en intens nok eller om der kræves at man blæser lidt mere ind. 

 

Kan man efterisolere sin hulmur?

Hvis du for mange år siden har fået isoleret din hulmur, kan spørgsmålet om det skal gøres igen opstå. Samtidig kan der også opstå et spørgsmål om hvorvidt det er muligt at efterisolere. Det er muligt at efterisolere sin hulmur og opnå et lige så godt resultat, som første gang den blev isoleret. Ydermere er det også muligt hos udvalgte forhandlere at de kommer og undersøger din hulmur og anbefaler hvilken isolering der kunne være mest fordelagtig for din bolig. 

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard
INDHOLDSFORTEGNELSE

Enkel og effektiv hjælp til at sammenligne leverandører og isoleringstyper

Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Enkel og effektiv hjælp til at sammenligne leverandører og isoleringstyper
Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.