Isolering af kælder
Udfyld formularen og modtag tilbud, uforpligtende og gratis.
Hvorfor isolere sin kælder?
Der kan være mange årsager til, at man bør isolere sin kælder. Hvis du har et hus med en kælder, kanden være skyld i, at meget af husets varme siver ud. Hvis det er tilfældet, er det næsten lige meget, om resten af huset er velisoleret, da varmen stadig kan sive ud via kælderen. Derfor er det både rent økonomisk, men også for indeklimaets skyld en god ide at isolere kælderen.
Hvornår bør du isolere din kælder?
Det kan være svært at vide, hvornår man bør efterisolere sin kælder. En god tommelfingerregel er dog, at hvis huset er bygget før 1999, så trænger det med stor sandsynlighed til en efterisolering. Det skyldes, at der i 1998 blev vedtaget en lov omkring isolering, som betød, at kældre fremadrettet blev bedre isoleret. Et hus fra før 1999 vil derfor med stor sandsynlighed trænge til en efterisolering i og med, at der ikke har været specifikke regler for, hvordan kælderen skulle isoleres.
En anden tommelfingerregel er at kigge på, om kældervæggene er i dårlig stand. Det kan være, at dit hus er af ældre dato, og din kælder dermed også trænger til en opdatering. Hvis væggene ser meget gamle og slidte ud, er det et tegn på, at der let kan sive varme ud af boligen. Gamle nedslidte vægge holder nemlig ikke på varmen, og isoleringen er ofte også minimal.
Du kan også se på størrelsen af den isolering, som kældervægge og gulv har. Hvis begge er under 100 millimeter, bør du efterisolere. Isoleringen er simpelthen for tynd, og varmen siver ud - hvilket er dyrt i den sidste ende.
Hvordan kan man efterisolere sin kælder?
Hvis du bor i et hus med en kælder, som trænger til en ny isolering, kan det ske på flere måder. Først og fremmest kan du isolere din kælder udefra. Isolering udefra er den metode, som de fleste danskere tyer til. Metoden er velset og anerkendt blandt de fleste fagfolk, og derfor vil du ofte blive anbefalet denne løsning - som dog også er en hel del dyrere end at isolere inde fra. Til gengæld undgår du problemer med fugt og skimmelsvamp, som kan være en uheldig følge af indvendig efterisolering.

Isolering ude fra - dyrt, men effektivt
Man starter med at grave ud langs huset, så der skabes et hul omkring kælderen. I dette hun vælger størstedelen at få sat en vandtæt membran op. Denne membran er særlig fordelagtigt, hvis du før har døjet med grimme vandskader i den kælder. Den er fordelagtig fordi den hjælper med at holde vandet ude og dermed er med til at beskytte dit hjem bedre. Efter membranen er kommet op startes arbejdet med at sætte den nye isolering op. Den nye isolering udgår omkring 300 millimeter, og sikrer at varmen ikke kan sive ud. Inden der lukkes af, fyldes der også med drænmateriale, som i mange tilfælde er grus og jord inden der lukkes for isoleringen. Når der bliver lukket for isoleringen vælger mange herefter også at få sin sokkel pudset op og malet, så huset står knivskarp trods renoveringen af isoleringen.
Isolering inde fra
En anden metode til at isolere sin kælder er ved at isolere indefra. Inden man går i gang med renoveringen er det en forudsætning, at der er omkring 20 grader i kælderen. Hvis temperaturen ikke er forholdsvis høj, kan der forekomme komplikationer i forbindelse med renoveringen. Derfor er denne metode mest fordelagtigt at foretage om sommeren, hvor man kan være heldig, og temperaturen i kælderen er lidt højere. En mulig metode til at isolere indefra er blandt andet ved at opbygge en væg af kalciumsilikatplader. Disse plader er særligt gode til at holde varmen inde og holde fugt og skimmelsvamp ude, som ellers kan være en risici.
Hvis kælderens vægge er godt isolerede, kan det i visse tilfælde være nok blot at isolere kældergulvet. Men det er kun en fordelagtig løsning, hvis du er sikker på at væggene kan holde kulden ude. At isolere et kældergulv er for mange er meget stort stykke arbejde. Derfor er det vigtigt at du sætter dig ind i processen grundigt og eventuelt søger hjælp til at få det udført. Når man skal isolere kældergulvet, er man nødsaget til at brække det gamle kældergulv op, lægge isoleringen ned, og lægge et nyt gulv på igen. Noget som både kræver meget tid og mange kræfter. Der anbefales at der lægges 300 millimeter isolering ned og 100 millimeter betongulv ovenpå for at opnå det bedste og mest isolerede resultat.

Isolering af kælderloftet
En tredje løsning er at isolere kælderloftet. Det kan være en særligt god løsning, hvis kælderen ikke er opvarmet, og du først og fremmest vil hindre kulden fra kælderen i at stige op i stueetagen. Det er en forholdsvis billig og nem manøvre, som er en fordel for dig, der måske kun bruger din kælder til opbevaring.
Hvilke fordele giver en velisoleret kælder?
Selvom det kan lyde som en stor opgave at få isoleret sin kælder, kan det medføre en masse fordele, som er det hele værd. Først og fremmest kan du spare en masse kroner på varmeregningen - og så får du et mere behageligt indeklima. Du undgår nemlig den trækkende følelse, som kan komme fra kældertrappen eller kælderlemmen. At have en trækkende følelse i hjemmet er hverken rart eller besparende, for fodkulde får dig ofte til at skrue mere op for varmen. En kælder med et godt indeklima giver desuden nye muligheder. Det kan være, at dine børn kan få et ekstra legerum dernede, eller måske kan du lave et mini-træningscenter. Det giver følelsen af en større bolig, når kælderen bliver funktionel, og du kan gøre ting dernede, som normalt ville tage plads i stueetagen.
Få flere tilbud uforpligtende og gratis
-
Beskriv dit behovBeskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
-
Få tilbud fra flere selskaberJo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
-
Vælg det bedste tilbudVælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris