Kaskoforsikring - Alt du skal vide | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Forsikring
6 min læsetid
Sidst opdateret: 06 juli 2023

Kaskoforsikring - Alt du skal vide

Selvom du allerede har den lovpligtige ansvarsforsikring, er det for langt de fleste også relevant at købe en kaskoforsikring til bilen.
Forsikring
Kan du få en billigere forsikring? Tjek det lige her.

Kaskoforsikringen dækker nemlig nogle af de skader, som din bil kan komme ud for. Således kan det for mange være en god idé at overveje denne type forsikring, da man så er bedre sikret, hvis uheldet er ude.

Derfor vil vi herunder gennemgå præcist, hvad en kaskoforsikring er, hvad kaskoforsikringen dækker, hvornår den er værd at overveje og hvordan du skaffer den billigste af slagsen. 

På den måde kan du træffe et oplyst valg om, hvorvidt kaskoforsikringen er noget for dig, og hvis den er, kan du få hjælp til at finde den til den bedste pris.

Hvad er en kaskoforsikring?

Du kan tænke på kaskoforsikringen som din bils ulykkesforsikring. Den er fuldkommen frivillig at have, men den dækker dig altså ind for nogle af de ulykker og uheld, man kan rende ind i som bilejer. Denne type forsikring er eksempelvis din redningsmand, hvis bilen bliver stjålet, udsat for hærværk eller har fået skader ved et trafikuheld.

Kaskoforsikringen er også det, som mange vil opfatte som den klassiske bilforsikring.

Modsat ansvarsforsikring - der dækker skader på andre personer og ting under kørsel - dækker kaskoforsikringen altså skader på din egen bil.

Vælger du ikke at have en kaskoforsikring, er det i stedet dit eget ansvar at dække udgifterne til skaderne. Afhængigt at skaden kan dette hurtigt løbe op i relativt store beløb, hvorfor en kaskoforsikring tilbyder en stor tryghed, selvom man i princippet aldrig håber den skal i brug.

Som nævnt er kaskoforsikringen fuldkommen frivillig, men du kan dog godt opleve, at banker eller andre finansieringsselskaber vil have den som et krav, hvis du skal låne til bilen hos dem. Den vil nemlig være deres garanti for, at de kan deres penge igen i tilfælde af uheld.

Husk, at uanset om du skal have en kaskoforsikring eller ej, skal du altid have styr på den lovpligtige ansvarsforsikring som bilejer.

Læs mere om den lovpligtige ansvarsforsikring her

Det dækker en kaskoforsikring

Det er lidt forskelligt, hvad kaskoforsikringen dækker af skader, alt efter hvilket forsikringsselskab man vælger, så læs altid vilkårene grundigt igennem. Men i hovedtræk dækker den pludseligt opstået skader i forbindelse med f.eks. trafikuheld, ligesom den dækker skader i brand, hærværk eller hvis bilen bliver stjålet.

Eksempler på skader som kaskoforsikringen dækker:

 • Skader på bilen - f.eks. ved trafikuheld og parkering

 • Tyveri af bilen

 • Indbrud i bilen

 • Skader ved brand og hærværk

I hovedtræk dækker kaskoforsikringen altså mange af de skader, som du ikke selv er hovedansvarlig for. Det vil altså også sige, at mange af den type skader, som du enten selv er skyld i, eller kan kategoriseres som 'manglede vedligehold', i udgangspunktet ikke dækkes af din kaskoforsikring.

Eksempler på skader som kaskoforsikringen ikke dækker:

 • Skader opstået grundet rust eller slitage

 • Skader der er lavet med vilje eller ved grov uagtsomhed (f.eks at hælde forkert brændstof på sin bil)

 • Skader er der er lavet fordi føreren har været enten spiritus- eller narkotika-påvirket

 • Skader i mekaniske/elektriske dele som f.eks. motoren (undtaget hvis det er sket i forbindelse med brand, tyveri, trafikuheld el. lign.)

 • Skader hvor føreren af bilen ikke har haft kørekort - Medmindre det tydeligt kan bevises, at uheldet ikke skyldes førerens manglende kørefærdigheder

Dette er blot eksempler, og det er altid vigtigt, at du selv tjekker forsikringen igennem, da der kan være stor forskel på, hvad der hører under kaskoforsikringen hos de forskellige forsikringsselskaber.

Det er også vigtigt at huske på, at kaskoforsikringen i udgangspunktet udelukkende dækker skader på bilen - og altså ikke på dig som fører. Hvis du også ønsker selv at være forsikret som fører, skal du ofte tilkøbe en førerforsikring.

Hvorfor hedder det 'kasko'?

'Kasko' kommer af det spanske ord 'casco', som betyder 'skibsskrog'. Oprindeligt var dette et ord til at beskrive forsikringen af skibets motorer, skrog og andet inventar. Senere er 'kasko' altså blevet udvidet til også at dække over forsikringen af andre fartøjer som biler, motorcykler og lignende.

Hvornår kan det betale sig med en kaskoforsikring til sin bil?

Når du skal finde ud af, om det kan betale sig med en kaskoforsikring for dig, er der primært to ting, du skal have med i overvejelserne; bilens værdi og din egen tryghedsfornemmelse.

Bilens værdi er vigtig at have med i overvejelsen, da det måske ikke giver helt lige så meget mening at få en kaskoforsikring til en bil på 10.000 kroner, da forsikringen hurtigt vil udgøre en for stor del af bilens samlede værdi, og det er på samme måde meget mindre sandsynligt, at man får den værdi ud af bilen igen. Har du omvendt købt en splinterny bil til 400.000, giver det super god mening med en kaskoforsikring. Her vil forsikringen samlet set være en lille pris at betale mod den værdi, eventuelle reparationer af din bil vil have.

Men tryghed er også et vigtigt aspekt at have med sig i overvejelserne. Selvom du måske har en billig bil, som på papiret ikke er værd have kaskoforsikring på, kan det jo godt give mening for dig som person. Måske er du meget afhængig af din bil, og kan ikke bare gå ud og købe en ny, hvis den nuværende bryder sammen. På den led vil kaskoforsikringens pris måske være en lille pris at betale i forhold til den tryghed, du får igen den anden vej.

Skal du have tilvalg til din kaskoforsikring?

Hos langt de fleste forsikringsselskaber kan du få en række forskellige tilvalg til din kaskoforsikring. Det kan være f.eks. førerforsikring, vejhjælp eller retshjælpsforsikring. Du kan altid tjekke hos forsikringsselskabet, hvad de tilbyder af tilvalg.

Nogle tilbyder også det, man kalder en 'delkasko'. Det er en begrænset version af kaskoforsikringen, hvor man betaler mindre men også får en mindre dækning. Disse typer forsikring kan specielt være relevante og fordelagtige, hvis man har en gammel bil med begrænset værdi, som man ikke ønsker at ofre alverden på.

Læs mere om delkasko her

Hvad koster en kaskoforsikring?

Prisen på en kaskoforsikring afhænger af flere faktorer. Først og fremmest afhænger den af, hvor mange tilvalg du laver til din forsikring. Men derudover beregnes prisen bl.a. ud fra den enkelte bil (herunder model og alder), din alder, bopæl, skadeshistorik og din fører-anciennitet.

Samtidig kan man selvfølgelig også få en lavere forsikringspræmie ved at betale en højere selvrisiko. Det vil så dog omvendt betyde, at du skal betale et højere beløb, hvis du rent faktisk skal gøre brug af kaskoforsikringen på et tidspunkt.

Sammenlign tilbud og få en billigere kaskoforsikring

Hvis du er på jagt efter en billigere forsikring, er det altid en god idé at sammenligne de forskellige forsikringsselskaber, og hvad de tilbyder. Selv hvis du har en god kaskoforsikring i forvejen, kan det være penge at spare ved at tjekke markedet igen. Det opdateres nemlig hele tiden i forhold til vilkår og priser.

Og det er langt fra usandsynligt, at du kan skifte til et selskab, som kan give dig en bedre pris på det samme produkt. Eller at du kan bruge den hårde konkurrence til at få dit selskab til give dig en bedre aftale på dine eksisterende forsikring.

Hvis du vil slippe for bøvlet med selv at ringe rundt, kan du udfylde formularen her hos os. Så vil du blive kontaktet af 2-3 forsikringsselskaber, som alle kæmper om at få dig som kunde. Og det er faktisk slet ikke så besværligt at skifte forsikring. Læs mere om at opsige eller skifte din forsikring her.

Forsikring
Kan du få en billigere forsikring? Tjek det lige her.

 

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Forsikring
Kan du få en billigere forsikring? Tjek det lige her.