Skift til varmepumpe | Så meget kan du spare | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
4 min læsetid
Sidst opdateret: 06 juli 2023

Skift til varmepumpe: Så meget kan du spare

Hvis du går og overvejer at skifte til en varmepumpe, er økonomien helt sikkert en af de store overvejelser. For hvor meget kan man egentlig spare ved at lave sådan et skifte, og hvordan er tilbagebetalingstiden, hvis jeg skifter til en varmepumpe?
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Dette er noget, mange mennesker undrer sig over og gerne vil have svar på, når de overvejer at skifte fra deres nuværende energiforsyning til en varmepumpe. Heldigvis kan vi til en start sige, at der for mange mennesker vil være rigtig mange penge at spare ved at skifte til en varmepumpe.

Hvor meget du helt præcist kan spare ved at skifte til en varmepumpe, afhænger i stor grad af din nuværende energiforsyning. Afhængigt af hvorvidt du bruger olie, naturgas, fjernvarme eller noget andet, vil beløbet du kan spare på skiftet ændre sig en smule.

Få tilbud på en ny varmepumpe

Så meget sparer du ved at skifte til en varmepumpe

Som nævnt vil besparelsen i kroner og øre ved at skifte til en varmepumpe variere fra bolig til bolig. Udover hvilken type energiforsyning man har, afhænger besparelsen også af boligens areal og alder, ens årlige varmeforbrug og hvor gammel den nuværende løsning er.

Energistyrelsen anslår, at et gennemsnitligt hus på 130 m2, der på nuværende tidspunkt bruger naturgas og har et forbrug på 18.100kWh/år, vil kunne spare 7.100 kr. om året ved at skifte til en varmepumpe. Samtidig er det værd at huske på, at det slet ikke er usikkert, at den besparelse på sigt kan blive større. Over de sidste år er de fleste andre varmeløsninger blevet markant dyrere, bl.a. pga. af energikrise, krig osv. Eksempelvis er prisen på naturgas gået fra omkring 2 kr. pr. m3 i januar 2020 til lidt over 14 kr. pr. m3 i december 2022. Altså en stigning i pris på over 600%.

Vil du prøve at udregne, hvor du meget du kan spare, har Energistyrelsen også lavet en beregner, hvor du kan få et overslag på besparelsen på din egen adresse. 

Prøv den her

Husk også, at du ved et skifte til en varmepumpe ikke kun gør noget godt for din pengepung. Ved sådan et skifte gør du også noget godt for jordkloden, da en varmepumpe udleder mindre CO2.

Hvordan kan en varmepumpe spare mig for så mange penge?

Hvis du er forbavset over, hvor meget en varmepumpe kan spare dig for, kommer her en kort forklaring. Den primære grund til, at et skift til varmepumpe ofte medfører en besparelse, er, at den kan udnytte energien i luften omkring din bolig. 

Ved at drage fordel af allerede eksisterende energi kan du altså både spare penge og mindske din CO2-udledning. Der skal selvfølgelig bruges en smule energi på at drive varmepumpen. Men oftest vil varmepumpen kunne levere mellem 2-5 gange så meget varmeenergi, som den er blevet tilført.

Læs mere om hvordan en varmepumpe fungerer

Fordele og ulemper ved et skift til varmepumpe

Som med det meste andet i livet er der både fordele og ulemper ved at foretage et skift til en varmepumpe. Dog er det vores vurdering, at for rigtig mange mennesker vil fordelene klart udveje ulemper. Bliv klogere på fordele og ulemper herunder.

Fordele ved skift til varmepumpe

 • Billigere varmeregning

 • Billig i drift, da den udnytter energi fra luften eller jorden

 • Klimavenlig opvarmning af boligen

 • Leverer stabil og konstant varme

 • En varmepumpe har lang levetid

 • Regulerer selv temperaturen

 • Kan øge boligens værdi - Bl.a. gennem forbedret energimærke

Ulemper ved skift til varmepumpe

 • Stor investering at købe og montere en varmepumpe

 • Tilbagebetalingstiden kan være relativt lang

Selvom der er nogle ganske få ulemper, opvejer fordelene ved et skift til varmepumpe for langt de fleste af disse ulemper. Da ulemper primært relaterer sig til det økonomiske aspekt, er det også vigtigt at påpege, at der med stor sandsynlighed vil være tilskud at hente i 2023, hvis man vil skifte til en varmepumpe.

Kan man få tilskud, når man skifter til en varmepumpe?

Energistyrelsen forventer, at der i løbet af 1. kvartal af 2023 vil blive åbnet for en ny tilskudspulje til varmepumper. Det vil altså sige, at du vil kunne få et tilskud fra staten, hvis du beslutter at skifte til en varmepumpe i 2023.

I 2022 kunne man få mellem 13.000-25.000 kr. i tilskud til skift til varmepumpe, afhængigt af størrelsen på ens bolig og hvilket energimærke den ønskede varmepumpe har. Dog var der den undtagelse, at man ikke kunne få tilskud, hvis man bor i et område med fjernvarme, eller hvis der var truffet beslutning om at udlægge området til fjernvarme. I 2023 vil der bliver givet et ensartet tilskud på 17.000 kr. på luft til vand varmepumper - uagtet boligens størrelse og varmepumpens energiklasse.

Når der bliver åbnet for tilskud, er det først-til-mølle. Derfor kan det godt betale sig at tilmelde sig Energistyrelsens nyhedsmail, så man kan få besked om, hvornår puljen åbner for ansøgninger.

Husk også, at det er vigtigt, at du har fået tilsagn om tilskud, inden du bestiller varmepumpen. Er den først bestilt eller installeret, kan du ikke få tilskud på bagkant.

Læs mere om tilskud til varmepumpe

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard

Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.