Hvor lang tid tager det at lade en elbil op? - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Hjemmelader
4 min læsetid
Sidst opdateret: 02 oktober 2023

Hvor lang tid tager det at lade en elbil op?

Mange mennesker overvejer at skifte til en elbil på grund af de miljøvenlige egenskaber og de mange fordele, der er ved at køre på el. Men før man beslutter sig for at investere i en elbil, er det vigtigt at vide, hvor lang tid det tager at lade en elbil op.
Få de bedste priser på hjemmelader nu

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

For hvor det ikke tager meget mere end et par minutter at fylde sin benzinbil op, er det noget anderledes med opladningen af elbiler. Her er der flere faktorer, der skal medregnes, når ladetiden skal findes. Det afhænger bl.a. af bilens batterikapacitet og ladeudstyr samt typen af ladestation, der anvendes.

Læs med herunder, hvis du gerne vil have styr på ladetiderne for elbiler, så du kan blive helt klar til at køre mere grønt.

Hvor lang tid skal en elbil oplade?

I udgangspunktet kan det tage alt mellem 1 time og 10 timer at lade en elbil op. Og det er selvfølgelig noget af et spænd, men det er simpelthen, fordi ladetiden afhænger af en række forskellige faktorer; herunder batteriets kapacitet, ladeudstyret og den ladeboks, man anvender.

Det er vigtigt at bemærke, at ladetiden for elbiler ofte angives efter opladning af 80% af batterikapaciteten. De sidste 20% tager nemlig markant længere tid at lade op end de første 80%. Derfor er en angivelse af ladetid fra 0-100% ikke helt retvisende, da det sjældent er nødvendigt at oplade batteriet fuldt ud til daglig brug.

Vær også opmærksom på, at oplader du med et såkaldt ‘mormorkabel’ gennem en almindelig stikkontakt, vil du opleve væsentlige længere ladetider. Det er nemlig med længder den langsommeste lademetode, og her vil du kunne forvente at skulle bruge minimum 10-15 timer, men sågar helt op imod 30 timer, hvis du har en elbil med et stort batteri.

Opladningstiden afhænger af batteri, ladeboks og ladeudstyr

Som nævnt afhænger opladningstiden på din elbil altså primært af tre faktorer:

 • Batteriet

 • Ladeudstyret

 • Ladeboksen

Samspillet mellem disse tre faktorer vil altså være med til at afgøre, hvor lang tid det tager at lade din elbil op. Herunder kan du blive klogere på, hvad de tre faktorer hver især betyder for ladetiden.

Batteriet

Kapaciteten på elbilers batterier opgøres i kWh, og for sammenligningens skyld kan man kalde det for elbilens benzintank. Jo større en batterikapacitet, jo længere vil elbilen typisk kunne køre. Men samtidig vil et større batteri typisk også tage længere tid at lade op end et mindre et af slagsen. Præcis ligesom at en tank på 30 liter fyldes hurtigere op end en på 50 liter.

Ladeudstyret

Du kan dog ikke altid sætte lighedstegn mellem batteriets kapacitet og opladningstiden. Det afhænger nemlig også af, hvor effektivt det indbyggede ladeudstyr i bilen er. Ladeudstyret i elbilen spiller nemlig også en afgørende rolle for opladningstiden. 

Det indbyggede ladeudstyr kan variere fra bil til bil og kan have en effekt på alt fra 2 kW til 22 kW. Jo højere effekt, jo hurtigere kan bilen oplades. Derudover kan ladeudstyret også have indbygget teknologi, der optimerer opladningstiden og sikrer en mere stabil strømforsyning.

Derfor kan man altså sagtens opleve, at to forskellige biler med samme størrelse batteri har forskellige opladningstider, da ladeudstyret på den ene bil er mere effektivt end den anden.

Ladeboksen

Slutteligt vil opladningstiden også være dikteret af den ladeboks, man bruger til opladningen. Afhængigt af hvilken type man bruger, vil den nemlig være i stand til at lade med forskellige effekter.

Ladeboks derhjemme

En løsning, mange vælger, hvis de har muligheden, er at få installeret en ladeboks ved deres bolig. Typisk vil disse ladere have en effekt på 5-22 kW, og med disse vil du kunne oplade din elbil på under 10 timer. 

Har du f.eks. en ladeboks, der lader med en effekt på 11 kW, og en elbil med et batteri på 50 kWh, vil det tage omkring 5-6 timer at lade elbilen helt op fra 0-100 procent.

Hurtiglader

Hurtigladere er en speciel type ladeboks, som private operatører som Clever og E.ON stiller op langs vejnettet. Denne type ladebokse kan lade med stor effekt, omkring 50 kW, hvorfor ladetiden altså vil være markant lavere end ved en hjemmeladning. Typisk vil du dog også betale mere, når du bruger denne type lader.

Hvis du har en elbil med et batteri på 50 kWh, vil du altså kunne komme fra 0-80 procent på under 45 minutter.

Lynlader

Lynladere er en tredje type ladeboks, som kort kan beskrives som en hurtiglader på steroider. Lynladere kan findes med en effekt på helt op til 350 kW, som altså vil være potentielt 6-7 gange hurtigere end hurtigladeren. Vær dog opmærksom på, at ikke alle elbiler har det nødvendige ladeudstyr til at kunne lade ved så høj en effekt, som lynladeren gør. 

Ved en lynlader vil du kunne oplade din elbil fra 0-80 procent på lige under 10 minutter.

Så hurtigt lader de mest populære elbiler i Danmark

I 2022 blev der indregistreret hele 31.000 nye elbiler i Danmark. De fem mest solgte var:

 1. Škoda Enyaq iV

 2. Volkswagen ID.4

 3. Tesla Model Y

 4. Volkswagen ID.5

 5. Audi Q4 e-tron

Men hvor hurtigt kan man så lade disse elbiler op? Herunder kan du se en kort gennemgang af, hvor hurtigt de mest populære elbiler i Danmark kan lades op ved en hjemmelader. Der er taget udgangspunkt i standard-modellerne og sammenlignelige tal fra evchargeplus.dk.

Model

Ladetid

Škoda Enyaq iV

6t15m

Volkswagen ID.4

8t15m

Tesla Model Y

6t15m

Volkswagen ID.5

12t15m

Audi Q4 e-tron

6t15m

(Kilde: evchargeplus.dk)

Få de bedste priser på hjemmelader nu
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard

Få de bedste priser på hjemmelader nu

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Få de bedste priser på hjemmelader nu
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.