Hvad koster det at lade en elbil op? | Se pris pr. km.
Hjemmelader
7 min læsetid
Sidst opdateret: 02 oktober 2023

Hvad koster det at lade en elbil?

Kan du ikke helt gennemskue, præcist hvad det koster at lade en elbil op, står vi klar med en hjælpende hånd i dette blogindlæg. Med flere og flere elbiler på vejene, er der også flere og flere der stiller sig selv spørgsmålet om, hvor meget de egentlig koster at oplade.
Få de bedste priser på hjemmelader nu

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Tjenesten er gratis og uforpligtende!

Elbiler oplever nemlig en stadig stigende popularitet hos de danske bilister. Tal fra De Danske Bilimportører viser således, at i 2022 udgjorde salget af elbiler 22% af det samlede salg af danske personbiler, hvilket er en stor stigning ift. til de blot 14% året forinden. Samtidig er der ingen tegn på, at elbiler bliver mindre populære i 2023. I første kvartal af 2023 er salget af elbiler nemlig tæt på at udgøre en tredjedel af det samlede salg af danske personbiler.

Udover det grønne aspekt ved at køre i elbil er der mange, der vælger elbilen til, fordi de har hørt, at det er billigere at køre på strøm.

Så læs med herunder og bliv klogere på, hvor meget du kan regne med at skulle betale for at lade din elbil op.

Prisen på opladning afhænger af batteristørrelse og valgte ladeløsning

Modsat benzin- og dieselbiler, hvor man bare kan kigge på tankstationens skiltede pris, er det noget mere komplekst, når man skal regne ud, hvor meget opladningen af en elbil koster.

Dels afhænger prisen af, hvor stort et batteri din elbil har. Ligesom en almindelig benzinbil har en tank-størrelse på X antal liter, har en elbil ligeledes et batteri (som opgøres i kWh), der er med til at afgøre, hvor meget strøm bilen kan lades med, og som også er med til at afgøre, hvor langt elbilen kan køre. Jo større et batteri din elbil har, jo mere vil det koste at lade den op.

Men derudover afhænger prisen primært af, hvilken ladeløsning du vælger.

Der er nemlig flere forskellige måder at få strøm på sin elbil, og herunder har vi inddelt det i tre forskellige metoder:

  • Opladning af elbil hjemme

  • Opladning af elbil på farten

  • Opladning af elbil med et abonnement

Slutteligt afhænger prisen på opladningen af din elbil også af elprisen på det tidspunkt af dagen, hvor du lader. Der kan være ganske store udsving på de forskellige tidspunkter af dagen, og generelt kan det bedst betale sig at lade på de tidspunkter af dagen, hvor der ikke er stor efterspørgsel på el - altså midt på dagen eller ideelt set om natten.

Dette gælder selvfølgelig ikke, hvis du har en fastpris-aftale, hvor du betaler det samme for din el, uanset hvornår på døgnet du bruger den.

Hvad koster det lade elbilen op hjemme?

Med elbiler har du den helt fantastiske mulighed for at lade bilen op hjemmefra, så du kan starte dagen med en fuldt opladet bil. På den måde slipper du for at starte dagen med et næsten tomt batteri eller skulle på jagt efter en offentlig ladestander.

Har du denne mulighed, og lader du bare med et såkaldt ‘mormorkabel’, betaler du i princippet ‘bare’ den samme pris, som du betaler hos dit elselskab. Ved du ikke, hvad du betaler pr. kWh, kan du starte med at finde ud af det.

Betaler du 2 kr. pr. kWh, og har du en elbil med et batteri på 40 kWh, vil det altså koste blot 80 kr. at lade din elbil op. Dog vil der typisk være et beskedent ladetab (ca. 10%) på opladningen, hvorfor det altså er en smule dyrere.

Hvad koster det at lade elbilen op på farten?

Skal du lade din elbil op på farten, eller har du ikke mulighed for at lade din bil op ved din bolig, er der heldigvis mulighed for at bruge en af de mange offentligt tilgængelige ladestandere. Typisk vil disse befinde sig enten ved tankstationer eller ved parkeringspladser.

Se overblik over samtlige offentlige ladestandere i Danmark

Denne type ladestandere ejes og drives af forskellige private operatører, hvor de mest kendte nok er Clever og E.ON.

Hos disse private operatører vil prisen typisk også være ud fra dit forbrug, altså hvor mange kWh du får ladet din elbil op med. Dog vil prisen pr. kWh her være en smule højere end den pris, du ville have betalt ved en hjemmeladning. Typisk vil prisen være 1-2 kr. dyrere pr. kWh.

Vær også opmærksom på, at der findes forskellige typer af offentlige ladestandere. Vælger du en lynlader - der, som navnet antyder, kan lade din bil hurtigere op - vil prisen pr. kWh også være en smule dyrere end almindelige og lidt langsommere ladestandere.  

Hvad koster det at lade elbilen op med et abonnement?

Uanset om du lader hjemmefra eller på offentlige ladestandere, er det muligt at lade din elbil op på abonnement.

Dels kan man få sat en ladestander op ved sin bolig, hvor man kan vælge enten at eje eller leje ladestanderen. Men du kan også vælge abonnementsløsninger til de offentlige ladestandere, hvor du enten får en lidt billigere pris pr. kWh eller kan lade ubegrænset for et givent beløb.

Eksempelvis kan du hos Clever få en løsning kaldet Clever One. Her kan du for en månedlig pris på 799 kr. lade lige så tosset, du vil - både gennem din egen ladeboks (hvis den er fra Clever selvfølgelig) og hos Clevers offentlige ladestandere.

Hos E.ON kan du omvendt finde en løsning kaldet E.ON Drive Plus, hvor du betaler 99 kr. i månedligt abonnement for så at kunne lade på offentlige ladestandere til en billigere pris som i skrivende stund (Q1 2023) er på hhv. 4,50 kr./kWh på byladere og 5,50 kr./kWh på hurtig- og lynladere.

Mange af de forskellige operatører har aftaler, der minder om hinanden. Hvis du overvejer denne løsning, så sørg for at lave en grundig research af markedet, så du finder det abonnement, som passer bedst til dine behov.

Elbilen er billigst: Se pris per kilometer

Blandt andet grundet den ganske lave pris, det koster at lade sin elbil op, er netop elbilen også den billigste at køre i til daglig. I en undersøgelse FDM lavede tilbage i 2021, kunne de fastslå, at elbilen med en pris på 2,89 kr./km er billigere end både plugin-hybrid, hybrid, diesel og benzin.

Motorteknologi Pris pr. km
El 2,89 kr.
Plugin-hybrid 3,16 kr.
Hybrid 3,19 kr.
Diesel 3,31 kr.
Benzin 3,47 kr.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i en mellemklassebil, som ejes over fem år, hvori der køres i alt 100.000 km. Og her er elbilen altså billigst. Det er især de lave udgifter til el frem for benzin, som gør den til et billigere valg. Dog er visse serviceomkostninger også billigere.

Siden undersøgelsen er blevet lavet, er elprisen dog steget en del, så det er ikke helt sikkert, at elbilen stadig er så meget billigere end de andre alternativer.

Refusion af elafgift kan gøre opladningen endnu billigere

Når det kommer til opladning af elbiler i Danmark, er der en særlig fordel, som mange forbrugere ikke er klar over. Ladeoperatører, altså virksomheder der tilbyder abonnements- eller leje-løsninger til opladning af elbiler, modtager en refusion af elafgiften, som normalt er pålagt elektricitet.

Denne aftale om refusion af elafgiften er i øjeblikket planlagt til at fortsætte frem til slutningen af 2030.

Mange ladeoperatører har valgt at sende refusionsbeløbet tilbage til forbrugerne som en form for fordel eller rabat. Dette fungerer typisk ved, at dit forbrug på din ladeboks bliver fjernaflæst, og afgiftsbeløbet, som dit forbrug svarer til, bliver automatisk indsat på din konto. Men der kan være forskelle i, hvordan dette præcis foregår, afhængigt af udbyderen eller ladeoperatøren.

Fordelen ved denne aftale er, at den elektricitet, du bruger til at oplade din bil, vil være billigere end den elektricitet, du bruger til andre formål i dit hjem. Dette skyldes, at du modtager en refusion på den del af din elregning, som er brugt på at oplade din bil. Det vil altså blive endnu billigere at lade din elbil op derhjemme, hvis du har denne mulighed.

Det er vigtigt at bemærke, at hvis du allerede er fritaget for at betale elafgift eller betaler en lavere elafgift på grund af solceller, vindmøller eller lignende, skal du være opmærksom på, om der er særlige vilkår og undtagelser for dig i forhold til, om udbyderen giver dig del i refusionen af elafgiften.

Vær opmærksom på, at ordningen midlertidigt er i bero fra 1. januar 2023 - 30. juni 2023. Det skyldes, at Folketinget som en del af aftalen om vinterhjælp har sænket elafgiften til EU’s minimumssats, hvorfor man som forbruger allerede har fået fjernet elafgiften.

Få de bedste priser på hjemmelader nu
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard

Få de bedste priser på hjemmelader nu

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Få de bedste priser på hjemmelader nu
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.