Ladeboks til sommerhus | Læs om alle fordele | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Hjemmelader
4 min læsetid
Sidst opdateret: 02 oktober 2023

Ladeboks til sommerhus

I takt med at der kommer flere og flere danske elbilsejere, bliver det for flere og flere ligeledes relevant at overveje, hvorvidt man skal have en ladeboks til sit sommerhus.
Få de bedste priser på hjemmelader nu

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Dels kan det være praktisk, hvis du selv har en elbil, du gerne vil kunne oplade, men specielt hvis du udlejer dit sommerhus, er investeringen i en ladeboks til sommerhuset værd at overveje. For hvor udlejningssommerhuse typisk er blevet bedømt på faciliteter såsom pool, sauna, wi-fi og andet godt, er ordentlige ladeløsninger nu også blevet en eftertragtet feature i sommerhusene i det danske land.

Er en ladeboks i sommerhuset en god idé?

Om en ladeboks til sommerhuset er en god idé, afhænger af flere faktorer. Dels handler det selvfølgelig om dine egne behov, men hvis du udlejer, skal du også indtænke dine gæsters behov. Ligeledes er det super vigtigt at have styr på, hvorvidt elinstallationerne i sommerhuset er gearet til en ladeboks.

Mange sommerhusejere vælger at spare på udgifterne og nøjes med at bruge en ‘mormorlader’ og en almindelig stikkontakt til at oplade elbilen, når de er i sommerhuset. Men dette kan være farligt og i værste fald føre til overophedning eller brand. Installationerne i de fleste sommerhuse er simpelthen ikke gearet til at håndtere den mængde strøm, der kræves for at oplade en elbil. 

Uanset hvad du vælger, er det vigtigt at få en fagperson til at tjekke elinstallationen i dit sommerhus. Det vil sikre, at alt er i orden, og at du - og dine eventuelle gæster - kan oplade jeres elbiler sikkert og problemfrit.

Ladeboks: Hvis du ejer sommerhus men ikke udlejer

Hvis du ejer dit eget sommerhus og ikke lejer det ud, kan det måske virke som en unødig investering med en ladeboks. Men selvom man ikke tror, at man får behov for at lade elbilen i sommerhuset, er der alligevel overraskende mange, som ender med at få brug for det.

Afstanden fra dit private hjem og til sommerhuset kan også være med til at gøre beslutningen mere oplagt. Hvis du skal køre langt fra dit hjem til sommerhuset, kan det være rart med en god ladeløsning i sommerhuset, så bilen er klar og fuldt opladet, når man skal derfra igen. Du kan selvfølgelig vælge at lade med en ‘mormorlader’ og en almindelig stikkontakt, men det går altså noget langsommere. Derudover skal du også være helt sikker på, at dine el-installationer kan holde til det.

Ønsker du hverken at lade gennem en almindelig stikkontakt, og ønsker du ej heller at investere i en ladeboks til sommerhuset, kan du få en autoriseret elektriker til at klargøre en CEE-kontakt - også kaldet kraftstik - til dig. Det er en hurtigere og mere sikker måde at oplade på, end hvis alternativet er en almindelig stikkontakt.

Ligger dit sommerhus i nærheden af offentligt tilgængelige ladestandere, kan du selvfølgelig også vælge at lade på disse.

Se kort over alle ladestandere i Danmark

Ladeboks: Hvis du ejer et sommerhus og udlejer det

Hvis du har et sommerhus, du lejer ud, er en ladeboks en glimrende idé - uanset om du selv har en elbil eller ej. Det kan måske lyde lidt underligt, at det er en god idé at installere en ladeboks, selvom man ikke har en elbil, men det skyldes simpelthen, at der kommer flere og flere elbiler på vejene i Danmark, og derfor opleves der også stigende efterspørgsel på sommerhuse med ladeboks.

En ladeboks vil altså være en ekstra god grund til at vælge netop dit sommerhus frem for de mange andre muligheder. Faktisk opleves der en stigende tendens til, at sommerhuse fravælges, hvis lademulighederne ikke er tilstrækkelige.

“Der er sket en stor ændring i, hvordan vi bruger vores sommerhuse, og hvad der skal være af installationer. Her ser vi, at flere er begyndt at få installeret elbilladere. Over de seneste ti år er stabilt WiFi blevet et afgørende krav for langt de fleste gæster, og nu ser vi, at rigtig mange gæster fravælger sommerhuse, hvor det ikke er muligt at få ladet elbilen op på stedet”, fortalte Poul Fejer Christiansen, der er vicedirektør i Feriehusudlejernes Brancheforening således i en pressemeddelelse i sommeren 2021.

Udover der er flere og flere danske elbils-ejere, skal man som udlejer også huske på de mange turister fra de omkringliggende lande, hvor elbilerne også er på vej frem. I og med du kan sørge for, at dit sommerhus skiller sig ud ved at have en ladeboks, vil du formentlig også kunne slippe afsted med at sætte lejeprisen en smule op.

Ved at have en ladeboks i sommerhuset undgår du også, at udlejere lader deres elbil med en ‘mormorlader’ gennem en almindelig stikkontakt, hvilket som tidligere beskrevet ikke er en specielt god idé.

Få en autoriseret elektriker til at etablere ladeboksen i dit sommerhus

Hvis du vil have en ladeboks i dit sommerhus, er det vigtigt at tage hensyn til de elektriske installationer i huset. Det er ikke sikkert, at dit sommerhus kan trække den mængde strøm, som en ladeboks kræver, uden at der opstår problemer med sikringerne eller andre dele af den elektriske installation.

Derfor bør du først og fremmest konsultere en autoriseret elektriker, som kan undersøge, om dit sommerhus er gearet til en ladeboks. Elektrikeren kan også hjælpe dig med at vælge den bedste ladeboks til dine behov, og sørge for at den installeres korrekt og sikkert.

Når du har fundet en egnet ladeboks og installeret den i dit sommerhus, vil du kunne oplade din elbil hurtigt og sikkert uden at skulle bekymre dig om overophedning eller andre problemer med de elektriske installationer.

Få de bedste priser på hjemmelader nu
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard

Få de bedste priser på hjemmelader nu

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Få de bedste priser på hjemmelader nu
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.