Opladning af elbil hjemme: Alt du skal vide
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.
Når opladningen kan ske, mens man sover, bliver opladningen nærmest ikke mere nem og bekvem. Samtidig sparer man tid og penge på ikke at skulle besøge offentlige ladestandere eller tankstationer.
Men hvad kræver det egentlig at kunne oplade sin elbil derhjemme? Hvordan foregår det, og hvad skal man være opmærksom på?
I dette blogindlæg vil vi guide dig igennem alt, hvad du behøver at vide om opladning af elbil i hjemmet. Så hvis du overvejer at skifte til en elbil, eller allerede har en, vil vi klæde dig godt på til at træffe de rigtige beslutninger og få mest muligt ud af din elbil.
Kan man lade en elbil fra en almindelig stikkontakt?
Det korte svar er: Ja, du kan godt oplade din elbil gennem en almindelig stikkontakt. Når du køber din elbil, vil der altid følge et Mode 2-ladekabel med - også kaldet ‘mormorlader’ - som kan fungere som en slags nødlader. Den kan du sætte i en ganske almindelig stikkontakt og på den måde oplade din elbil derhjemme.
Men selvom det kan virke fristende at benytte en almindelig stikkontakt til at oplade sin elbil, så er det ikke en løsning, der kan anbefales. Dels vil den lave spænding i stikkontakten betyde, at opladningen vil tage utrolig lang tid, men det er faktisk ikke det værste. En almindelig stikkontakt er nemlig slet ikke bygget til den slags belastninger over lang tid, som en opladning af en elbil vil medføre. Det betyder, at du faktisk risikerer at skade både ledningerne i væggen og selve stikket. Er dine elinstallationer ikke gearet til denne type opladning, kan systemet overophede og i værste fald bryde i brand.
Derfor anbefaler vi altid, at man får installeret en dedikeret ladeboks til hjemmet, hvis man har mulighed for det. Så kan du trygt og sikkert oplade din elbil derhjemme og undgå bekymringer omkring potentielle skader og lang opladningstid.
Ladeboks til opladning: Skal man eje eller leje?
Vælger du at gå med vores anbefaling og investere i en ladeboks til opladning af din elbil, har du overordnet set to muligheder. At leje en ladeboks eller at købe en.
Men hvad er så mest fordelagtigt?
Hvad der er mest fordelagtigt, kommer meget an på din situation og dine behov. At eje en ladeboks vil kræve en større engangsbetaling, men vil være billigere på månedlig basis, hvor det at leje en ladeboks vil kræve en lav engangsudbetaling, men vil være dyrere på månedlig basis. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at nogle ladeoperatører opkræver et opstartsgebyr, og at der kan være et gebyr for at nedtage ladeboksen, hvis du ønsker at opsige dit abonnement.
Vælger du at eje din egen ladeboks, skal du i udgangspunktet selv sørge for service og eventuelle reparationer. Du kan dog tilkøbe et abonnement, så der er taget hånd om den slags. Vælger du at leje en ladeboks hos en af de mange private operatører, vil service og reparationer indgå i aftalen, ligesom du typisk også vil have adgang til operatørernes offentlige ladestandere.
Udover hensynet til den umiddelbare engangsbetaling, bør valget også afgøres af, hvad dit forventede forbrug er. Som tommelfingerregel vil det bedst kunne betale sig at eje en ladeboks uden abonnement, hvis man forventer at have et småt kørselsbehov, hvorimod det typisk er fordelagtigt at leje en ladeboks med abonnement, hvis man forventer et stort kørselsbehov.
Undersøg derfor altid de forskellige muligheder grundigt, så du får den bedste løsning til netop dine behov.
Må jeg selv installere ladeboksen?
Det er ikke tilladt at installere en ladeboks selv, da det kræver en autoriseret el-installatør til at udføre opgaven. Det er nemlig vigtigt at sikre, at installationen er korrekt og sikkert udført, og derfor er det bedst at overlade det til en fagperson.
Derudover vil en autoriseret el-installatør også kunne rådgive omkring den bedste placering af ladeboksen i forhold til det elektriske system i hjemmet, så man får den mest effektive og sikre opladning af sin elbil.
Prisen for installation af en ladestander kan variere afhængigt af flere faktorer. Det er vigtigt at tage højde for, om du har valgt at leje eller eje ladestanderen, og hvilken type ladeløsning du har valgt. Udover dette kan prisen også variere afhængigt af, hvor i landet du bor, og hvilken el-installatør du vælger at samarbejde med. Derfor anbefales det altid at indhente tilbud fra flere forskellige leverandører for at sikre sig den bedste pris.
Hvad koster det at lade op hjemme?
Hvor meget det koster for dig at lade din elbil op derhjemme, afhænger dels af, hvilken ladeløsning du ender med at vælge, og så selvfølgelig hvor ofte du lader din bil op. Uagtet hvilken løsning du vælger, vil det næsten altid være billigere at lade op derhjemme frem for offentlige ladestandere.
Vælger du f.eks. at eje din egen ladestander uden nogen form for abonnement, betaler du sådan set bare den elpris, som din nuværende el-udbyder nu engang opkræver. Har din elbil et batteri med en kapacitet på 50 kW, vil det koste ca. 150 kr. at lade op, hvis du lader op i en periode, hvor prisen er 3 kr./kWh. De fleste har en variabel pris på deres strømforbrug, og derfor kan det betale sig at lade på de tidspunkter af døgnet, hvor der er lav efterspørgsel på el - ideelt set om natten.
Har du en ladeboks med abonnement, kan prisen dog være en lidt anden, og det afhænger selvfølgelig også af, hvilket abonnement du har. Nogle udbydere har f.eks. et tilbud om ubegrænset forbrug op til et vist kWh-tal for et givent beløb, mens andre abonnementer også beregnes ud fra det reelle forbrug.
Har du en ladeboks med abonnement, vil der også være mulighed for refusion af elafgift, hvilket kan gøre prisen på en hjemmeopladning endnu billigere.
Læs mere om prisen på opladning af elbiler her
Hvor lang tid tager det at lade elbilen op derhjemme?
Hvor lang tid det tager at oplade en elbil hjemmefra, afhænger af flere faktorer, herunder bilens batterikapacitet og opladningseffekt, ligesom ladeboksens effekt også spiller ind. Jo højere effekt ladeboksen har, desto hurtigere vil bilen lade op.
Opladning hjemmefra er typisk en af de langsommere opladningsmetoder, da ladebokse til hjemmet og selve elinstallationerne i hjemmet ikke er gearet til samme effekt, som man kan få på offentlige hurtig- og lynladere.
Derfor tager de fleste elbiler mellem 6-12 timer at oplade fuldt op, afhængigt af batterikapaciteten og opladningseffekten.
Selvom det tager lidt tid, er det nemt og bekvemt at oplade sin elbil derhjemme, og med en ladeboks kan man være sikker på, at opladningen sker på en ordentlig og sikker måde.
Hvis du kun skal bruge bilen til daglige ture, kan det være tilstrækkeligt at oplade bilen hver anden dag, eller måske endda kun to gange om ugen. Hvis du skal på en længere køretur og har brug for at have fuld rækkevidde, kan det dog være en god idé at lade bilen op natten før.
Få flere tilbud uforpligtende og gratis
-
Beskriv dit behovBeskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
-
Få tilbud fra flere selskaberJo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
-
Vælg det bedste tilbudVælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris