Guide til luft til luft varmepumpe | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
100 % uforpligtende og omkostningsfrit for dig

Få tilbud på ny luft til luft varmepumpe

 • 1
  Beskriv dit behov
  Ved hjælp af en enkel formular fortæller du kort hvad du er ude efter
 • 2
  Få tilbud på luft/luft varmepumpe fra flere firmaer
  Jo flere firmaer du sammenligner, desto lettere er det at finde det bedste tilbud
 • 3
  Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulige pris
Varmepumpe

Modtag tilbud på luft til luft varmepumpe som du kan sammenligne

Tjek om du også kan spare penge på ny luft til luft varmepumpe tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.

 • 1
  Beskriv dit behov
  Ved hjælp af en enkel formular fortæller du kort hvad du er ude efter
 • 2
  Få tilbud på luft/luft varmepumpe fra flere firmaer
  Jo flere firmaer du sammenligner, desto lettere er det at finde det bedste tilbud
 • 3
  Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulige pris

KUN ANERKENDTE MÆRKER

Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumper er en billig, energieffektiv og klimavenlig varmekilde, som afhængigt af din boligs størrelse kan dække hele eller en stor del af dit varmeforbrug. Ved at optage energien fra luften omkring dit hus opvarmer den derefter hjemmet med varm luft gennem en ventilator.

Luft til luft varmepumpen er den billigste type varmepumpe og ligeledes den mest populære variant i Danmark. Med sådan en får man en effektiv og pålidelig varmekilde, som ovenikøbet kan give en stor besparelse på varmeregningen.

Modsat ‘storebrødrene’ luft til vand varmepumpen og jordvarmepumper kan en luft til luft varmepumpe ikke opvarme brugsvand, og derfor er det altså ikke en totalløsning, men fungerer rigtig godt som varmekilde i mindre boliger - f.eks. sommerhuse - eller som supplement til opvarmningen i større boliger. Som tommelfingerregel siger man, at en luft til luft varmepumpe kan dække 70% af dit varmeforbrug.

Vil du vide mere om de smarte luft til luft varmepumper, kan du læse meget mere herunder.

Sådan fungerer en luft til luft varmepumpe

illustration af hvordan en luft til luft varmepumpe fungere

Luft til luft varmepumper består grundlæggende af to dele; En udedel med en ventilator og en indedel med en blæser. Udedelen opsamler varme fra luften udefra, som så blæses gennem indedelen og ud i din bolig ved hjælp af en vifte. Det sikrer en god cirkulation og et godt indeklima.

Varmepumpen er drevet af el, men leverer mellem 2-5 gange så meget varmeenergi, som der anvendes i strøm. Det er altså en særdeles effektiv og miljøvenlig varmekilde, som også er en grundene til, at de bliver mere og mere populære blandt befolkningen.

Det er vigtigt, at indedelen sidder så centralt som muligt, så varmen kan blive jævnt fordelt over hele huset. 

Læs mere om, hvordan varmepumper fungerer

Det koster en luft til luft varmepumpe i drift

Driftsudgifterne til en luft til luft varmepumpe består udelukkende af prisen på den strøm, som varmepumpen bruger - udover den løbende service, der skal laves i forbindelse med vedligehold. Men det kan også være svært at sige noget helt generelt om prisen på driften af en luft til luft varmepumpe.

Det kommer an på prisen på strøm, hvilken model du har valgt, samt hvor stort et areal varmepumpen skal varme op.

Videnscentret Bolius har lavet en beregning, der viser, at skal man opvarme et gennemsnitligt dansk hus på 130m2 ved hjælp af en luft til luft varmepumpe, vil det koste lige under 20.000 kr. inkl. brugsvand om året. I Bolius’ beregning er der således kalkuleret med det ekstra beløb du vil skulle bruge på at opvarme brugsvand, da luft til luft varmepumper ikke kan tage hånd om dette. 

Det placerer den type varmepumpe blandt de allerbilligste varmekilder, og opvarmer du ikke i forvejen gennem en varmepumpe eller med fjernvarme, kan der altså godt være penge at spare ved et skifte.

Se vores store sammenligning af de billigste varmekilder i 2023 

Hvor meget koster en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe er den billigste form for varmepumpe. Det er selvfølgelig lidt afhængigt af model og størrelse, hvad den endelige pris ender på, men du kan finde rigtig mange gode luft til luft varmepumper i intervallet 10.000 -30.000 kr.

Desværre kan du med luft til luft varmepumper - modsat luft til vand varmepumper og jordvarmepumper - ikke få tilskud til installation.

Vil du have det bedste af det bedste? Se vores test af varmepumper her.

Så meget kan du spare ved at skifte til en luft til luft varmepumpe

Ifølge Energistyrelsen kan man spare 16.720 kr. årligt ved at opvarme med en luft til luft varmepumpe frem for elvarme, hvis man har et hus på 140 m2, som er opført mellem 1930-1959.

Hvor meget du selv kan spare på at skifte, kommer an på flere aspekter. En eventuel besparelse afhænger således af din boligs størrelse og alder, hvilken varmekilde du har i øjeblikket (og hvor gammel den løsning er) samt hvor stort dit forbrug er.

Overvejer du at skifte til en luft til luft varmepumpe, er det derfor altid en god idé at tage fat i nogle fagfolk, så du kan få et mere præcist estimat på, hvor meget du selv ville kunne spare ved at skifte til en luft til luft varmepumpe.

Læs mere om besparelse i forbindelse med skifte til varmepumpe.

Levetid på luft til luft varmepumper

Du kan trygt regne med, at levetiden på en luft til luft varmepumpe er ganske lang. I gennemsnit holder de nemlig mellem 15-20 år.

Vælger du at investere i en luft til luft varmepumpe, kan du altså forvente at have glæde af dens egenskaber i mange år. Den præcise levetid afhænger af modellens kvalitet, men også af hvorvidt du får den regelmæssigt serviceret og rengjort.

Læs mere om levetid på varmepumper

Fordele og ulemper ved luft til luft varmepumper

En luft til luft varmepumpe byder selvfølgelig både på fordele og ulemper. Herunder kan du se, hvad der er af plusser og minusser ved en luft til luft varmepumpe.

Fordele

 • Billig og nem installation: Modsat etableringen af andre varmekilder, som eventuelt kræver opgravning af have eller indkørsel, er det billigt både at erhverve sig og få monteret en luft til luft varmepumpe.
   

 • Luft til luft varmepumpen giver et behageligt indeklima og renere luft: En luft til luft varmepumpe mindsker fugt i luften og giver et sundere og mere stabilt indendørsmiljø. Samtidig sikrer det indbyggede filter, som findes i de fleste luft til luft varmepumper, at støv, røg og pollen filtreres væk fra luften.
   

 • Billigere elregning: Luft til luft varmepumpen udnytter den tilførte varmeenergi over tre gange bedre end andre opvarmningsformer.
   

 • Aircondition som et ekstra plus: Som bonus kan du bruge varmepumpen til afkøling om sommeren og nyde en behagelig temperatur hele året rundt. Varmepumpen virker som en aircondition ved at suge varmen gennem den indvendige del og transportere den ud af huset eller sommerhuset.
   

 • En luft til luft varmepumpe kræver ikke et vandbårent radiatorsystem: En del sommerhuse og fritidshuse har ikke et vandbårent system, og en luft til luft varmepumpe er særligt velegnet til den type huse, som også gerne skal have et fleksibelt strømforbrug.

Ulemper

 • Vær opmærksom på, at en luft til luft varmepumpe ikke kan opvarme brugsvand. Til det formål bør du i stedet anskaffe dig en luft til vand varmepumpe.
   

 • Både den udvendige og indvendige del kan støje: Det er meget forskelligt, hvor meget støj den afgiver. Her kan det godt betale sig at betale lidt ekstra for en model, der har et lavere støjniveau.
   

 • Vedligeholdelsen af en luft til luft varmepumpe er vigtig – og den kræver lidt mere end andre typer varmepumper: Det vigtigste er at holde filtrene rene for støv. Du kan støvsuge lamellerne inde i varmepumpen med et lille blødt mundstykke. Jo bedre du er til at vedligeholde din varmepumpe, jo længere holder den, og jo mere effektivt varmer den. Derudover bør du også give din luft til luft varmepumpe et fuldt servicetjek hvert andet år.
   

 • Den egner sig mindre godt til en bolig med mange små rum, da den varme luft kan have svært ved at brede sig til resten af huset. Her kan du med fordel koble to indvendige dele til den udvendige eller supplere med elradiatorer.
   

 • Jo koldere udendørs luften er, jo mindre el producerer varmepumpen: En god varmepumpe er effektiv helt ned til minus 25 grader – men jo koldere det er, jo dyrere er pumpen, og ved meget lave temperaturer kan den koste lige så meget i el-varme som elradiatorer.

Er en luft til luft varmepumpe det rigtige for mig?

En luft til luft varmepumpe er ikke nødvendigvis den bedste løsning for alle. Det afhænger af, hvilken type bolig du har, og hvordan du bruger din bolig.

En luft til luft varmepumpe er ofte et godt valg for sommerhuset uden et vandbårent radiatorsystem, og det koster mindre i drift end at opsætte el-radiatorer. Elvarme er generelt set en rigtig dyr løsning, hvorfor en luft til luft varmepumpe kan være en fin erstatning.

Den kan også være et godt supplement til opvarmningen af et helårshus eller som opvarmning af større rum.

Er du i tvivl om, hvorvidt en luft til luft varmepumpe er det rigtige valg for dig, bør du altid rådføre dig med fagfolk, som kan komme med kompetent rådgivning og vejledning.

Væg-, gulv- eller lofthængt luft til luft varmepumpe?

En af de ting, som måske kan afholde folk fra at købe en luft til luft varmepumpe, er æstetikken. Uanset hvordan man vender og drejer det, bliver den nok aldrig en decideret smuk tilføjelse til stuen, men hvad mange måske ikke ved er, at der er flere forskellige måder, hvorpå du kan implementere disse varmepumper på en ganske diskret måde.

Afhængigt af hvad der passer bedst i dit valgte rum, kan du nemlig både vælge en luft til luft varmepumpe placeret tæt ved gulvet, eller en som er loft- eller væghængt. På den måde kan du vælge den løsning, som passer bedst ind hos dig. Vær dog opmærksom på, at den væg- eller lofthængte variant giver en mere effektiv spredning af varmen i forhold til, hvis man placerer den tæt ved gulvet.

Varmepumper skal installeres af fagfolk

Husk altid, at du ikke selv må installere en luft til luft varmepumpe. Det er vigtigt, at det er  autoriserede fagfolk, der kommer på banen for at klare sagen. Det er dels for at sikre, at du får valgt en varmepumpe, som passer dimensionerne af din bolig og dine behov, men selvfølgelig også for at sikre at installationen er lavet korrekt.

Installatøren eller montøren skal komme fra en såkaldt ‘VE-godkendt’ virksomhed. Alle VE-godkendte virksomheder har sørget for at efteruddanne én eller flere medarbejdere, så du kan få det maksimale ud af varmepumpen.

Find VE-godkendt virksomhed her

Få tilbud på luft til luft varmepumpe

Hvis du har besluttet dig og gerne vil have en luft til luft varmepumpe, kan vi hjælpe dig på vej til at finde en super skarp pris. For hvis du udfylder den simple formular her på siden, får du en række uforpligtende tilbud fra forskellige leverandører, så du kan sammenligne både pris og vilkår og se, hvem der leverer det bedste tilbud på luft til luft varmepumper. Vores service er både gratis og uden forpligtelse for dig.

Når du indhenter tilbud gennem TjenesteTorvet ved leverandørerne også, at de er i indbyrdes konkurrence om at vinde din gunst, hvorfor de som oftest finder deres allerbedste tilbud frem.

Få tilbud på en ny varmepumpe

Spørgsmål om luft-til-luft varmepumpe

Vurder vores service
Vurder servicen ved at klikke på det antal stjerner du synes vi fortjener.