Varmepumpe levetid - så længe varer den
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.
Ved korrekt montering og normal brug bør du forvente, at din varmepumpe varer i 12-15 år.
Helst længere, hvis du er god til vedligeholdelse og service. Naturligvis afhænger det også af hvilken varmepumpe du vælger.
Men når det kommer til garanti, ser det anderledes ud. Så er det normalt 5 år, selvom nogle leverandører har forlænget deres garanti eller tilbyder varmepumpeforsikring.
Forventet levetid - varmepumpe
Heldigvis er en varmepumpe en langsigtet investering, som vil give glæde mange år ud fremtiden grundet den høje levetid.
Køber man en varmepumpe af ordentlig kvalitet, og sørger man for regelmæssig rengøring og vedligeholdelse, har varmepumpen oftest en levetid på mere end 15 år. Det betyder altså også, at der er god tid til at varmepumpen kan nå at tjene dig mange penge ind, i besparelser på varmeregningen.
Typisk levetid på varmepumper
Den præcise levetid på en varmepumpe afhænger af en række faktorer, som vi går i dybden med længere nede i denne artikel, men lige herunder kommer vi med vejledende intervaller til, hvor længe levetiden på en varmepumpe typisk er.
-
Luft til luft varmepumpe: 15-20 år
-
Luft til vand varmepumpe: 15-20 år
-
Jordvarmepumpe: 15-20 år (jordslangerne har en levetid på minimum 50 år, så skal din jordvarmepumpe udskiftes, kan disse genbruges)
Ordentlig kvalitet er afgørende for levetiden
Levetiden på en varmepumpe afhænger i høj grad af kvaliteten på den enkelte varmepumpe - specielt i Danmark, hvor de bliver udsat for lidt af hvert. Det danske klima er nemlig relativt barskt.
En god varmepumpe skal altså både kunne håndtere frosten om vinteren, ligesom den selvfølgelig skal kunne klare det varmere vejr.
Temperaturudsvingene i Danmark er i visse tilfælde relativt store, og det skal varmepumpen kunne håndtere.
Samtidig er der i Danmark også mange områder, som er relativt tæt på kysten. Det betyder, at saltindholdet i luften er højere, end hvis boligerne lå længere inde i landet. Dette sætter også krav til varmepumpens kvalitet.
Det er specielt luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper, der er hårdt udsat, da jordvarmeanlæg ikke på samme måde påvirkes af temperatursvingning og saltindhold i luften.
Du kan heldigvis sagtens finde varmepumper, som er specielt egnet til de forhold, vi har i de skandinaviske lande.
Vælg den rette varmepumpe og få en lang levetid
Udover ordentlig kvalitet er der et andet meget væsentligt aspekt.
At man vælger den rette varmepumpe til ens bolig. Vælger du ikke den rette varmepumpe til din opvarme boligen, vil du nemlig risikere at forkorte varmepumpens levetid - samtidig vil den økonomiske besparelse heller ikke være af samme kaliber.
Vælger du en for lille varmepumpe i forhold til boligens størrelse, kan den ikke varme boligen ordentlig op, og samtidig vil den skulle bruge for meget energi på opvarmningen. Her kan det være en fordel at efterisolere huset.
Er varmepumpen omvendt for stor til boligen, er det faktisk også et problem. Det vil nemlig medføre, at man er nødt til at starte og stoppe varmepumpen mere end nødvendigt.
Begge scenarier vil føre til en forringe varmepumpens levetid samt en forringet effekt på økonomien, og dermed også hvor meget du kan se store besparelser. Sørg derfor for at du vælger den rette varmepumpe.
Forlæng levetiden på din varmepumpe med rengøring og vedligeholdelse
Hvis man vil have den længst mulige levetid på sin varmepumpe, er det også vigtigt at sørge for ordentlig rengøring og vedligehold.
Dels er det vigtigt med et regelmæssigt servicetjek fra en autoriseret montør. Har man et anlæg med mere end ét kilo kølemiddel, er det lovpligtigt med et årligt eftersyn, men selv hvis du har et mindre anlæg end dette, er det ikke nogen dum idé med det årlige eftersyn.
Dels bliver der i forbindelse med et servicetjek tjekket for potentielt miljøskadelige lækager, men varmepumpen bliver også renset og får tjekket at din varmepumpe er fuldt funktionsdygtig.
Får man ikke foretaget regelmæssige servicetjek, kan effektiviteten af ens varmepumpe formentlig dale voldsomt - måske endda op til 30% efter et par år.
Derfor er det altså super vigtigt, at man holder sig dette for øje, da varmepumpen altså ellers kan blive en dårlig forretning for dig.
Lidt knofedt og rengøring en gang imellem kan også være med til at forlænge levetiden - og effektiviteten - af din varmepumpe.
Dels kan du rengøre filtret på den indvendige del ved en støvsugning, mens den udvendige del af varmepumpen kan have godt at en hurtig rengøring med en fugtig klud, da der kan samle sig pollen, snavs, blade eller sne i varmepumpen.
Som sagt er forventet levetid for luft-til-luft-varmepumpen 12-15 år. Det er den levetid leverandører som Panasonic, Mitsubishi, Toshiba, Fujitsu, LG, Bosch og Daikin alle opererer med.
For at opretholde den forventede typiske levetid for varmepumpen er der flere ting, du kan gøre selv.
Det kan også være en god idé at få en varmepumpeservice, for eksempel hvert andet eller tredje år.
Sådan vedligeholder du din varmepumpe
-
Rengør og skift filtre regelmæssigt
-
Rengør indvendigt og udvendigt for snavs, støv, snavs og meget mere.
-
Få et varmepumpehus. Dette er et lille bur eller tag, der kan placeres omkring udendørsområdet for at beskytte udedelen mod vejret. Det er vigtigt, at den ikke forhindrer varmepumpens luftforsyning.
-
Læs betjeningsvejledningen og installationsvejledningen for anlægget omhyggeligt, så du ikke bruger varmepumpen forkert eller rengører den forkert.
-
Sørg for, at der ikke er for meget sne omkring varmepumpen, eller noget andet, der dækker den.
Jordvarmeanlæg levetid
Når det kommer til luft-til-vand-varmepumpe og væske-til-vand-varmepumpe, er det mest fordelagtigt for dig, der allerede har et vandbåren varmesystem.
Rørene, der cirkulerer vandvarmen omkring i huset, anslås at have en levetid på 80-100 år, mens selve varmepumpen estimeres at have en levetid på 12-15 år.
Dette skyldes, at det, som med en luft-til-luft-varmepumpe, skal placeres udenfor for at have adgang til luft. Derefter er det godt at vide, at man let kan udskifte varmepumpen uden at skulle gøre noget med rørene i gulvet og / eller radiatorer.
Hvis du allerede har oliefyrede kedler tilsluttet vandbåren varme, kan denne eller luft til vand varmepumpe være en god erstatning, da du ikke har brug for de store indgreb i huset, fordi det meste af det allerede er arrangeret.
Få flere tilbud uforpligtende og gratis
-
Beskriv dit behovBeskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
-
Få tilbud fra flere selskaberJo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
-
Vælg det bedste tilbudVælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris