Bedst i 2022: Varmepumpe-test - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
6 min læsetid
Sidst opdateret: 28 juli 2023

Bedst i 2022: Varmepumpe-test

Hvilke varmepumper er mest energieffektive? Der er flere faktorer at tage hensyn til, hvis du vil investere i at skifte din nuværende varmekilde ud med en varmepumpe. Vi rangerer de tre typer varmepumper efter faktorer som effektivitet, varmepumpens energimærke og støjniveau.
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

En varmepumpe er en miljøvenlig varmekilde, som giver dig meget energi for pengene. Men hvordan finder du den bedste varmepumpe til dit behov? Det kigger vi nærmere på i nedenstående varmepumpe-test. Vi kigger på de mest almindelige varmepumper i Danmark, som er luft-til-luft varmepumper, luft-til-vand varmepumper og jordvarmepumper. Vær opmærksom på, at markedet ændrer sig hele tiden og dermed også testresultatet. 

Der er flere forskellige faktorer at vurdere en varmepumpe ud fra, men en af de mest centrale er dens effektivitet - altså hvor meget el, den giver dig for pengene. 

Vi har vurderet varmepumperne ud fra 3 parametre:

 1. SCOP-værdi. Varmepumpens SCOP-værdi viser, hvor effektiv varmepumpen er. SCOP står for seasonal coefficient of performance. Tallet indikerer, hvor meget el, pumpen bruger til drift, i forhold til, hvor meget den leverer. En SCOP-værdi på 3 betyder eksempelvis, at pumpen i gennemsnit hen over en hel fyringssæson, giver dig 3 kWh for hver kilowatt, den bruger. SCOP-værdien vil være højere for gulvvarme end for radiatorvarme, da gulvet har en større flade at afgive varme fra, hvilket er mere effektivt.
 2. Støjniveau. Varmepumpen vil afgive en smule støj. Til sammenligning svarer en almindelig samtale mellem to mennesker til et omtrent 50 dB.
 3. Energimærkning. Energimærkning af varmepumper går fra A+++ til D.

Derudover er prisen selvfølgelig også en vigtig parameter, når du skal tage stilling til type af varmepumpe. Det kan imidlertid være vanskeligt at give en eksakt pris for en ny varmepumpe, da prisen afhænger af flere faktorer. Den sættes som udgangspunkt ud fra varmepumpens effektivitet, men andre ting kan også spille ind, såsom hvorvidt det for eksempel er muligt at fjernstyre varmepumpen.

Sådan har vi lavet testen

Der findes få fysiske varmepumpe-test. Det skyldes, at det både er tidskrævende og dyrt at lave dem. Til gengæld er der andre faktorer, som du kan kigge på, når du skal vælge den rette varmepumpe: Effektivitet, energimærkning og selvfølgelig prisen.

Markedet for varmepumper skifter hele tiden - de fleste varmepumper bliver konstant bedre og mere effektive, og de kan også blive mere overskuelige rent prismæssigt. Vær derfor opmærksom på, at priser og varmepumper kan have ændret sig, siden data blev indsamlet til denne artikel (januar 2022).

Vi har vurderet alle varmepumper ud fra Energistyrelsens varmepumpe liste for 2022. Listen over de bedste varmepumper er helt fri for nogen form for kommercielle interesser og er udelukkende lavet for at give forbrugerne et indblik i, hvilken varmepumpe de skal vælge.

Vi starter med de tre prisvindere for luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vand varmepumpe og jordvarmepumpe:

Bedst i test luft-til-vand varmepumpe (radiator): Metroair I og Vølund F2120

På en delt førsteplads ligger Metro Therms flerårige testvinder Metroair I sammen med Vølund F2120. Begge pumper har en SCOP-værdi på 3,9, når det gælder radioatorvarme, mens de har en SCOP-værdi på 5,05 for gulvvarme. Varmepumpens støjdel sidder udenfor og ligger på 55 db for begge typer varmepumper. Det er ikke det laveste på markedet, men heller ikke det højeste. Både Metroair og Vølund er behovsstyrede, hvilket betyder, at pumpen trinløst tilpasser sin ydeevne til bygningens varmebehov. Det betyder, at varmepumpen ikke skal tænde og slukke så mange gange - hvilket sparer på energien. De har da også begge energimærkning A+++.

Prisen på en luft til vand-varmepumpe afhænger af flere faktorer, herunder dit forbrug, din boligs isoleringsgrad, dit radiator eller gulvvarmesystem og ikke mindst af varmepumpens effektivitet.

Men som en tommelfingerregel kan du regne med et prisniveau på 70.000-130.000 kr (inkl. montering) for en varmepumpe til et hus på mellem 80-140 m2.

Bedst i test luft-til-vand varmepumpe (gulvvarme):

På førstepladsen finder vi Kronotterms ADAPT 0416-K3 HT/HK 3F, som har en SCOP på 5,20. Ydelsen for gulvvarme ligger på 11,00 og samtidig har pumpen et forholdsvis lavt støjniveau på 46 dB for udedelen. Energimærkningen er også næsten i top med A++.

Bedst i test luft-til-luft varmepumpe: Panasonic CU-VZ9SKE (ude-del) / CS-VZ9SKE (inde-del)

Panasonics CU-VZ9SKE er en klar testvinder med en SCOP på 6,20 og en SEER (køleevne) på 10,5. Til gengæld ligger den i den lidt højere ende rent støjmæssigt. Udedelen har et støjniveau på 64db - til sammenligning har en almindelig samtale mellem to mennesker et støjniveau på 50 db.

Panasonics luft-til-luft varmepumpe ligger til gengæld i den højeste ende i forhold til energimærkning, som er A+++. Og så har den behovsstyring, som er en trinvis tilpasning til husets varmebehov, hvilket øger effektiviteten.

Varmepumpen egner sig rigtig godt til fritidshuset eller som et supplement til huset. Vær opmærksom på, at en luft-luft varmepumpe ikke giver varmt brugsvand. Prisen ligger på cirka 20.- 25.000 kr. inklusive montering. Vær opmærksom på, at priserne varierer ud fra dit varmebehov. Ovenstående pris er baseret på en luft-til-vand varmepumpe med en ydelse på 6-12 kWh.

Bedst i test Jordvarme: Thermia Calibra Eco 16 (radiator)

Blandt jordvarmepumperne, er det Thermias Calibra Eco 16 (3-12 kW), der løber med førstepladsen. Med en SCOP-værdi på 4.4 og en indedel, der kun støjer 36 db. Pumpen er mærket A+++ og er udstyret med behovsstyring, som betyder, at den trinløst tilpasser sig varmebehovet. Det betyder, at den ikke skal tænde og slukke så ofte, hvilket er mere energi-effektivt.

Prisen på et jordvarmeanlæg afhænger af flere forskellige faktorer. Herunder, hvor stort dit hus og din grund er, hvordan boligen er isoleret, og hvorvidt du har radiator eller gulvvarme. Pumpens effektivitet vil være en anelse højere ved gulvvarme.

Du skal som udgangspunkt regne med mellem 110.000-200.000 for etablering af et jordvarmeanlæg i et hus på 130 m2.

Bedst i test Jordvarme: Thermia Calibra Eco 16 (gulvvarme)

Det er også Thermia Calibra Eco 16, som indtaget førstepladsen, når det gælder gulvvarme. Her har varmepumpen en SCOP på 5,75 og en ydelse på 16,00 kW.

Testvindere luft-til-luft: Top 7 (ydelse ml. 3-6 kW)

1. Panasonic CU-VZ9SKE (Outdoor) / CS-VZ9SKE (Indoor) - Luft-til-luft

Ydelse kW: 3,60

A+++

Effektivitet SCOP (varmeevne): 6,20 

Effektivitet SEER (køleevne): 10,5

Støj dB (ude): 64

Laveste indetemperatur i C: 8

Behovsstyring: ja

Pris inkl. Montering: 20-25.000 kr.

2. Panasonic CU-VZ12SKE (Outdoor) / CS-VZ12SKE (Indoor) - Luft-til-luft

Ydelse kW: 4,20

A+++

Effektivitet SCOP (varmeevne): 5,90

Effektivitet SEER (køleevne): 10

Støj dB (ude): 65

Laveste indetemperatur i C: 8

Behovsstyring: ja

Pris inkl. Montering: 20.-25.000 kr.

3. Panasonic CU-HZ25WKE (Outdoor) - CS-HZ25WKE (Indoor) - Luft-til-luft

Ydelse kW: 3,00

A+++

Effektivitet SCOP (varmeevne): 5,20

Effektivitet SEER (køleevne): 7,80

Støj dB (ude): 61

Laveste indetemperatur i C: 8

Behovsstyring: ja

Pris inkl. Montering: 16.000-18.000 kr

4. Daikin RXLG35M2V1B / FTXG35SL1BW. Luft-til-luft

Ydelse kW: 3,00

A++

Effektivitet SCOP (varmeevne): 4,60

Effektivitet SEER (køleevne): 6,67

Støj dB (ude): 61

Laveste indetemperatur i C: 8

Behovsstyring: ja

Pris inkl. Montering: 16.000-18.000 kr.
 

5. Mitsubishi Electric MFZ-KJ25VE / MUFZ-KJ25VEHZ

Ydelse kW: 3,50

A+

Effektivitet SCOP (varmeevne): 4,40

Effektivitet SEER (køleevne): 8,50

Støj dB (ude): 59

Laveste indetemperatur i C: 10

Behovsstyring: ja

Pris inkl. Montering: 16.000-18.000 kr.

6. Daikin RXLG25M2V1B / FVXG25K2V1B. Luft-til-luft. 

Ydelse kW: 3,0

A+

Effektivitet SCOP (varmeevne): 4,25

Effektivitet SEER (køleevne): 6,99

Støj dB (ude): 61

Laveste indetemperatur i C: 8

Behovsstyring: ja

Pris inkl. Montering: 16.000-18.000 kr.

7.Daikin RXLG35M2V1B / FVXG35K2V1B. Luft-til-luft. 

Ydelse kW: 3,40

A+

Effektivitet SCOP (varmeevne): 4,01

Effektivitet SEER (køleevne): 6,59

Støj dB (ude): 61

Laveste indetemperatur i C: 8

Behovsstyring: ja

Pris inkl. Montering: 16.000-18.000 kr.

Hvad betyder "Laveste indetemperatur i °C"?: Det er den laveste temperatur, du kan sætte varmepumpen til. Det er nemlig energibesparende at kunne sætte indetemperaturen lavt, for eksempel om natten, eller hvis du er væk fra de fritidshus i nogle dage.

varmepumpe luft til luft indedel
Luft-til-luft varmepumpen er en af de mest solgte varmepumper i Danmark.
Den er ikke omkostningstung at erhverve sig og kræver ikke det store at montere. 

Testvindere luft-til-vand: top 10

Alle luft-til-vand varmepumperne har en ydelse på 6-12 kW. Du kan også få tilsvarende varmepumper med lavere eller højere ydelse. For at regne ud, hvilken ydelse du har brug for, kan du bruge følgende tommelfingerregel: 
Dit energiforbrug i kWh/m2 x antal m2 som skal opvarmes = størrelsen på varmepumpen.

At finde den rette størrelse er dog lidt mere kompliceret end som så, da det også afhænger af andre faktorer, som blandt andet din boligs isolering. For at være sikker på, at du får den rette størrelse, bør du rådføre dig hos en forhandler. 

1. Metro them Metroair I 16/ I 20 - Luft til vand-varmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme 12

Ydelse kW - gulvvarme 11

SCOP radiatorvarme 3,90

SCOP gulvvarme: 5,05

Støj dB – ude:55 db

Behovsstyring: ja

2. Vølund F2120-16/ F2120-20 - Luft til vand-varmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme 12

Ydelse kW - gulvvarme 11

SCOP radiatorvarme: 3,90

SCOP gulvvarme: 5,05

Støj dB – ude:55 db

Behovsstyring: ja

3. Kronoterm ADAPT 0724-K3 HT/HK 3F - Luft til vand-varmepumpe

Luft til vand-varmepumpe

Ydelse kW - radiatorvarme 12

Ydelse kW - gulvvarme 11

A+++

SCOP radiatorvarme: 3,87

SCOP gulvvarme: 5,02

Støj dB – ude: 53 db

Behovsstyring: ja

4. Metro therm Metroair I 12 - Luft til vand-varmepumpe

A++

Ydelse kW - radiatorvarme 9,0

Ydelse kW - gulvvarme 8,0

SCOP radiatorvarme 3,78

SCOP gulvvarme: 4,83

Støj dB – ude: 53 db

Behovsstyring: ja

5. Vølund F2120-12 - Luft til vand-varmepumpe

Ydelse kW - radiatorvarme 8

Ydelse kW - gulvvarme 8

A++

SCOP radiatorvarme: 3,78

SCOP gulvvarme: 4,83

Støj dB – ude: 53 db

Behovsstyring: ja

6. Metro Therm Metroair I 8 - Luft til vand-varmepumpe

A++

Ydelse kW - radiatorvarme 7

Ydelse kW - gulvvarme 7

SCOP radiatorvarme: 3,75

SCOP gulvvarme: 4,80

Støj dB – ude: 53 db

Behovsstyring: ja

7. Vølund F2120-8 - Luft til vand-varmepumpe

Ydelse kW - radiatorvarme 6

Ydelse kW - gulvvarme 6

A++

SCOP radiatorvarme: 3,75

SCOP gulvvarme: 4,80

Støj dB – ude: 53 db

Behovsstyring: ja

8. Panasonic WH-MDC07J3E5 (udedel) - Luft til vand-varmepumpe

A++

Ydelse kW - radiatorvarme 7

Ydelse kW - gulvvarme 6

radiatorvarme: 3,73

SCOP gulvvarme: 5,18

Støj dB – ude: 59 db

Behovsstyring: ja

9. Vaillant AroTHERM Plus VWL 125/6 A S2 - Luft til vand-varmepumpe

A++

Ydelse kW - radiatorvarme 12

Ydelse kW - gulvvarme 13

SCOP radiatorvarme: 3,73

SCOP gulvvarme: 4,90

Støj dB – ude: 59 db

Behovsstyring: ja

10. Bosch Compress 7000i AW 17 KW - Luft til vand-varmepumpe

A++

Ydelse kW - radiatorvarme 10

Ydelse kW - gulvvarme 11

SCOP radiatorvarme: 3,70

SCOP gulvvarme: 5,00

Støj dB – ude: 53 db

Behovsstyring: ja

 

Testvindere jordvarme: top 10

1. Thermia Calibra Eco 16 - Jordvarmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme: 15,00

Ydelse kW - gulvvarme: 16,00

SCOP radiatorvarme: 4,40

SCOP gulvvarme: 5,75

Støj dB (inde): 36 

Behovsstyring: ja

2. Daikin EGSAX10DA9W - Jordvarmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme: 9,00

Ydelse kW - gulvvarme: 9,00

SCOP radiatorvarme: 4,25

SCOP gulvvarme: ikke oplyst

Støj dB (inde): 41

Behovsstyring: ja

3. Bosch Compress 7001i LWMF 12 - Jordvarmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme: 14,00

Ydelse kW - gulvvarme: 16,00

SCOP radiatorvarme: 4,18

SCOP gulvvarme: 5,55

Støj dB (inde): 41

Behovsstyring: ja

4. Bosch Compress 7001i LWMF 16 - Jordvarmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme: 14,00

Ydelse kW - gulvvarme: 16,00

SCOP radiatorvarme: 4,10

SCOP gulvvarme: 5,33

Støj dB (inde): 41

Behovsstyring: ja

5. CTC CTC Gsi 12 - Jordvarmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme: 7,00

Ydelse kW - gulvvarme: 10,00

SCOP radiatorvarme: 4,08

SCOP gulvvarme: 5,40

Støj dB (inde): 41

Behovsstyring: ja

6. Metro Therm Metrosaver MBF 16 - Jordvarmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme: 16,00

Ydelse kW - gulvvarme: 16,00

SCOP radiatorvarme: 4,05

SCOP gulvvarme: 5,18

Støj dB (inde): 42

Behovsstyring: ja

7. Vølund S1255-16 - Jordvarmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme:16,00

Ydelse kW - gulvvarme: 16,00

SCOP radiatorvarme: 4,05

SCOP gulvvarme: 5,18

Støj dB (inde): 42

Behovsstyring: ja

8. Viessmann Vitocal 300-G BW 301.B10 - Jordvarmepumpe

A++

Ydelse kW - radiatorvarme: 11,00

Ydelse kW - gulvvarme: 12,00

SCOP radiatorvarme: 4,03

SCOP gulvvarme: 543

Støj dB (inde): 41

Behovsstyring: ja

9. Bosch Compress 7001i LWMF 8 - Jordvarmepumpe

A+++

Ydelse kW - radiatorvarme: 11,00

Ydelse kW - gulvvarme: 8,00

SCOP radiatorvarme: 4,00

SCOP gulvvarme: 5,38

Støj dB (inde): 36

Behovsstyring: ja

10. Vitocal 300-G BWC 301.C12 SC - - Jordvarmepumpe

A++

Ydelse kW - radiatorvarme: 12,00

Ydelse kW - gulvvarme:  12,00

SCOP radiatorvarme: 3,98

SCOP gulvvarme: 5,33

Støj dB (inde): 41 dB

Behovsstyring: ja

jordvarme anlæg hus
En jordvarmepumpe henter sin energi fra jordens varme. Pumpen er en af de dyreste varmepumpe,
men til gengæld også den mest energieffektive.

Find varmepumpen til dit behov

Hvordan finder du den varmepumpe, der passer til dit behov? For det første skal du beslutte dig for, hvorvidt du skal have en luft-til-luft varmepumpe, en luft-til-vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.

Luft-til-luft varmepumpen egner sig til fritidshuset eller som et supplement til opvarmingen i en større bolig. Det er ikke muligt at opvarme brugsvand med en luft-til-luft varmepumpe. Til gengæld er det en billig og grøn løsning, og den er nem at installere. Husk dog, at en varmepumpe altid skal installeres af en autoriseret montør. En anden fordel ved varmepumpe luft-til-luft er, at den kan fungere som aircondition i hede sommermåneder.

Luft-til-vand varmepumpen er løsningen til dig, der har brug for et varmesystem, der kan opvarme hele boligen og give varmt brugsvand. Som navnet antyder, skal du have et vandbåren system for at kunne få en luft-til-vand varmepumpe. En luft-til-luft varmepumpe er simpel at få installeret, og der er ikke en indedel, som potentielt støjer, som det gælder for luft-til-luft varmepumpen.

Jordvarmeanlæg og pumpe. Et jordvarmeanlæg er den dyreste af de tre løsninger, men til gengæld også den mest effektive. Den varmer via et vandbåren system, altså radiatorer eller gulvvarme. For at kunne få jordvarme skal du have en grund, der er stor nok til at kunne grave jordslanger ned. Et jordvarmeanlæg er en anelse mere kompliceret at installere, da det kræver opgravning af haven.

Er en varmepumpe ikke dyr i drift?

Elpriserne stiger, hvilket forståeligt nok får mange forbrugere til at bekymre sig om, hvorvidt det kan betale sig at investere i en varmepumpe. Trods de stigende priser, er varmepumpen stadig den billigste opvarmningsform, du kan vælge - lige med undtagelse af fjernvarme, som kan være både meget billig og meget dyr, afhængigt af, hvor i landet, du befinder dig.

En varmepumpe er energieffektiv, fordi den producerer mere strøm, end den forbruger. Det er det tal, der hedder SCOP. Er SCOP på 5, betyder det, at du får 5 kWh ud af hver kilowatt, som pumpen forbruger.

Derudover får du billigere el, når du opvarmer med en varmepumpe. Så snart dit forbrug ryger over 4000 kWh årligt, betaler du langt mindre i el-afgift til staten, hvilket giver en yderligere besparelse.

Du kan læse mere om, hvad det koster at opvarme en bolig her, hvor vi også sammenligner elvarme med de andre opvarmningsformer.

Indhent tilbud på den bedste og billigste varmepumpe

Hvilken varmepumpe er den billigste? Og hvilken er den bedste?

Der er mange faktorer at tage hensyn til, ikke mindst derfor anbefales det at tage fat i en montør i starten af processen, så han eller hun kan hjælpe dig med at vælge den varmepumpe, som passer til dit hjem og dit behov.

Markedet ændrer sig konstant - derfor bør du som minimun indhente tre tilbud, før du beslutter dig for en varmepumpe inkl. montering.

En nem måde at gøre det på, er at indhente tilbud på varmepumpe og montering fra flere forskellige leverandører. På den måde kan du sammenligne priser og modeller, som er skræddersyet til dit hjem og behov. Du kan for eksempel gøre brug af vores tjeneste her på Tjenestetorvet - helt gratis og uforpligtende.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.