Skal du vælge fjernvarme eller en varmepumpe? cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
5 min læsetid
Sidst opdateret: 08 april 2024

Varmepumpe eller fjernvarme - Et økonomisk alternativ

I mange år har fjernvarme været det foretrukne valg for at opvarme dit hus for danske boligejere, primært på grund af tilslutningspligt og dens økonomiske fordele. Men landskabet ændrer sig nu.
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Med ophævelsen af tilslutningspligten i nye boligområder og fjernelse af statsstøtte siden 1. januar 2019, åbner der sig nye muligheder. Blandt de mest lovende alternativer er varmepumper, som nu konkurrerer direkte med fjernvarme.

Tjek altid med din kommune vedrørende tilslutningspligt. Da dette netop svinger fra kommune til kommune.

Før vi starter er det vigtigt for dig som læser at vide, hvad forskellen er på en luft til vand varmepumpe og et fjernvarme-anlæg.

Hvad er en varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe er et energieffektivt system, der bruger varmeenergien i udeluften til at opvarme vand.

Den fungerer ved at absorbere varme fra udendørsluften, selv ved lave temperaturer, og overfører denne varme til et vandsystem inden i hjemmet. Dette varme vand kan så anvendes til rumopvarmning gennem radiatorer eller gulvvarme og til at levere varmt brugsvand.

Systemet består typisk af en udendørsenhed, der opsamler varme fra luften, og en indendørsenhed, der overfører varmen til vandet.

Luft til vand-varmepumper er populære for deres energieffektivitet, da de producerer mere energi (i form af varme), end de forbruger i elektricitet, hvilket gør dem til en miljøvenlig og omkostningseffektiv opvarmningsløsning.

Hvad er fjernvarme?

Fjernvarmesystemet opererer efter en enkel, cirkulær metode. Dette lukkede kredsløb involverer, at varmt vand fra de store kraftværker transporteres til forbrugerne for at opvarme deres hjem.

Når det varme vand er blevet afkølet efter brug, sendes det tilbage til varmeværket, hvor det atter opvarmes.

Dette system af fjernvarme er muliggjort af et omfattende netværk af ledninger, som er indlejret i den danske jord. Disse ledninger transporterer vandet frem og tilbage mellem fjernvarmeværkerne og de danske hjem. I hele Danmark er der således nedgravet omkring 60.000 kilometer fjernvarmerør.

Skal du vælge fjernvarme eller varmepumpe?

Beslutningen om at vælge fjernvarme eller varmepumpe afhænger af flere faktorer, herunder tilgængeligheden af fjernvarme i dit område, miljøhensyn, omkostninger og hvad der passer bedst til din boligtype.

Varmepumper er særligt fordelagtige i nybyggeri, hvor de bidrager til lavere energiforbrug og bedre energimærkning.

Fjernvarme afhænger af hvor du befinder dig i landet, da der er være store udsving i prisen på anlægget, men i højere grad på transporten af varmen.

Få tilbud på en luft til vand varmepumpe
Med et enkelt skema kan du få tilbud fra flere leverandører samtidig. Få råd fra fagfolk, vælg det bedste tilbud. Gratis og uforpligtende sammenligningstjeneste.

Fjernvarme kontra varmepumper: Hvad er mest miljøvenligt?

Hvad er mest miljøvenligt? Selvom fjernvarme er i en proces mod at blive grønnere, er varmepumper i dag den mest miljøvenlige løsning. De udleder mindst CO2 og er mest effektive, når de drives af grøn strøm.

Økonomiske aspekter ved varmepumpe vs fjernvarme

På det økonomiske plan er varmepumpe billigere i drift end fjernvarme. Selvom de kræver en større initial investering, er de mere energieffektive, hvilket betyder, at de producerer mere varme pr. forbrugt energienhed. Dette kan på lang sigt føre til betydelige besparelser.

Hvad koster fjernvarme?

Fjernvarmeregningerne består typisk af to komponenter: en variabel del baseret på forbrug og et fast fjernvarmebidrag, der dækker infrastrukturen såsom rørledninger. Dette faste bidrag kan være enten fast eller variere baseret på faktorer såsom sidste års forbrug eller andre beregningsmetoder.

Især for nybyggede huse kan en høj fast rate kombineret med lavt forbrug resultere i betydelige omkostninger.

I Danmark findes der en markant forskel mellem de højeste og laveste fjernvarmepriser.

I januar 2023 var nogle af de værker, der oplevede de største stigninger i prisen, også dem med de stejleste tariffer.

På førstepladsen for de dyreste fjernvarmeværker er IS Nordfors og Fredensborg Varme. Her vil en ejer af et standardhus skulle af med 59.913 kr. årligt for opvarmning. Tæt på i prisniveau kommer Aalborg Bygas og Vejby-Tisvilde Fjernvarme, med årlige omkostninger mellem 42.000 kr. og 43.000 kr.

På den anden ende af spektret ligger Hvide Sande Fjernvarme, som er Danmarks billigste fjernvarmeværk. Her koster det kun 5.241 kr. om året at varme et gennemsnitligt hus op.

Forskellen i fjernvarmeprisen for et lignende hus mellem det dyreste og billigste fjernvarmeselskab i Danmark er næsten 55.000 kr. Der er i alt 13 varmeselskaber, hvor den gennemsnitlige pris er under 10.000 kr. om året.

Det kan i nogle tilfælde stadig være økonomisk fordelagtigt at supplere fjernvarmen med en luft til luft varmepumpe.

For at afgøre, om en varmepumpe er en konkurrencedygtig løsning, er det nødvendigt at kende de lokale fjernvarmepriser og at estimere, hvordan disse priser kan udvikle sig i fremtiden.

Videnscenteret Bolius har skrevet en artikel omkring fjernvarmepriser. Du kan læse den her

Vedligeholdelse og levetid

Varmepumper kræver minimal vedligeholdelse og har en forventet levetid på 12-20 år. Dette gør dem til et attraktivt valg for dem, der søger en langsigtet løsning.

Læs mere om levetiden på varmepumpe her

Jordvarme eller luft til vand-varmepumper

Jordvarmeanlæg udnytter solenergien oplagret i jorden, mens luft til vand-varmepumpe omdanner udeluftens varme til opvarmning af boligen og varmt brugsvand.

Begge systemer tilbyder energieffektive og miljøvenlige alternativer til traditionelle opvarmningsformer som oliefyr og naturgas, eller i nogle tilfælde fossile brændstoffer.

Hvad er de billigste opvarmningsformer?

Det er vigtigt at veje dine muligheder nøje, når du vælger varmekilde til din bolig.

For at hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning, opfordrer vi dig til at sammenligne priser på varmepumper ved at udfylde en formular. Du kan modtage tilbud på både luft til vand varmepumpe, luf til luft varmepumpe eller jordvarme.

Læs vores artikel hvor vi går i dybden om hvad den billigste opvarmningsform er.

I korte træk ser opvarmningsprisen således ud:

Varmekilde Anskaffelsespris Energipris Årligt forbrug Årlig pris/kr.
Jordvarme 110.00 - 140.000 2,6 kr./kWh. 5.300 kwh 13.780 kr.
Luft-til-vand 80.000 - 120.000 kr. 2,6 kr./kWh 5.700 kWh 14.820 kr.
Fjernvarme* 40.000 - 100.000 kr. 0,29 - 2,6 kr./kWh 18.100 kWh 5.266 - 45.250 kr.
Træpillefyr 30.000 - 40.000 kr. 3,6 kr./kg 5.000 kg 18.000 kr.
Nyere naturgasfyr 40.000 - 50.000 kr. 5,36 kr./kWh 2.100 m3 11.256 kr.
Nyt oliefyr 30.000 - 45.000 kr. 13,4 kr./liter 2.100 liter 28.140 kr.
Gammel oliefyr 0 kr. 13,4 kr./liter 2.500 liter 33.500 kr.
Elradiator 600 kr. pr. stk 2,6 kr./Kwh 18.100 kWh 47.060 kr.

Denne proces vil give dig et klart billede af dine muligheder og potentielle besparelser. Gør brug af denne mulighed og tag et skridt mod en mere økonomisk og miljøvenlig opvarmningsløsning for dit hjem.

Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Viktor West Andersen
Viktor West Andersen
Viktor West er Head of Content hos Tjenestetorvet. Han har i flere år arbejdet med SEO og tekstforfatning og hjælper i sin fritid også mindre virksomheder med at øge kvaliteten af deres indhold. Han skriver hovedsageligt om energioptimering og personlig økonomi og har oparbejdet sig meget viden inden for disse felter. Tidligere har Viktor siddet som Account Manager her hos Tjenestetorvet, hvor han i dialog med vores leverandører blev klogere på markedet omkring energioptimering og privatøkonomi.

Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.