Hvordan sparer jeg strøm i hjemmet? – 10 tips | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
9 min læsetid
Sidst opdateret: 26 september 2023

Hvordan sparer jeg strøm i hjemmet? – 10 tips

Der er mange gode grunde til at spare strøm. For det første sparer du penge, for det andet er det godt for miljøet, og for det tredje undgår du overbelastning på strømnettet og kan holde omkostningerne nede for alle.
Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen

Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.

Men lad os nu antage, at du er interesseret i strømbesparelse for at spare penge, så du får lidt mere luft i den månedlige budget.

Først og fremmest skal du sørge for, at du har den bedste strømaftale, ellers bør du skifte strømleverandør.

Vi er helt afhængige af for meget af vores elforbrug. Vi kan ikke sidde i iskolde hjem med kun fyrfadslys, vi skal også være komfortable.

Her præsenterer vi 10 tip til at spare på strømmen. Nogle omhandler smart planlægning af strømforbrug, mens andre omhandler, hvordan man sparer strøm og samtidig opretholder komforten.

Få tilbud på billig strøm
Få tilbud fra flere leverandører - Sammenlign og vælg den billigste aftale

1. Skru ned for rumtemperaturen

Det meste af den elektricitet, vi bruger, går til opvarmning. Ved at sænke rumtemperaturen med en grad kan du faktisk spare omkring 5% af det strømforbrug, der går til opvarmning.

Med et årligt forbrug på femten tusind kroner på opvarmning betyder det 750 kroner sparet.

Du bemærker måske ikke en grad eller to, men hvis du gør det, skal du tænke lidt over dine vaner. For eksempel, hvis du har tendens til at gå rundt i dit undertøj i weekenden, kan løsningen simpelthen være en pyjamas.

Eller synes du sokker er for stramme, og trækker dem af ved første lejlighed? Så kan nogle rummelige hjemmesko eller uldsokker være løsningen.

Så måske er du særlig stillesiddende om aftenen, når du ser en serie, så kan det være rart at pakke dig selv ind i et tæppe? Og hvis du har muligheden, kan du rykke tættere på en, du elsker, og spare strøm sammen!

2. Opret temperaturzoner

Hvis du har en kold gang lige ved siden af stuen, så er der ingen grund til at have døren derude åben. Medmindre du vil have varme fra stuen til at sprede sig der, hvor du sandsynligvis kun er, når du tager af og tager dine sko på.

Derfor anbefales det at opdele hjemmet så vidt muligt i temperaturzoner. Især hvis du har varmestyring. Som jeg sagde, gør du dette ved at lukke dørene til de rum, du ikke bruger.

I en undersøgelse fra Bolius anførte de disse temperaturer som gennemsnitligt for hvert enkelt værelse:

Rum  temperatur
Børneværelse 20 °C
Soveværelse 18 °C
Stue/køkken-alrum 21 °C

Hvis tørretumbleren er tændt inde i badeværelset, kan du muligvis åbne døren. Fordi bliver det for varmt, kan tromlen fungere dårligere, men samtidig kan varmen spredes ud i huset. Forudsat at lyden ikke er for irriterende for dig.

3. Sluk for lyset!

Vi bruger ikke for så penge på belysning i løbet af året, men kombineret med alle de andre apparater, vi har i hjemmet, kan det siges, at mange bække små gør en stor å.

Forsøg derfor at gøre det til en vane at slukke for lyset, når du forlader et rum.

Du kan få bedre søvn, hvis det er mørkt en time før du går i seng. Dette gælder især for blåt lys fra for eksempel tv og mobil, som hjernen kan opleve som dagslys. Sluk for tv'et, så sparer du strøm og får bedre søvn med en bog inden sengetid.

Hvis du udskifter halogenpærerne derhjemme med nye LED-pærer, kan du spare en masse penge. De er dyrere, men de holder 20 gange så længe.

En LED-pære på 6 watt koster kun omkring 15 kroner om året i modsætning til en halogenpære på 40 watt, som kan koste omkring 66 kroner om året. Hvor mange lamper har du i dit hjem?

4. Smartere bad

Hvordan sparer jeg elektricitet ved opvarmning? Meget af elforbruget ligger i opvarmning af vand.

En varmtvandsbeholder prøver hele tiden at være en bestemt temperatur. Hvis du bruger varmt vand, drænes varmt vand naturligt. Dette vand skal derefter udskiftes med koldt vand og kræver mere opvarmning.

Jo mere varmt vand der er i vandvarmeren, jo mindre tid går der på at opvarme vandet, da varmt vand hjælper med at varme det nye vand op.

Hvis du bader i lang tid, eller hvis der er flere, der bader i træk, skal vandvarmeren derfor tilføje mere energi for at opretholde temperaturen.

Derfor kan det betale sig med kortere bade, skrue ned for temperaturen eller sprede badene over hele dagen, hvis der er flere af jer. Energibesparende brusere bliver bedre og bedre og får godt tryk uden at bruge så meget vand.

Derudover, hvis du ikke har problemer med det, kan du prøve at slukke for vandet, når du sæber dig ind. Et koldt brusebad formodes deruover også at være godt for huden, ud over de andre fordele.

5. Drop badekaret

Et dejligt varmt bad kan du forkæle dig selv med i en hektisk hverdag, ikke? Ja, men vær opmærksom på, at et fuldt bad svarer til ca. 10 minutters brusebad. Og måske skyller du også dig selv, når du er færdig med at bade?

Det kan hurtigt svare til i alt 15 minutters brusebad, og du kan angiveligt regne med 3 kroner sparet for hvert femte minut, du minimerer et brusebad.

Så du kan spare omkring 6 kroner hver gang du udskifter badet med et brusebad på 5 minutter. Det skal sandsynligvis beløbe sig til omkring 2000 kroner om året groft sagt.

Spar elektricitet i hverdagen, så det bliver ekstra rart at forkæle dig selv med et længere bad en gang imellem. Det er ikke særlig motiverende, hvis energibesparelser er et totalt fravær af luksus, men tænker du på det det du sparer, så er det en hjælp og motivation.

6. Fyld opvaskemaskine, tørretumbler og vaskemaskine

Hvis du har en opvaskemaskine, kan det være fristende at igangsætte den, når I er færdige med aftensmaden, selvom den ikke er fuld.

Der kan være flere grunde til dette. Måske kan du ikke lide tanken om, at der er snavset service der, eller måske er du løbet tør for smørknive eller de små plader, der er så gode til en knækbrøds mad.

Hvis du fylder den maskinen op, bruger du lige så meget strøm som når du har den halvfuld, forudsat at du har den på samme indstilling. Således kan du gøre to runder med opvaskemaskinen til kun en.

Hvis du har problemer ift at løbe tør for tallerkener, glas og bestik, kan du overveje, om du skal genopfylde skabene lidt, så det tager længere tid, inden du løber tør.

Du kan have den samme tankegang, når det kommer til vaskemaskine og tørretumbler. Køb f.eks. et par ekstra sokker, undertøj eller håndklæde, så det vil tage længere tid inden du løber tør, og, indtil næste gang du fylder maskinen.

Overvej også, om du kan hænge tøj til tørre i stedet for at bruge en tørretumbler.

7. Undgå kolde træk fra vinduer

Desværre er de bedste vinduer på markedet ikke ligesom vægge, når det angår isolering. Derfor kan du stadig opleve det såkaldte kolde træk.

Hvis du mærker vinduet, kan du føle, at det er kølet af ved udetemperaturen. Hvad der så sker er, at den varme indeluft rammer det kolde vindue.

Fra naturvidenskaben husker vi, at kold luft vejer mere end varm luft, og derfor vil den afkølede indeluft "løbe" ned fra vinduet og opleves som træk langs gulvet.

Det hjælper med at have gode vinduer, men der er mere, du kan gøre. Panelvarmere, radiatorer eller varmepumper placeres ofte under vinduerne for at modvirke dette.

Men det er ikke altid muligt at installere varmekilder under vinduerne, for eksempel hvis soveværelset er så småt, at sengen skal være under vinduet.

Heldigvis kan det efterfølgende hjælpe at hænge nogle tykke gardiner op. Dette forhindrer varmen i at ramme kulden bag gardinerne. Denne løsning kan også kombineres med en varmekilde, bare ikke lad gardinerne hænge over.

8. Korrekt ventilation

Ventilation er godt for indeklimaet, og selv på de koldeste dage er det nødvendigt. Dårlig luft kan gøre dig både træt og give tilstoppede luftveje. Derfor har mange et vindue åbent og lader det stå et stykke tid.

Hvad der efterfølgende sker, er at gulv og loft afkøles, hvilket gør det vanskeligt og dyrere at opvarme.

Løsningen er at åbne vinduet helt og udlufte effektivt i 2-3 minutter. Derefter kan du udskifte al luft uden at overfladerne køles ned.

Mange mennesker kan stadig lide at have vinduet på klem i soveværelset, og som du så i tabellen ovenfor, anbefales temperaturen i soveværelset omkring 18 ° C. På denne måde mister du ikke så meget varme på det.

Men noget af varmen fra resten af hjemmet kan forsvinde i det kolde soveværelse, hvis du ikke lukker døren, eller hvis døren er meget utæt. Så du er bør lukke vinduet om dagen, når du ikke er der.

Hvis du lufter ud, fordi et rum lugter dårligt, skal du se nærmere på årsagen til lugt. Ofte er der tekstiler, såsom sengetøj og tæpper. Det kan også hjælpe med at vaske gulvet. Lyspærer kan også lugte, når de er i brug.

Få billigere strøm nu
Ved at sammenligne tilbud fra flere leverandører

9. Energieffektive opgraderinger

Ikke alle har mulighed for at gøre det, men hvis du gør det, er der en række ting, du kan gøre for at spare energi i dit hjem.

Her er en liste over energibesparende foranstaltninger, du kan overveje og bedømme, selvom du har mulighed for at udføre nogle af dem. Du kan fx tjekke Energikøbs website for at se, hvad du kan få økonomisk støtte til.

 • Installer varmepumpe - disse er meget energieffektive og bruger mindre energi til at levere mere varme end for eksempel panelovne.
 • Tætningsstrimler - disse er nemme at montere selv i dørkarme, du kan normalt klistre dem på.
 • Læg tæpper i stuerne - gulvet føles ikke så koldt, og du kan forhåbentlig skrue ned for temperaturen.
 • Smart home-funktioner - opvarmningskontrol, lysdæmpere og timere giver dig mulighed for at styre varme og lys i flere dele af huset på samme tid. For eksempel kan du sætte huset i ferietilstand, når du er væk. Eller bare tjek om alt er slukket, hvis du er en glemsom sjæl.
 • Efterisolering - især i gamle huse, der lækker meget varme, og du muligvis vil efterisolere, men dette er et større tiltag.
 • Udskift vinduer - vinduer isolerer ikke så godt som vægge, men nyere vinduer kan være bedre end hvad du har i forvejen.
 • Udskiftning af forældede el-enheder - for eksempel kan et LED-TV have halvdelen af strømforbruget ift et gammelt plasma-TV. Husk at skaffe dig af med det gamle på en ansvarlig måde, enten ved at give det væk eller levere det til el-affald.
 • Energibesparende brusehoved - enkelt og energieffektivt og kan opnås til en overkommelig pris, plus teknologien forbedres konstant.
 • Installer solfanger eller solpaneler - begge har fordele og ulemper, men begge kan være gode strømbesparelser

10. Skift strømleverandør

Nu har du erfaret, at der er mange måder, hvorpå du kan spare penge på elektriciteten. At gøre nogle af disse ting, ud over at skifte strømleverandør, kan spare endnu flere penge på strømmen.

Abonnementet, der tegner sig for en betydelig del af din elregning, kan du ikke gøre så meget ved, bortset fra hvis du flytter eller afbryder strømmen. Så du er nødt til spare hvor der kan spares.. Det vil sige på din elaftale.

Du kan hurtigt reducere prisen for hver brugt kWh mellem de dyreste elaftaler og de billigste elaftaler. Hvis du vil sammenligne og modtage gratis og uforpligende tilbud, så kan du sammenligne elleverandører nedenfor.

Husk, at priserne på elmarkedet ændres ofte, medmindre du har valgt en fastprisaftale. Derfor er det vigtigt at holde øje med elregningerne og kontrollere elaftalerne igen, så du er sikker på at du har den billigste elektricitet.

Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen
Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.
Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard

Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen

Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen
Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.