Fem tips til den bedste elaftale | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
6 min læsetid
Sidst opdateret: 21 august 2023

5 tips til den bedste strøm-aftale

I Danmark kan du frit vælge, hvem der skal levere strøm/el til din bolig. Du kan også frit vælge mellem de mange forskellige elaftaler, der findes. Men hvordan finder du så den bedste elaftale, og hvad skal du være særligt opmærksom på? Vi fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide.
Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen

Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.

I et frit elmarked er det i høj grad op til den enkelte forbruger at finde den bedste og billigste strømaftale. Men hvad skal du kigge efter - og hvilke faldgruber skal du være opmærksom på, hvis du vil spare penge eller have en lavere månedlig udgift? Det guider vi dig til i fem gode tips:

 1. Få overblikket over de forskellige typer af aftaler
 2. Sammenlign både kWh-prisen og abonnementsprisen
 3. Vær opmærksom på introduktionstilbud og telefonsælgere
 4. Bed om et skriftligt tilbud på aftalen
 5. Vær kritisk over for "grøn strøm".

1. Få overblikket over de forskellige typer af aftaler

Det er vigtigt at have en forståelse af de forskellige typer af elaftaler, før du kan beslutte dig. Det væsentligste at vide er, at der findes to forskellige typer af aftaler. En aftale med variabel pris og en aftale med fast pris. En variabel elpris følger markedspriserne og kan derfor skifte fra dag til dag. Du risikerer derfor i perioder at betale en højere pris, men til gengæld er den variable elaftale statistisk set den billigste over tid.

Med en fast elpris ved du, hvad din regning lyder på, i den periode, din faste aftale løber med din el-leverandør. En fast delaftale kan løbe fra alt fra tre måneder til tre år. Ofte er den lidt dyrere end den variable, men til gengæld har du en tryghed i at vide, hvor meget din elregning lyder på hver måned - og sker der det, at prisen på strøm stiger, så er du også beskyttet mod pludselige prishop.

Fast eller variabel pris - hvilken aftale, der er bedst, afhænger lidt af dit temperament. Det svarer lidt til at vælge imellem et banklån med en variabel rente eller et banklån med en fast rente. Det førstnævnte er ofte billigere på den lange bane, men du er til gengæld ikke garderet mod pludselige stigninger, som kan hive mange penge ud af et månedligt budget. Læs i øvrigt mere om variable kontra faste elpriser her. 

2. Sammenlign både kWh-prisen og abonnementsprisen

Hvad dækker prisen per kWh egentlig over? Og hvordan kan du sammenligne produkternes priser?

Din elpris består af flere forskellige ting. Der er den rene elpris, altså kWh-prisen, som bestemmes ud fra markedspriserne og udbud og efterspørgsel. Så er der abonnementsprisen, som er det månedlige faste beløb, du betaler for din elaftale. Det er ikke alle aftaler, som har et abonnement.

Den sidste, og væsentligste del af din elregning, går til moms og skat til regeringen og til betaling af transport af el samt vedligehold af elnettet. Den del er den samme for alle, uanset hvor du er kunde, da pengene går til netselskabet og staten.

Når du skal sammenligne to elaftaler, skal du derfor både sammenligne kWh-prisen og abonnementsprisen. Det kan nemlig ikke betale sig at vælge en aftale uden abonnement, hvis kWh-prisen er højere - så ender du muligvis i sidste ende med en større regning for dine el-produkter.

3. Vær opmærksom på introduktionstilbud og telefonsælgere

Der er som sådan intet galt med et introduktionstilbud, som bruges til at skaffe nye kunder inden for mange forskellige brancher. Du skal bare være opmærksom på, hvor meget prisen ændrer sig, når introduktionstilbuddet er ovre - og om du fortsat er bundet til aftalen, selv om den måske er blevet en hel del dyrere. Hvis du er bundet til en dyr aftale i et længere stykke tid, ender du måske med slet ikke at have sparet penge på din nye elaftale. Så selv om tilbuddet er tillokkende, så tjek altid, hvilken aftale du står med, når den første, billigere periode er ovre hos dit elselskab.

Vær også opmærksom på telefonsælgere. Det er faktisk ulovligt for elselskaber at ringe dig op for at sælge en elaftale til dig, med mindre du har givet dem lov. Forbrugerombudsmanden får mange klager over elselskaber, som ringer til mulige kunder uden at have fået grønt lys. Derfor er flere selskaber blevet politianmeldt, og som oftest har det ikke været gode tilbud, de er kommet med. Forbrugerstyrelsen råder derfor til, at man siger nej tak og lægger på, hvis man bliver kontaktet uopfordret af et elselskab.

Mand taler i telefon
Elselskaber må ikke ringe dig op uden at have fået din tilladelse først.

4. Bed om et skriftligt tilbud på aftalen

Det virker måske indlysende, men det er alligevel værd at minde om, at du får din aftale på skrift, før du beslutter dig. Det er altså ikke tilrådeligt at takke ja til et tilbud telefonisk, hvor du muligvis kan have misforstået nogle detaljer eller ikke fået det hele med.

Det er desuden en god ide at have alting på skrift, hvis I fremadrettet ikke er enige om, hvad aftalens indhold oprindeligt var. Sidst men ikke mindst, er det mest overskueligt at sammenligne forskellige tilbud på billig strøm, hvis du har dem på skrift.

5. Grøn strøm - hvordan det?

Du har nok lagt mærke til, at de fleste elselskaber har produkter markeret med enten 1 eller 2 grønne blade. Det er Forbrugerombudsmandens retningslinjer, som skal guide dig til at træffe et mere grønt valg. Det er dog vigtigt at understrege, at den strøm, der kommer ud af dine stikkontakter, altid er den samme, uanset hvilken elaftale du har. Du kan altså ikke købe dig til udelukkende at få meget strøm eller udelukkende strøm fra vedvarende energikilder. Til gengæld kan du vælge et produkt med enten 1 eller 2 blade, som betyder, at elselskabet i højere eller mindre grad støtter den grønne omstilling.

Du skal tyde bladordningen sådan her:

 • 1 blad betyder, at produktet er 100 procent baseret på vedvarende energikilder via certifikater. Men produktet har ikke yderligere klimatiltag.
 • 2 blade betyder, at produktet er 100 procent baseret på vedvarende energikilder via certifikater. Derudover har produktet yderligere klimatiltag, som støtter den grønne omstilling, og hvor udledningen af CO2 og andre drivhusgasser reduceres svarende til den energi, du forbruger. 

Ifølge Rådet for grøn omstilling skal du dog huske at have din kritiske sans med dig, når du vælger et elprodukt med 1 eller 2 grønne blade. De mener, at certifikatsystemet ikke reelt fungerer helt efter hensigten, og de har også set eksempler på, at branchen bruger ordningen med de grønne blade lidt for kreativt. Det betyder dog ikke, at det ikke vil være et fornuftigt valg at kigge efter bladordningen, hvis du gerne vil støtte den grønne omstilling. Prøv som udgangspunkt at gå efter produkter med 2 blade.

Hvis du vil holde øje med, hvordan Danmark og resten af verden klarer sig i forhold til brugen af vedvarende energi, så kan du for eksempel følge med på electricity map.

Den bedste måde at skåne klimaet er selvfølgelig først og fremmest at spare på strømmen. Det kan du få 10 gode tips til her.

Tjek flere tilbud, før du vælger elselskab

Der findes rigtig mange aktører på markedet - og de fleste er gode og ærlige aktører. Så hvordan vælge? Og hvem er billigst? Som det gælder med de fleste andre services, bør du som minimum indhente tre forskellige tilbud, som du kan sammenligne. En let måde at gøre det på, er at benytte Tjenestetorvets formular. Her kan du helt gratis og uforpligtende få op til tre tilbud fra førende leverandører på markedet.

Der kan ofte være flere tusind kroner at spare ved at skifte elselskab. Det kan du læse mere om i artiklen: Elpriser stiger fortsat- sådan sparer du op til 2500 kroner årligt.

Nadia Claudi
Nadia Claudi

Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen

Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen
Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.