5 tips til den bedste strøm-aftale
Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.
I et frit elmarked er det i høj grad op til den enkelte forbruger at finde den bedste el leverandør og den billigste strømaftale. Men hvad skal du kigge efter - og hvilke faldgruber skal du være opmærksom på, hvis du vil spare penge eller have en lavere månedlig udgift? Det guider vi dig til i fem gode tips:
-
Få overblikket over de forskellige typer af aftaler
-
Sammenlign både kWh-prisen og abonnementsprisen
-
Vær opmærksom på introduktionstilbud og telefonsælgere
-
Bed om et skriftligt tilbud på aftalen
-
Vær kritisk over for "grøn strøm" og "grøn energi"
1. Få overblikket over de forskellige typer af aftaler
Det er vigtigt at have en forståelse af de forskellige typer af elaftaler, før du kan beslutte dig. Det væsentligste at vide er, at der findes to forskellige typer af aftaler. En aftale med variabel pris og en aftale med fast pris.
Fast eller variabel pris?
Fast eller variabel elpris - hvilken aftale, der er bedst, afhænger lidt af dit temperament. Det svarer lidt til at vælge imellem et banklån med en variabel rente eller et banklån med en fast rente.
Det førstnævnte er ofte billigere på den lange bane, men du er til gengæld ikke garderet mod pludselige stigninger, som kan hive mange penge ud af et månedligt budget. Læs i øvrigt mere om den variable kontra faste elpris her.
Variabel elpris
Variable elpriser følger markedspriserne og kan derfor skifte elselskab fra dag til dag. Du risikerer derfor i perioder at betale en højere pris når strømmen er dyr, men kan også styre dit forbrug efter hvornår prisen er billigst.
Fast elpris
Med en fastprisaftale ved du, hvad din regning lyder på, i den periode, din faste aftale løber med din el-leverandør. En fast delaftale kan løbe fra alt fra tre måneder til tre år. Ofte er den lidt dyrere end den variable, men til gengæld har du en tryghed i at vide, hvor meget din elregning lyder på hver måned - og sker der det, at prisen på el stiger, så er du også beskyttet mod pludselige prishop.
Typisk er den variable elaftale statistisk set den billigste over tid.
2. Sammenlign både kWh-prisen og abonnementsprisen
Hvad dækker prisen pr kwh egentlig over? Og hvordan kan du sammenligne produkternes priser?
Din elpris består af flere forskellige ting. Der er den rene elpris, altså kWh-prisen, som bestemmes ud fra markedspriserne og udbud og efterspørgsel.
Abonnementsprisen
Så er der abonnementsprisen, som er en fast månedlig betaling, for din nuværende elaftale. Det er ikke alle aftaler, som har et abonnement. Det er som regel et billigt abonnement man betaler, dog er det vigtigt stadig at være opmærksom på denne post.
Skatter og afgifter
Den betydeligste andel af din elregning består ofte af moms og afgifter til staten samt udgifter til transport og vedligehold af elnettet. Dette segment af regningen er konstant for alle forbrugere, uanset hvilket energiselskab de benytter, idet midlerne er øremærket til de ansvarlige netselskaber og statskassen.
For at foretage en nøjagtig og retfærdig sammenligning af to elektricitetsaftaler, er det afgørende at evaluere både prisen pr. kilowatt-time (pris pr. kWh) og abonnementsprisen. Dette skyldes, at en aftale uden et månedligt abonnement kan virke attraktiv ved første øjekast, men hvis kWh-prisen er væsentligt højere, kan det resultere i en større samlet regning over tid, særligt hvis dit energiforbrug er højt.
Overvejelser når man skifter elselskab
Det er derfor vigtigt at overveje dit personlige forbrugsmønster, når du vurderer el-aftaler. Hvis du for eksempel har et lavt energiforbrug, kan en aftale med en lav eller ingen abonnementspris og en højere kWh-pris muligvis være fordelagtig. På den anden side, for en husstand med et højt energiforbrug, kan en aftale med en højere abonnementspris, men lavere kWh-pris, resultere i besparelser over tid.
Desuden er det vigtigt at være opmærksom på skjulte omkostninger eller bindinger, der kan influere på den samlede pris. Sørg for at tjekke for eventuelle tilbud, rabatter ved langtidskontrakter eller forhøjede priser efter en introperiode. Endelig bør man overveje virksomhedens kundeservice og deres engagement i bæredygtighed og grøn energi, som også kan spille en rolle i din beslutning.
At sammenligne el-aftaler kan være en kompleks proces, men ved at tage sig tid til at forstå alle aspekter af de tilbudte planer, kan du træffe en informeret beslutning, der ikke bare er baseret på pris, men også på værdi, service og miljømæssig ansvarlighed.
3. Vær opmærksom på introduktionstilbud og telefonsælgere
Der er som sådan intet galt med et introduktionstilbud, som bruges til at skaffe nye kunder inden for mange forskellige brancher. Du skal bare være opmærksom på, hvor meget prisen på el ændrer sig, når introduktionstilbuddet er ovre - og om du fortsat er bundet til aftalen, selv om den måske er blevet en hel del dyrere.
Hvis du er bundet til en dyr aftale i et længere stykke tid, ender du måske med slet ikke at have sparet penge på din nye elaftale. Så selv om tilbuddet er tillokkende, så tjek altid, hvilken aftale du står med, når den første, billigere periode er ovre hos dit pågældende elselskab.
Vær også opmærksom på telefonsælgere. Det er faktisk ulovligt for alle elselskaber at ringe dig op for at sælge en elaftale til dig, med mindre du har givet dem lov. Forbrugerombudsmanden får mange klager over de forskellige elselskaber, som ringer til mulige kunder uden at have fået grønt lys.
Derfor er flere selskaber blevet politianmeldt, og som oftest har det ikke været gode tilbud, de er kommet med. Forbrugerstyrelsen råder derfor til, at man siger nej tak og lægger på, hvis man bliver kontaktet uopfordret af et elselskab.
4. Bed om et skriftligt tilbud på aftalen
Det kan synes som en selvfølge, men det fortjener gentagelse: Sørg altid for at få en skriftlig aftale, før du træffer en endelig beslutning. Det er ikke anbefalelsesværdigt udelukkende at acceptere et tilbud over telefonen, da der er en risiko for misforståelser eller at visse aftalepunkter går tabt i kommunikationen.
At have en dokumenteret aftale er ikke kun nyttigt for klarhedens skyld i det øjeblikkelige, det tjener også som en uvurderlig reference, hvis der senere skulle opstå uenigheder om aftalens specifikke betingelser. Når aftalen er nedfældet på papir, er det desuden betydeligt lettere at foretage en objektiv sammenligning af de forskellige tilbud, du måtte modtage - dette gælder ikke mindst i brancher som det danske energimarked, hvor detaljerne i kontrakter om billig strøm kan variere betragteligt og have langsigtede økonomiske konsekvenser.
Når du beder om en skriftlig aftale, sørg for at alle essentielle elementer er inkluderet fra de forskellige elselskaber.
Dette omfatter, men er ikke begrænset til, den totale pris, specifikation af tjenesten eller produktet, betalingsbetingelser, og aftalens varighed. Det er ligeledes klogt at være opmærksom på eventuelle afbestillingspolitikker eller garantier, der tilbydes af leverandøren.
Vær aldrig bange for at stille spørgsmål eller bede om yderligere opklaring, før du underskriver noget. Det er din ret at forstå alle aspekter af en el aftale fuldt ud.
Husk, at en skriftlig aftale ikke blot er en formalitet: den er din sikkerhed for at de aftaler, der bliver truffet, står ved magt, og at alle parter har en fælles forståelse for engagementets rammer.
5. Grøn strøm - hvordan det?
Du har nok lagt mærke til, at de mange elselskaber har produkter markeret med enten 1 eller 2 grønne blade, og ofte også ordene "grøn strøm". Det er Forbrugerombudsmandens retningslinjer, som skal guide dig til at træffe et mere grønt valg. Det er dog vigtigt at understrege, at den strøm, der kommer ud af dine stikkontakter, altid er den samme, uanset hvilken elaftale du har.
Du kan altså ikke købe dig til at få meget eller udelukkende grøn strøm fra vedvarende energikilder. Til gengæld kan du vælge et produkt med enten 1 eller 2 blade, som betyder, at elselskabet i højere eller mindre grad støtter den grønne omstilling.
Du skal tyde bladordningen sådan her:
-
1 blad betyder, at produktet er 100 procent baseret på vedvarende energikilder via certifikater. Men produktet har ikke yderligere klimatiltag.
-
2 blade betyder, at produktet er 100 procent baseret på vedvarende energikilder via certifikater. Derudover har produktet yderligere klimatiltag, som støtter den grønne omstilling, og hvor udledningen af CO2 og andre drivhusgasser reduceres svarende til den dit elforbrug.
Ifølge Rådet for grøn omstilling skal du dog huske at have din kritiske sans med dig, når du vælger en el aftale med 1 eller 2 grønne blade. De mener, at certifikatsystemet ikke reelt fungerer helt efter hensigten, og de har også set eksempler på, at branchen bruger ordningen og ordet "grøn strøm" lidt for kreativt.
Det betyder dog ikke, at det ikke vil være et fornuftigt valg at kigge efter bladordningen, hvis du gerne vil støtte den grønne omstilling. Prøv som udgangspunkt at gå efter produkter med 2 blade.
Hvis du vil holde øje med, hvordan Danmark og resten af verden klarer sig i forhold til brugen af vedvarende energikilder, så kan du for eksempel følge med på electricity map.
Den bedste måde at skåne klimaet er selvfølgelig først og fremmest at spare på strømmen. Det kan du få 10 gode tips til her.
Få den bedste aftale ved at sammenligne med Tjenestetorvet
Der findes rigtig mange aktører på markedet - og de fleste er gode og ærlige aktører. Så hvordan vælge? Og hvem er det billigere elselskab? Som det gælder med de fleste andre services, bør du som minimum indhente tre forskellige tilbud, som du kan sammenligne.
En let måde at gøre det på, er at benytte Tjenestetorvets formular. Her kan du helt gratis og uforpligtende få op til tre tilbud fra førende leverandører på markedet.
Der kan ofte være flere tusind kroner at spare ved at skifte elselskab. Det kan du læse mere om i artiklen: Elpriser stiger fortsat- sådan sparer du op til 2500 kroner årligt.
Få flere tilbud uforpligtende og gratis
-
Beskriv dit behovBeskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
-
Få tilbud fra flere selskaberJo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
-
Vælg det bedste tilbudVælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris