Tilskud til varmepumpe 2023 | Sådan gør du - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
7 min læsetid
Sidst opdateret: 14 februar 2024

Tilskud til varmepumpe: Sådan gør du

Med den stigende interesse for bæredygtige energiløsninger, er tilskud til varmepumper blevet et hot emne i 2024. Efter sidste års rekordhurtige tømning af bygningspuljen, er det mere afgørende end nogensinde at være forberedt og hurtig på tasterne, når du skal til at søge tilskud til din varmepumpe.
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

I denne guide giver vi dig de essentielle informationer: Fra den optimale tid til at ansøge, nødvendige kriterier for at kvalificere sig, til det potentielle beløb du kan spare.

Læs videre for at sikre, at du ikke går glip af denne gyldne mulighed for at gøre dit hus mere energieffektiv, samtidig med at du sparer penge.

Få tilbud på varmepumpe
Vær godt klædt på til at bruge dit tilskud til varmepumper

Mulighed for tilskud til varmepumpe i 2024

2024 bringer afgørende ændringer i energitilskud til effektivisering i Danmark, som direkte påvirker dig, der overvejer at installere en varmepumpe.

På baggrund af den overvældende efterspørgsel sidste år, har Energistyrelsen revideret deres tilskudsstruktur.

I stedet for den traditionelle bygningspulje, som dækkede en bred vifte af energirenoveringer, indføres nu to dedikerede puljer: én specifikt for varmepumper og en anden for generelle energirenoveringer. Dette skift lover mere målrettede tilskudsmuligheder og en mere effektiv anvendelse af midlerne.

Læs videre for at forstå, hvordan disse ændringer kan gavne dig, og hvordan du bedst navigerer i det nye system

Guide til ansøgning af bygningspuljen her

I varmepumpepuljen er der sat 224 millioner af til tilskud, mens der i energirenoveringspuljen er afsat 102 millioner kroner.

Det er endnu ikke meldt ud, præcist hvornår puljerne åbner op for ansøgning om tilskud igen, men du kan altid holde dig opdateret på Energistyrelsens hjemmeside. Når der bliver åbnet for tilskud, er det først-til-mølle. Derfor kan det godt betale sig at tilmelde sig Energistyrelsens nyhedsmail, så man kan få besked om, hvornår puljen åbner for ansøgninger.

Hvor mange penge er der i tilskudspuljen?

 • I 2020 var puljen på 245 millioner kroner, hvoromkring 6.000 personer fik godkendt tilskud.
 • I 2021 steg den til 675 millioner kroner, med mere end 20.000 godkendelser af tilskud.
 • I 2022 var der i første omgang afsat 300 millioner kroner og senere i en anden runde 121 millioner kroner.
 • I 2023 blev der 224 millioner til varmepumpepuljen.
 • Tilskud vil blive tildelt hvert år indtil 2026.

Så meget kan du få i tilskud til varmepumpe

Tilskuddene varierer mellem 17.000 kr. og 27.000 kr., alt efter hvilken varmepumpe du installerer.

Dit præcise tilskudsbeløb bestemmes ud fra typen af den valgte varmepumpe.

Varmepumpepuljens bekendtgørelse giver en idé om tilskuddets mulige størrelse.

Finansloven afgør, hvor stor denne pulje er. Energistyrelsen indebærer, at mellem 13.000 og 15.000 boligejere kan modtage tilskud dette år.

Varmepumpepuljens tilskudsbeløb varierer baseret på din valgte varmepumpe:

Tilskud ved overgang til enkeltstående varmepumpe
Varmepumpetype Tilskudsbeløb for firmaer uden momsregistrering [kr.] Tilskudsbeløb for firmaer med momsregistrering [kr.]
Luft-til-vand varmepumpe 17.000 13.600
Væske-til-vand varmepumpe* 27.000 21.600

*Jordvarme

Energistyrelsens hjemmeside pointerer, at tilskuddet afspejler energibesparelserne - jo større besparelse, jo højere tilskud. Desuden er tilskuddet baseret på huset og det samlede beboelsesareal, som det fremgår af BBR.

For boliger, der kan modregne moms, vil tilskuddet være lidt lavere. Bekendtgørelsen uddyber tilskuddets præcise satser for disse boliger.

Det kræver det for at kunne få tilskud

For at kunne få del i tilskudspuljen skal man også leve op til visse kriterier. Energistyrelsen har udsat nogen krav til hvad det kræver for at få tilskud til en varmepumpe i 2024.

varmepumpe
Energitilskuddet til en varmepumpe-luft-til-vand kan søges af alle uden adgang til fjernvarme.

Du kan altså kun få tilskud fra varmepumpepuljen, hvis du skal købe en luft vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe. Skal du købe en luft til luft varmepumpe, er der altså intet tilskud at hente.

For at få tilskuddet kræver det også, at du udskifter dit nuværende oliefyr, gasfyr, biomassefyr eller din elvarme.

Samtidig er det også en betingelse for tilskuddet, at du ikke bor i et område, hvor der er fjernvarme, eller hvor der er truffet beslutning om at udlægge fjernvarme. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan få fjernvarme? Så kan du tjekke det lige her.

Kravende for 2023 tilskuddet ser således ud:

 1. Krav: Du skal være ejer af huset, som skal være en helårsbolig.
 2. Krav: Måden du i dag vælger at opvarme dit hus skal være oliefyr, gasfyr, elvarme eller en biokedel, som kan være et træpillefyr.
 3. Krav: Din bolig skal ikke befinde sig i et område med nuværende eller planlgt fjernvarme.
 4. Krav: Du må ikke allerede have påbegyndt processen med at anskaffe en varmepumpe, herunder have modtaget et fast tilbud.
 5. Krav: Dit ønske er enten en luft til vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe, også kendt som jordvarmepumpen.

Sådan søger du om tilskud til varmepumpe

Når du skal søge tilskud til din varmepumpe, foregår det online på Søg om tilskud på varmepumpe.

Da det som nævnt er først-til-mølle, når puljen åbner, gælder det om at have sin info klar, når puljen åbnes op for ansøgninger om tilskud.

Derfor kan du med fordel på forhånd have undersøgt med en installatør, hvilken type varmepumpe der er den optimale til din boligsituation.

Husk dog, at du ikke må have lavet en bindende aftale om installation af varmepumpe med en installatør, men du må selvfølgelig gerne have indhentet tilbud.

Sørg også for at installatøren er en VE godkendt installatør. Du kan se en oversigt over VE-godkendte installatører her. Alle vores samarbejdspartnere er VE godkendte installatører.

Hvis du synes, det lyder besværligt, eller hvis du gerne vil have hjælp til at indhente tilbud, hjælper vi dig hellere end gerne her hos TjenesteTorvet. Hvis du udfylder en hurtig formular, sørger vi for, at du får tilsendt tilbud fra forskellige leverandører.

Få tilbud på en ny varmepumpe

Når du så sidder klar på dagen, hvor der åbnes for ansøgninger, skal du hurtigst muligt få sendt din ansøgning afsted. Historisk har der været utroligt stor rift om tilskuddene, og man kan risikere, at varmepumpepuljen er tømt på under 24 timer.

Når ansøgningen er sendt afsted, skal du afvente installationen, indtil du har fået svar fra Energistyrelsen omkring, hvorvidt du kan få tilskud til at få installeret din varmepumpe.

Potentielle svar du kan få på ansøgningen

 1. Godkendelse af tilskud: Så kan du påbegynde projektet med det samme.

 2. Afslag:  Det kan være, at puljemidlerne er opbrugt, eller at du ikke møder kriterierne.

 3. Brug for flere informationer: Det kan være nødvendigt at eftersende informationer, hvis din ansøgning ikke har været helt fyldestgørende nok.

Får du godkendt din ansøgning, og får du hermed tilsagn om tilskud, kan du altså påbegynde dit projekt om at få installeret en varmepumpe. Det er dog først, efter varmepumpen er installeret, at du kan anmode om at få dit tilskud udbetalt. Fra du har fået tilsagn om tilskud har du to år til at installere varmepumpen.

Får du godkendt din ansøgning, og får du hermed tilsagn om tilskud, kan du altså påbegynde dit projekt om at få installeret en varmepumpe. Det er dog først, efter varmepumpen installeres, at du kan anmode om at få dit tilskud udbetalt.

Når du har fået tilsagn om tilskud, kan du påbegynde installation. Sørg for at projektet er afsluttet indenfor 2 år fra tilsagnsdatoen.

Tidslinke på tilskud til varmepumpe

Hvornår får jeg svar på min ansøgning om tilskud til varmepumpe?

Svaret er ikke helt enkelt. Disse tilskudspuljer er utroligt populære – siden 2020 har de hjulpet over 40.000 danske husstande med at optimere energiforbruget. Men denne popularitet har sine udfordringer, især når det kommer til ventetiden.

I 2022 alene behandlede Energistyrelsen over 7.000 ansøgninger. I visse tilfælde kan denne store interesse resultere i en sagsbehandlingstid på op til seks måneder, især for de mest komplicerede sager.

Selvom det kan være frustrerende at skulle vente, hvis du er ivrig efter at komme i gang, er det vigtigt at huske på, at tålmodighed er en dyd i denne proces.

Det er essentielt ikke at påbegynde installationen før du har fået svar.

Planlæg derfor i god tid, og husk, at denne ventetid er en del af processen for at sikre, at tilskuddet fordeles retfærdigt og effektivt.

Indhent tilbud på luft vand varmepumper

Er du klar til at gøre en forskel for både din økonomi og miljøet?

Skift til en miljøvenlig opvarmningsløsning som en luft vand varmepumpe, og oplev både besparelser på varmeregningen og et mindre CO2-aftryk. Men hvordan vælger du den bedste og mest prisvenlige løsning for netop din bolig? Vi gør det nemt for dig.

Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Så meget kan du spare ved at skifte til en varmepumpe

Når de igen åbner tilskud til varmepumpe, skal du være klar – og vi kan hjælpe dig med at forberede dig.

Udfyld vores enkle formular på siden, og få hurtigt flere tilbud fra forskellige kvalificerede leverandører. Det er helt gratis og uforpligtende.

Dette giver dig mulighed for nemt at sammenligne priser og ydelser, så du kan træffe det bedste valg for dit hjem. Vær et skridt foran og start din rejse mod en grønnere og mere økonomisk opvarmningsløsning allerede i dag.

Viktor West Andersen
Viktor West Andersen
Viktor West er Head of Content hos Tjenestetorvet. Han har i flere år arbejdet med SEO og tekstforfatning og hjælper i sin fritid også mindre virksomheder med at øge kvaliteten af deres indhold. Han skriver hovedsageligt om energioptimering og personlig økonomi og har oparbejdet sig meget viden inden for disse felter. Tidligere har Viktor siddet som Account Manager her hos Tjenestetorvet, hvor han i dialog med vores leverandører blev klogere på markedet omkring energioptimering og privatøkonomi.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.