Tilskud til varmepumpe 2023 | Sådan gør du - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
5 min læsetid
Sidst opdateret: 11 september 2023

Tilskud til varmepumpe i 2023: Sådan gør du

Det er altid rart at spare penge, og derfor bør man vide, at der også i 2023 vil blive givet tilskud til installation af varmepumper. I 2022 var der rift om midlerne fra den såkaldte bygningspulje, og den seneste tilskudspulje blev tømt på under én dag.
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Derfor skal man være vaks ved havelågen, hvis man vil have tilskud til varmepumpen i 2023.

Herunder kan du finde info omkring, hvornår og hvordan man søger tilskud til varmepumper, samt hvor meget man kan få i tilskud, og hvad det i øvrigt kræver for at kunne få tilskuddet.

Så meget kan du spare ved at skifte til en varmepumpe

Mulighed for tilskud til varmepumpe i 2023

Grundet den store efterspørgsel på tilskud til varmepumper i 2022, har Energistyrelsen ændret en smule på formatet. I stedet for at have én stor pulje - den såkaldte bygningspulje, også kaldet energitilskuddet - hvor forskellige typer energirenovering kunne få tilskud, deler man det i 2023 op, så der er en varmepumpepulje og en energirenoveringspulje.

I varmepumpepuljen er der sat 238 millioner kroner af til tilskud, mens der i energirenoveringspuljen er afsat 102 millioner kroner.

Det er endnu ikke meldt ud, præcist hvornår puljerne åbner op for ansøgning om tilskud, men Energistyrelsen forventer, at der åbnes op i løbet af 1. kvartal 2023. Når der bliver åbnet for tilskud, er det først-til-mølle. Derfor kan det godt betale sig at tilmelde sig Energistyrelsens nyhedsmail, så man kan få besked om, hvornår puljen åbner for ansøgninger.

Så meget kan du få i tilskud til varmepumpe

I 2022 var tilskuddet til varmepumper afhængigt af boligens størrelse og den energiklasse, som varmepumpen man ville installere havde. I 2023 er det dog anderledes.

I 2023 vil der bliver givet et ensartet tilskud til luft til vand varmepumper og jordvarmepumper (også kaldet en væske/vand varmepumpe) - uagtet boligens størrelse og varmepumpens energiklasse.

Tilskuddet til en luft til vand varmepumpe lyder på 17.000 kr., mens der til en jordvarmepumpe gives et tilskud på 27.000 kr.

Det kræver det for at kunne få tilskud

For at kunne få del i tilskudspuljen skal man også leve op til visse kriterier. Detaljerne er stadig få om den nye opsætning, som Energistyrelsen vil køre med i varmepumpepuljen for 2023, og derfor vides det ikke helt præcist, hvilke kriterier der bliver for varmepumpepuljen i 2023.

Visse ting kan dog fastslås. Du kan kun få tilskud fra varmepumpepuljen, hvis du skal købe en luft til vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe. Skal du købe en luft til luft varmepumpe, er der altså intet tilskud at hente. For at få tilskuddet kræver det også, at du udskifter dit nuværende oliefyr, gasfyr, biomassefyr eller din elvarme.

Samtidig er det også en betingelse for tilskuddet, at du ikke bor i et område, hvor der er fjernvarme, eller hvor der er truffet beslutning om at udlægge fjernvarme. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan få fjernvarme? Så kan du tjekke det lige her.

Er du nysgerrig på, hvordan kravene for tilskud så ud i 2022, kan du se dem her:

 • Du må ikke være gået i gang med arbejdet på ansøgningstidspunktet (eller have en bindende aftale med en håndværker)

 • Du skal udskifte et eksisterende gasfyr, oliefyr, biokedel eller elvarme med varmepumpen

 • Varmepumpen skal etableres i din helårsbolig

 • Installation skal foretages af en VE-godkendt installatør

 • Både private, virksomheder, andelsforeninger og ejerforeninger kan ansøge

 • Der må ikke være mulighed for at blive koblet på fjernvarme i dit lokalområdet 

Sådan søger du om tilskud til varmepumpe

Når du skal søge tilskud til din varmepumpe, foregår det online på Søg om tilskud på varmepumpe. Da det som nævnt er først-til-mølle, når puljen åbner, gælder det om at have sin info klar, når puljen åbnes op for ansøgninger om tilskud.

Derfor kan du med fordel på forhånd have undersøgt med en installatør, hvilken type varmepumpe der er den optimale til din boligsituation. Husk dog, at du ikke må have lavet en bindende aftale om installation af varmepumpe, men du må selvfølgelig gerne have indhentet tilbud.

Hvis du synes, det lyder besværligt, eller hvis du gerne vil have hjælp til at indhente tilbud, hjælper vi dig hellere end gerne her hos TjenesteTorvet. Hvis du udfylder en hurtig formular, sørger vi for, at du får tilsendt tilbud fra forskellige leverandører.

Få tilbud på en ny varmepumpe

Når du så sidder klar på dagen, hvor der åbnes for ansøgninger, skal du hurtigst muligt få sendt din ansøgning afsted. Historisk har der været utroligt stor rift om tilskuddene, og man kan risikere, at varmepumpepuljen er tømt på under 24 timer.

Når ansøgningen er sendt afsted, skal du afvente installationen, indtil du har fået svar fra Energistyrelsen omkring, hvorvidt du kan få tilskud til at få installeret din varmepumpe. Du vil få et af tre følgende svar:

 1. Godkendelse af tilskud: Så kan du påbegynde projektet med det samme.

 2. Afslag: Det kan være, at puljemidlerne er opbrugt, eller at du ikke møder kriterierne.

 3. Brug for flere informationer: Det kan være nødvendigt at eftersende informationer, hvis din ansøgning ikke har været helt fyldestgørende nok.

Får du godkendt din ansøgning, og får du hermed tilsagn om tilskud, kan du altså påbegynde dit projekt om at få installeret en varmepumpe. Det er dog først, efter varmepumpen er installeret, at du kan anmode om at få dit tilskud udbetalt. Fra du har fået tilsagn om tilskud har du to år til at installere varmepumpen.

Hvornår får jeg svar på min ansøgning om tilskud til varmepumpe?

Denne type puljer til energioptimerende tiltag er enormt populære, og siden 2020 har over 40.000 danske husstande fået glæde af disse tilskudsmidler. Den store popularitet betyder dog også, at man godt kan støde på noget sagsbehandlingstid.

I 2022 modtog Energistyrelsen over 7.000 ansøgninger, hvilket betød, at man kunne risikere en sagsbehandlingstid på op til 6 måneder i de mest komplicerede sager. Det er selvfølgelig træls, hvis man gerne vil hurtigst muligt i gang, men hvis man vil have del i tilskudsmidlerne, er man altså nødt til at væbne sig med tålmodighed og vente på svar, inden man påbegynder installationen.

Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard

Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.