Spar penge ved at skifte til varmepumpe - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
3 min læsetid
Sidst opdateret: 18 januar 2024

Spar penge ved at skifte til varmepumpe

Hvor meget kan jeg spare med en varmepumpe? Dette er noget mange mennesker undrer sig over, og gerne vil have svar på, når de overvejer at skifte fra deres nuværende energiforsyning til en varmepumpe. Der er heldigvis rigtig mange penge at spare, når du skifter til en varmepumpe.
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Hvor meget kan du spare ved at skifte til en varmepumpe?

Det er et spørgsmål mange stiller sig, når de overvejer at skifte fra deres nuværende energiforsyning til en varmepumpe. Hvor meget du præcist kan spare, afhænger i høj grad af din nuværende energiforsyning, som kan være olie, naturgas, fjernvarme eller noget helt andet.

Energistyrelsens omregningstabel

For at give et klart billede har Energistyrelsen lavet en omregningstabel, der gør det let for dig at danne dig et overblik over priserne på de forskellige opvarmningsformer. Fyringsolie, naturgas, bioolie, træpiller, brænde, fjernvarme, og elektricitet er alle medtaget. Men hvordan er det muligt, at spare penge på en varmepumpe, når elektricitet er den dyreste opvarmningsform i tabellen? Forklaringen ligger i COP værdien.

Hvorfor er en varmepumpe økonomisk fordelagtig?

Når en varmepumpe producerer varme, laver den typisk tre til fem kWh varme for hver kWh strøm den bruger. Dette kaldes COP værdien. Det betyder i praksis, at en god varmepumpe med en COP værdi på fire kan varme op til kun 0,45 kr. per kWh, hvilket gør den mere omkostningseffektiv end mange andre energikilder.

Fordele ved skift til varmepumpe

 • Billigere varmeregning

 • Billig i drift, da den udnytter energi fra luften eller jorden

 • Klimavenlig opvarmning af boligen

 • Leverer stabil og konstant varme

 • En varmepumpe har lang levetid

 • Regulerer selv temperaturen

 • Kan øge boligens værdi - bl.a. gennem forbedret energimærke

Ulemper ved skift til varmepumpe

 • Stor investering at købe og montere en varmepumpe

 • Tilbagebetalingstiden kan være relativt lang

Selvom der er nogle ganske få ulemper, opvejer fordelene ved et skift til varmepumpe for langt de fleste af disse ulemper. Da ulemper primært relaterer sig til det økonomiske aspekt, er det også vigtigt at påpege, at der med stor sandsynlighed vil være tilskud at hente i 2024, hvis man vil skifte til en varmepumpe.

Så meget sparer du ved at skifte til en varmepumpe

Besparelsen ved at skifte til en varmepumpe kan variere. Energistyrelsen estimerer, at et gennemsnitligt hus på 130 m2, der i øjeblikket bruger naturgas, vil kunne spare 7.100 kr. om året ved at skifte til en varmepumpe. Dertil har energipriserne ændret sig markant, hvilket forstærker besparelserne for mange husejere. For eksempel er prisen på naturgas steget med over 600% fra 2020 til 2022.

Beregner fra Energistyrelsen

Hvis du vil have et mere præcist skøn over dine besparelser, har Energistyrelsen udviklet en beregner, hvor du kan få et overslag for netop din bolig.

Prøv den her.

Tilskud i 2024

Energistyrelsen har indikeret, at der vil blive åbnet for en ny tilskudspulje til varmepumper i 2024. I 2023 kunne man få op til 27.000 kr. i tilskud, mens der i 2024 forventes igen at være et ensartet tilskud på 17.000 kr. for luft til vand varmepumper og jordvarme.

Læs mere om tilskud til varmepumper

Valg af den rette varmepumpe

Når du overvejer at skifte til en varmepumpe, er der mange faktorer at tage hensyn til, herunder de forskellige typer varmepumper og deres specifikke fordele og ulemper. Den vigtigste tommelfingerregel er at vælge en model med gode anmeldelser, et positivt energimærke og som er på Energistyrelsens godkendte liste. 

Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Viktor West Andersen
Viktor West Andersen
Viktor West er Head of Content hos Tjenestetorvet. Han har i flere år arbejdet med SEO og tekstforfatning og hjælper i sin fritid også mindre virksomheder med at øge kvaliteten af deres indhold. Han skriver hovedsageligt om energioptimering og personlig økonomi og har oparbejdet sig meget viden inden for disse felter. Tidligere har Viktor siddet som Account Manager her hos Tjenestetorvet, hvor han i dialog med vores leverandører blev klogere på markedet omkring energioptimering og privatøkonomi.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.