Spar penge ved at skifte til varmepumpe - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
5 min læsetid
Sidst opdateret: 28 juli 2023

Spar penge ved at skifte til varmepumpe

Hvor meget kan jeg spare med en varmepumpe? Dette er noget mange mennesker undrer sig over, og gerne vil have svar på, når de overvejer at skifte fra deres nuværende energiforsyning til en varmepumpe. Der er heldigvis rigtig mange penge at spare, når du skifter til en varmepumpe.
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Det er meget forskelligt hvor meget du sparer med en varmepumpe. Besparelsen afhænger af, om du skifter fra olie, naturgas, fjernvarme eller andet. Du vil dog i stort set alle tilfælde kunne spare mange penge, ved at skifte til varmepumpe. Energistyrelsen har lavet en omregningstabel, der gør det let for dig at danne dig et overblik over priser på de forskellige opvarmningsformer. Priserne er per kWh, og du kan hurtigt se, om et skift til varmepumpe kunne være noget for dig.   

Energistyrelsens omregningstabel

Omregningstabellen oplyser at fyringsolie koster 0,93 kr, naturgas 0,89 kr, bioolie koster 0,95 kr, træpiller koster 0,56 kr, brænde står til 0,43 kr og fjernvarme koster 0,72. Sidst men ikke mindst koster elektricitet 1,76 kr. Prisen er som sagt per kilowatt-time. Her bliver du måske forvirret - for en varmepumpe bruger jo elektricitet til at varme op med. Så hvordan er det muligt, at spare penge på en varmepumpe, når elektricitet er den dyreste opvarmningsform i tabellen? Varmepumpen kan faktisk være det billigste at varme op med. Nu skal du høre hvorfor. Når en varmepumpe producerer varme laver den som regel tre til fem kWh, når den bruger bare ét kWh strøm. Varmepumper laver faktisk tre til fem gange så meget strøm som en elradiator! Dette kaldes COP værdien. Det vil altså sige, at hvis COP værdien for en varmepumpe er fire laver den varme for fire kWh, når den bruger ét kWh strøm.

Hvor meget sparer du så? 

Hvis man sammenligner hvad det koster at varme op med en elradiator i forhold til en varmepumpe, sparer du faktisk op til 75 %. En god varmepumpe med en COP værdi på fire, vil faktisk være billigere end både olie, naturgas, træpiller, bioolie og fjernvarme. Hvis du har en varmepumpe med en COP på tre kan du få varme til omkring 0,60 kr. per kWh. En varmepumpe med en COP på fire giver varme til 0,45 kr, en varmepumpe med COP værdien fem giver 0,35 kr. Hvis du anskaffer dig en varmepumpe med en COP på seks, kan du virkelig spare en masse penge. Her får du nemlig varme for bare 0,30 kr. per kWh. (Dette er et estimat. Prisen kan selvfølgelig variere efter omstændigheder). Man skal ikke være en mester i matematik, for at se, at der virkelig er mange penge at spare ved at anskaffe sig en varmepumpe

Ting du skal være opmærksom på  

Når du skal beregne hvad du kan spare, ved at anskaffe dig en varmepumpe er der også et par andre faktorer som er vigtige at kigge på. Det er ikke helt nok at bruge prisen per kWh som en indikator. Der er tre forskellige varmepumper - luft til vand varmepumpe, luft til luft varmepumpe og jordvarme. Jordvarme har bedre COP værdi end luft til luft varmepumpe, men den koster meget at købe. Faktisk kan de være dobbelt så dyre at anskaffe sig. Det vil derfor tage lidt tid, inden den tjener sig hjem igen. En luft til luft varmepumpe har en høj COP værdi sammenlignet med for eksempel luft til vand varmepumpe, men den kan sjældent varme et helt hus op. Der er mange andre ting du skal være opmærksom på, når du vælger en varmepumpe. Den vigtigste tommelfingerregel er, at vælge en pumpe som har fået gode anmeldelser, har et energimærke og er på Energistyrelsens liste. Hvis du vælger den billigste model, går den måske i stykker inden for et par år, og du skal alligevel erhverve dig en ny. Så er det bedre at investere i en lidt dyrere pumpe som holder i mange år. Hvis du har nogen spørgsmål vedrørende besparelser med varmepumper, er du meget velkommen til at kontakte os! 
 

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard

Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.