Hvad er en forsikringspræmie | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Forsikring
6 min læsetid
Sidst opdateret: 20 oktober 2023

Hvad er en forsikringspræmie?

Der er rigeligt at sætte sig ind i, når du skal tegne dine forsikringer - og vi vil gerne hjælpe dig med at gøre det lidt lettere. Vi kigger her på, hvad en forsikringspræmie egentlig er, og hvordan du kan skrue op og ned for den.
Forsikring
Kan du få en billigere forsikring? Tjek det lige her.

Ordet 'forsikringspræmie' kan lyde lidt misvisende. Der er nemlig naturligvis ikke, som du helt sikkert ved, tale om en præmie, men om den pris, du betaler for din forsikring. Når du indgår en aftale med et forsikringsselskab, så er forsikringspræmien det beløb, du giver i bytte for, at forsikringsselskabet påtager sig risikoen at forsikre dig. 

Når du indgår en forsikringsaftale, er der to parter, der forpligter sig til aftalen.

Som forsikringstager er du forpligtet til at betale et vist beløb til forsikringsselskabet. Der er tale om et årligt beløb, der kan opdeles i flere rater.

Forsikringsselskabet er på sin side forpligtet til at betale erstatning for tab eller dække skader på det, du har forsikret.

Du kan tænke på din forsikringspræmie som din adgangsbillet til en form for fællesskab, hvor alle kunder betaler et mindre beløb til den samme kasse. Sker der en ulykke eller et uheld, får du økonomisk hjælp fra kassen, også selv om den præmie du har betalt, ikke står mål med det, du skal have i erstatning. På den måde hjælper alle den enkelte, og den enkelte hjælper alle.

Du skal, ud over din forsikringspræmie, også betale afgifter. Du er måske stødt på ordet skadeforsikringsafgift, som er en lovpligtig afgift, der udgør 1,1 procent af prisen på dine forsikringer. Afgiften skal betales hver gang, du betaler dine forsikringer.

Husk, at en forsikring er en juridisk aftale og dermed underlagt lovgivning.

Hvorfor hedder det forsikrings-'præmie'?

Som flere andre danske ord, har termen 'præmie' sin rod i det latinske sprog. En del latinske termer, særligt de finansielle termer, blev udsat for en fordanskning under renæssancen. Det var, hvad der skete med det latinske udtryk praemium, som oversat til dansk betyder 'belønning'.

Derfor hedder det i dag en forsikringspræmie, som en reference til, at du får adgang til en form for 'forsikringsbelønning' fra selskabet - nemlig det beløb, som du er berettiget til efter at have betalt en et beløb til forsikringsselskabet.

ordet forsikringspræmie stammer fra latin

Hvordan bestemmes størrelsen på din forsikringspræmie?

Hvor meget du betaler for din forsikring, altså hvor stor din forsikringspræmie er, afhænger af flere faktorer:

 • Hvad du ønsker forsikret: Det er for eksempel dyrere at forsikre et hus end en campingvogn.

 • Hvilken dækning du ønsker: Skal det være en udvidet forsikring, så din husforsikring for eksempel også dækker udvidet vandskade?

 • Din selvrisiko: Jo højere selvrisiko, jo mindre betaler du i forsikringspræmie.

 • Dine individuelle betingelser: Nogle forsikringer er dyrere eller billigere afhængig af, hvorvidt du eksempelvis har haft en skade anmeldt tidligere - eller har anmeldt mange skader inden for de seneste år. Præmien kan i visse tilfælde også variere afhængigt af din alder. Det er for eksempel dyrere at tegne en bilforsikring som 18-årig bilejer end som 50-årig.

 • Risiko: Igen er en husforsikring et godt eksempel. Hvis du fx vælger at installere en godkendt boligalarm, kan du få din husforsikring til reduceret pris.

Der er også andre faktorer, der spiller ind på størrelse af din forsikringspræmie. 

. Du kan blandt se, om du kan spare penge ved at samle dine forsikringer under samme tag, da de fleste forsikringsselskaber har en form for samlerabat. Hvor ofte du betaler din præmie, kan også have indflydelse på prisen. Hos nogle selskaber er det dyrere at betale månedligt, frem for at betale sin præmie i kvartalet eller årligt. Det begrundes med, at der ifølge forsikringsselskaberne er mere administration forbundet med at betale månedligt.

Vil du vide mere om selvrisiko og forsikringer, kan du med fordel læse videre her.

Tilbagebetaling af forsikringspræmie

Hvis du vælger at opsige eller flytte en forsikringsaftale midt i den periode, du har betalt for, kan du få refunderet det, du har betalt i forsikringspræmier - eller dele af det.

Hvor mange penge virksomheden betaler tilbage afhænger nemlig af, hvilken form for betalingsordning du har på din forsikring. Har du betalt for hele året, får du tilbagebetalt tilsvarende for de resterende måneder af forsikringen.

Har du derimod delt din forsikringspræmie op i rater, fx et månedligt beløb, får du naturligvis ikke udbetalt noget resten af ​​året, da du ikke har betalt for det endnu.

Opsigelsesfristen for forsikring er ofte 30 dage efter, at du har givet meddelelse om opsigelse af aftalen. Det er stadig muligt at flytte forsikringer hele året, men hvis din forsikring har en bindingstid på for eksempel et år, kan det koste et gebyr at opsige forsikringen, inden året er gået. Læs mere om betingelserne for at skifte eller opsige forsikring i artiklen: Skift forsikring - så nemt er det

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du løbende orienterer dig på markedet. Forsikringspræmierne ændrer sig nemlig hele tiden - og der kan ofte være mange penge at spare, hvis det er et stykke tid siden, at du sidst har tjekket dine forsikringer efter i sømmene. Husk, at selskaberne konkurrerer om dig som kunde, så det er absolut godt givet ud at få tilbud fra flere og måske endda 'spille dem lidt ud' mellem hinanden.

Hvornår skal du forsikre dig?

Der er nogle forsikringer, som du bør have. Det er ganske enkelt med den begrundelse, at er du ikke forsikret, så risikerer du store økonomiske vanskeligheder, hvis uheldet er ude. Det kan eksempelvis være, hvis du ikke har forsikret dit hus, og det går til ved en brand. Eller hvis du ikke har tegnet en ulykkesforsikring og dermed ikke er sikret særlig godt økonomisk ved tabt arbejdsfortjeneste.

Hvis du vil læse mere om, hvilke forsikringer du bør have, har vi lavet en guide her.

Forsikringspræmie er ikke det eneste lidt uvante ord fra forsikringsverdenen. Du er helt sikkert også stødt på termerne 'police' og 'forsikringsbetingelser'.

Hvad er en police?

Ligesom med ordet 'præmie', så har ordet 'police' sin rod i et andet sprog end dansk. Her er der ikke tale om latinsk (eller engelsk), men derimod om det franske ord 'police', som igen kommer fra det græske ord 'apodeiksis', hvilket betyder 'bevis'.

Din police indeholder alle forudsætninger og forretningsbestemmelser for din forsikring. Dokumentet beskriver altså de forpligtigelser, som både forsikringstager og forsikringsselskab har over for hinanden. Det er derfor meget vigtigt, at du læser policen grundigt.

Sammenlign forsikringer og få en lavere forsikringspræmie

Er du på jagt efter en lavere forsikringspræmie, er det altid en god idé at sammenligne de forskellige forsikringsselskaber, og hvad de tilbyder. 

Forsikringspræmierne ændrer sig nemlig hele tiden - og der kan ofte være mange penge at spare, hvis det er et stykke tid siden, at du sidst har kigget dine forsikringer efter i sømmene. Husk, at selskaberne konkurrerer om dig som kunde, så det er absolut godt givet ud at få tilbud fra flere og måske endda 'spille dem lidt ud' mellem hinanden.

Det vigtigste er selvfølgelig altid, at du har forsikringer, som passer til netop dine ønsker og behov, men ofte kan der altså være gode penge at spare ved at lave lidt research på emnet.

Hos Tjenestetorvet kan vi tilbyde at lave lidt af den research for dig. Gennem vores formular kan du hurtigt og enkelt komme i kontakt med flere forsikringsselskaber, som alle ved, at de skal konkurrere om at give dig det bedste tilbud.

At forsikringsselskaberne ved, at de er i indbyrdes konkurrence om at vinde din gunst, betyder oftest, at du kan få et rigtig fint tilbud og formentlig også en lavere forsikringspræmie end ellers.

Indhent gratis tilbud på forsikringer lige her

Forsikring
Kan du få en billigere forsikring? Tjek det lige her.

Viktor West Andersen
Viktor West Andersen
Viktor West er Head of Content hos Tjenestetorvet. Han har i flere år arbejdet med SEO og tekstforfatning og hjælper i sin fritid også mindre virksomheder med at øge kvaliteten af deres indhold. Han skriver hovedsageligt om energioptimering og personlig økonomi og har oparbejdet sig meget viden inden for disse felter. Tidligere har Viktor siddet som Account Manager her hos Tjenestetorvet, hvor han i dialog med vores leverandører blev klogere på markedet omkring energioptimering og privatøkonomi.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

 • Beskriv dit behov
  Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
 • Få tilbud fra flere selskaber
  Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
 • Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Forsikring
Kan du få en billigere forsikring? Tjek det lige her.