Få tilbud på internet
3 fordele ved at hente tilbud via os:
Sammenlign priser på internet
Find billigt internet via Tjenestetorvet
Med stigende brug af hjemmearbejdspladser, streamingtjenester og smart home-funktioner bliver et hurtigt, stabilt og billigt internet i hjemmet stadig vigtigere.
Denne side er for dig, der er på jagt efter et billigt internet. Her kan du finde ud af mere om, hvilke typer bredbånd der findes, hvilke muligheder der er aktuelle der, hvor du bor, samt hvilken løsning der passer bedst til dine behov og pengepung.
Forskellen på internet og bredbånd
Nogle bruger disse to udtryk om hinanden, men det er ikke helt korrekt. Bredbånd er teknologien, der giver dig muligheden for at bruge internet.
En sammenligning, der kan gøre dette mere forståeligt, er elektricitet. For eksempel kan elektricitet give lys eller varme. På samme måde giver bredbånd dig muligheden for at bruge internet.
Etablering og abonnementspriser på forskellige typer bredbånd/internet kan variere, og videre vil du kunne læse mere om:
- Mobil bredbånd
- Trådløst bredbånd
- Fiber Satellitbredbånd
- DSL
Disse typer bredbånd har forskellige prisniveauer på installation, nogle er på vej ud, nogle begrænses af geografiske årsager, og nogle har et større udvalg af abonnementspriser.
Prisniveauer på forskellige typer bredbånd
Der findes forskellige typer bredbånd derude, og afhængigt af både geografiske faktorer, tidsramme og prisniveau, har du en del at vælge imellem:
Mobil bredbånd - billigt bredbånd med enkel installation
Mobil bredbånd kobler sig op mod mobilnetværket. Dette kan du tage med dig hvor som helst der er mobil dækning. Derfor passer mobil bredbånd ofte godt på steder, du ikke befinder dig hele tiden, som for eksempel på sommerhuset eller ude på rejse.
Du har brug for et eget SIM-kort til et mobil bredbånd. Enten via dit mobilabonnement i form af et tvilling-SIM, eller et eget data-SIM.
- Prisen på abonnement på mobil bredbånd varierer ud fra, hvor meget data du ønsker - det vil sige alt fra omkring 200 kroner til 1.000 kroner om måneden. Et plus er, at flere og flere operatører tilbyder "Data Rollover", hvilket betyder, at al data du ikke bruger en måned, vil blive overført til den næste måned, så den ikke går til spilde.
- Omkostninger tilknyttet installation vil derimod være nul, da mobil bredbånd ikke kræver andet end at du tænder for strømmen.
Trådløst bredbånd (WLAN) - for dig som har god 4G eller 5G dækning i huset
Ligesom mobil bredbånd er WLAN også trådløst. Desuden benytter begge dele sig af mobilnetværket. Altså det samme netværk som vores mobiltelefoner kobler sig op til.
Men trådløst bredbånd adskiller sig fra mobil bredbånd ved, at det er fastmonteret. Der er en antenne på væggen ude, som bruges til at koble sig på mobilnetværket.
Da slipper du for at gå sammen med naboerne om at få lagt kabel i nabolaget. Desuden giver trådløst bredbånd dig større frihed til at vælge, hvem der skal levere net til dig.
Når antennen er på væggen, kan du købe en 4G- eller 5G-router at have indenfor - alt efter hvordan dækningen er hos dig. Med 5G-netværket, som gradvist udrulles i Danmark, kan du få meget hurtigt internet til en god pris.
- Prisen på abonnement varierer typisk fra 500-1.000 kroner om måneden, afhængigt af udbyder og hastighed på pakken.
- Her kan det være, at du skal regne med ekstra omkostninger tilknyttet installation, da installatører kommer for at montere antennen, hvor der er bedst signal. Men det hænder, at internetudbyderne kører kampagner med gratis installation, så det er muligt at gøre en god handel også her.
Fiber - høj hastighed og stabil ydelse
Bredbånd via fiber, også kaldet fiberoptik, giver højere hastigheder end via kobber. Signalene i fiberkablet sendes via lys, og kan overføres i lysets hastighed. Dette resulterer blandt andet i, at fiber ofte har lige høj hastighed på både upload og download.
Det vil sige næsten ubegrænset kapacitet. I modsætning til kobberkablet, som sendte net via strøm. Fiber-netværket er ikke kun hurtigere, men også mere stabilt, eftersom færre faktorer kan påvirke signalet.
For at kunne få fiber, skal der lægges et kabel under jorden på din grund, som videre trækkes ind i boligen.
- Månedsprisen på abonnement er ofte noget højere end både mobil og trådløst bredbånd - du skal hurtigt ud med omkring 700 kroner for den billigste pakke og 1.300 kroner for den bedste. Når det er sagt - fiber-netværket er det mest stabile og hurtige net, du kan få i dag, så hvis dette er faktorer, der er meget vigtige for dig, vil fiber hurtigt være en god investering.
- Installation af fiber-net vil koste nogle tusindkroner. Hvis en udbyder allerede har lagt fiber i dit område, er det langt nemmere at koble sig på.
- Gravning af fiber-net kan ofte være alt fra 0 -10.000 kroner, afhængigt af forskellige forhold knyttet til området, du bor i, og om du eventuelt graver selv.
Om du kan få fiber afhænger af, hvor du bor, da ikke alle steder er tilrettelagt for fiber-netværket. Fiber er nok mest for dig, som er optaget af ydelse over pris. Det har måske den mest fremtidsrettede infrastruktur og næsten ubegrænset kapacitet.
Satellitbredbånd - for de aller fleste
Bredbånd via satellit er internet via parabol. Udbyderne har dækning der, hvor du kan få ind TV-signaler. Som i praksis er næsten hvor som helst.
Dette kan altså være et godt alternativ i områder, hvor der er dårlig mobil dækning eller ikke er adgang til fiber-net.
Hastigheden på dette bredbånd er hurtigt nok for mange, og du slipper for at grave kabel. De fleste bredbånd via satellit har en hastighed på op til 50 Mbit/s.
Prisen på bredbånd via satellit varierer fra mellem 200 til 600 kroner om måneden. Udstyrslejen kommer som regel i tillæg, og er ofte omkring 50 kroner.
Pris på montering udført af installatør er typisk omkring 1-2.000 kr , hvis du ikke gør dette selv.
Du kan kontakte din eksisterende TV-udbyder om det.
DSL (ADSL, ADSL2, ADSL2+, SHDSL, VDSL)
Fra 2022 er kobbernettet udfaset helt. Derfor tilbyder udbyderne ikke denne variant længere. Med kobbernettet udfaset, vil du da ikke kunne få abonnement på teknologier som ADSL eller VDSL.
Tidligere havde man både bredbånd og fastnettelefoni via kobbernettet. Adgangen til nye teknologier, såsom bredbånd via mobilnet og fiberkabel giver bedre hastigheder, og er mere stabilt.
Tænk over dine behov, før du beslutter dig
Hvad der er det bedste bredbånd for dig, afhænger af flere faktorer som:
- Hvor du bor
- Pris
- Hastighed
Geografisk - hvor du bor kan have lidt at sige
I Danmark vil alle nordmænd stort set have adgang til meget stabilt og hurtigt internet. Alligevel er det sådan, at tilbuddene på forskellige typer bredbånd kan være begrænsede visse steder.
For eksempel er udrulningen af 5G-netværket en gradvis proces, som ikke har nået hver krog endnu. Nogle bor så langt væk fra mobile basestationer, at udbyderne ikke leverer trådløst bredbånd til dem, siden de ikke vil opnå optimal hastighed på netværket.
Fiber-netværket er heller ikke gravet ud i hele Danmaark. Du kan se, om dit område er udbygget for fiber på bredbåndsudbydernes hjemmesider. Er det ikke udbygget for fiber, kan du bestille. Hvis dit nabolag viser stor nok interesse for udbygning af fiber, vil udbyderne sætte i gang.
Hastighed (Mbit/s)
Streamer du meget film? Har du Skype-samtaler fra hjemmekontoret? Har du børn eller andre i huset, der spiller spil eller ser på YouTube? Hvilken upload- og downloadhastighed* du har brug for, afhænger altså af både dine og eventuelle familiemedlemmers brugsvaner.
For at være på den sikre side anbefales mindst en hastighed på mindst 10 til 25 Mbps
*Downloadhastighed betyder ganske enkelt, hvor hurtigt internettet indlæser de sider, du besøger, som for eksempel filmen, du ser på Netflix.
*Uploadhastighed gælder for eksempel, hvor hurtigt du kan uploade dine egne videoer på YouTube, eller et billede på sociale medier.
Pris
At få en lav pris er naturligvis et behov i sig selv - hvis ikke, havde du ikke besøgt denne side.
Prisen på bredbånd afhænger, som du nu har set, af hvilket alternativ du beslutter dig for.
Du kan for eksempel finde flere billigere alternativer inden for trådløst bredbånd end det, du måske får med fiber-net - men ser du nærmere efter, får du ofte mere for pengene med fiber. Hastighed, data osv.
Igen kan det altså være smart at tænke over dine behov, før du går efter den aller billigste løsning.
Regn med at skulle betale for:
- Installation/oprettelsesomkostninger
- Router/leje af andet nødvendigt udstyr
- Internetabonnement
Bedste og billigste bredbånd
Hvad der kan kategoriseres som det bedste internet for dit brug, afgøres af flere faktorer. Er du på jagt efter det billigste bredbånd, kan et mobil bredbånd være at anbefale.
Skal du derimod i gang med fiber-net derhjemme, kræver det udbygning og installation. Dette kan tage mange uger, og i nogle tilfælde op til flere måneder. Derudover skal du betale for etablering, opstart, IP-adressen og routeren, som tilsammen kan koste tusindvis af kroner.
Mobil bredbånd vil for mange være det bedste og det billigste internet, fordi:
- Du slipper for at have kabel i væggen Ingen installationsomkostninger
- Du kan tage det med dig overalt
- Du kommer direkte på nettet, når du tænder for strømmen
Få tilbud på billigt internet/bredbånd via Tjenestetorvet
Har du brug for hjælp til at finde det bedste og billigste bredbånd for dig? Så kan du udfylde formularen, du finder øverst på denne side.
Som du ser i formularen, kan du selv vælge, om du ønsker tilbud på fastmonteret eller mobil bredbånd - som nævnt kan mobil bredbånd oftest være billigere, hvis prisen er vigtigst for dig.
Derefter får du kontakt med flere internetudbydere, der tilbyder bredbånd i dit område. Sådan kan du sammenligne tilbud.
At indhente tilbuddene er helt gratis, og de tilbud, du modtager, er uforpligtende.