Isolering af etageadskillelse | Sammenlign tilbud - Tjenestetorvet
100 % uforpligtende og omkostningsfrit for dig

Få tilbud på ny etageadskillelse

  • 1
    Beskriv dit behov
    Ved hjælp af en enkel formular, fortæller du kort, hvad du er ude efter.
  • 2
    Få tilbud fra flere isoleringsselskaber
    Jo flere, du sammenligner, desto lettere finder du det bedste tilbud
  • 3
    Vælg det bedste tilbud
    Vælg den aftale, som passer dig bedst, til lavest mulige pris
isolering energioptimering

Modtag tilbud på etageadskillelse som du kan sammenligne

Tjek om du også kan spare penge på ny etageadskillelse tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.

Tjenesten er gratis og uforpligtende!
  • 1
    Beskriv dit behov
    Ved hjælp af en enkel formular, fortæller du kort, hvad du er ude efter.
  • 2
    Få tilbud fra flere isoleringsselskaber
    Jo flere, du sammenligner, desto lettere finder du det bedste tilbud
  • 3
    Vælg det bedste tilbud
    Vælg den aftale, som passer dig bedst, til lavest mulige pris

Find bedste etageadskillelse

Tjenestetorvet har formidlet mere end
350.000
kvalitets tilbud
- over hele landet!

God service, er svært tilfreds. Let at bruge, gode tilbagemeldinger og tips.

Ida Haus

Det koster ikke at benytte servicen, derimod sparer du penge.

Kjetil Sanstøl

Det skal du vide om isolering af etageadskillelse

Isolering af etageadskillelse kan ses både på varmeregningen og på CO2-udslippet, og samtidig mindsker efterisoleringen også uønsket støj fra de øvrige etager.

Bor du i en bolig fra før 1970'erne, er der stor sandsynlighed for, at etageadskillelsen i din bolig ikke er isoleret. Det vil sige, at hulrummet mellem f.eks. loftet i stueetagen og gulvet på 1. sal, ikke er fyldt ud med isolering. Varmen eller kulden kan derfor uhindret sive fra den ene etage til den anden - med varmetab og et dårligere indeklima til følge.

Så bor du i en bolig, hvor etageadskillelsen er uisoleret, kan der altså være mange fordele at hente. Det samme gælder i øvrigt, hvis du bor i en bolig hvor etageadskillelsen mangler grundig efterisolering. Blandt de væsentligste fordele kan følgende nævnes:

  • Lavere varmeregning 

  • Sundere og rarere indeklima

  • Støjreduktion/lyddæmpning

  • Ingen kolde gulve

  • Lavere energiforbrug og dermed et mindre CO2-udslip

  • Husets værdi kan stige

  • Nemmere at holde en stabil temperatur i huset

  • Undgå træk

Læs med herunder og bliv klogere på fordelene ved isolering af etageadskillelse, hvad det koster og hvordan du sikrer den billigste pris på udførelsen af det.

Hvad er en etageadskillelse?

Lad os starte med en konkret gennemgang af, hvad en etageadskillelse egentligt helt præcist er. En etageadskillelse er betegnelsen for den konstruktion, som adskiller to niveauer, og som udgør hulrummet mellem dem. De to niveauer kan være terrændæk, etagedæk eller krybekælderdæk. Det er en fælles betegnelse for denne type konstruktion.

​​Op gennem slutninget af 1800-tallet og starten af 1900-tallet blev der i de større byer opført etageejendomme i stor stil. Disse ejendomme havde en karakteristisk konstruktion, hvor hver etage blev adskilt af et loft, der samtidig fungerede som gulv for etagen ovenover. 

I ældre ejendomme var denne etageadskillelse typisk bygget op af træbjælker og brædder, som ikke var særlig isolerende. Da moderne isoleringsmaterialer endnu ikke var opfundet, blev hulrummet i etageadskillelsen i stedet fyldt med ler - et såkaldt lerindskud. Ler fungerer som et fugtregulerende materiale i konstruktionen og virker samtidig lyddæmpende. Desværre er ler ikke særlig varmeisolerende, hvilket kan føre til store varmeudgifter i ældre ejendomme.

I nyere byggerier er etageadskillelsen typisk støbt i beton, og her er isoleringen indbygget i betonlaget. Hvis der er tale om et uisoleret betondæk, f.eks. mod en kælder, vil det være oplagt at efterisolere for at fjerne kulde fra gulvet og minimere varmeudgiften.

Men også mindre ejendomme og private boliger lider ofte under manglende isolering i etageadskillelsen. I langt de fleste huse fra før ca. 1985 vil det derfor være en fornuftig investering at efterisolere mellem etagerne. Dette kan både forbedre indeklimaet og mindske varmeregningen.

Fordele ved isolering af etageadskillelse

Der er altså gode grunde til at overveje at isolere ens etageadskillelse. Mange ældre boliger lider under manglende isolering af etageadskillelsen, og det fører både til varmetab og store energiomkostninger. Ved at isolere etageadskillelsen, kan du minimere varmetabet og dermed reducere dit energiforbrug. Derudover vil isolering også forbedre lydisoleringen, hvilket kan føre til mere fredelige og behagelige omgivelser i dit hjem. 

I dette afsnit vil vi uddybe fordelene ved isolering af etageadskillelse, så du kan blive klogere på præcist hvad det kan føre til for dig, og hvorfor det kan være en god idé. Det er dog vigtigt at bemærke, at fordelene ved isolering af etageadskillelsen vil variere afhængigt af den specifikke bolig og dens behov. Derfor er det altid en god idé at kontakte en professionel for at få rådgivning omkring isolering af etageadskillelsen og dens fordele i din specifikke bolig.

  • Reduceret varmetab

En af fordelene ved at isolere din etageadskillelse er, at det kan reducere varmetabet i din bolig. Et uisoleret gulv kan være en stor kilde til varmetab, da varmen kan sive ud gennem gulvet og ned i kælderen eller jorden under huset. Ved at isolere etageadskillelsen kan du minimere denne varmetab og holde på varmen i din bolig. Det betyder, at du vil kunne opnå en mærkbar besparelse på din varmeregning, da du ikke længere behøver at bruge lige så meget varme for at opretholde en behagelig temperatur i boligen.
 

  • Lavere energiforbrug

Når etageadskillelsen er isoleret, vil din bolig kunne opretholde en mere konstant temperatur, da varmen ikke vil sive ud gennem gulvet. Dette betyder, at dit varmeanlæg ikke behøver at arbejde så hårdt for at opvarme boligen, da den allerede vil være bedre beskyttet mod kulde fra gulvet. Et lavere energiforbrug vil altså være en naturlig konsekvens af en isoleret etageadskillelse, og det kan have flere fordele. For det første vil det være bedre for miljøet, da det kræver mindre energi at opvarme boligen. For det andet vil det - som nævnt ovenfor -  også være en økonomisk fordel for dig, da det samlede energiforbrug vil blive mindre, og du dermed vil kunne spare penge på din varmeregning.
 

  • Færre støjgener

Når du isolerer etageadskillelsen, kan det også have en positiv effekt på lydisoleringen i dit hjem. En velisolerede etageadskillelse kan nemlig mindske mængden af støj, der trænger igennem gulvet mellem etagerne. Det betyder, at du kan nyde mere fred og ro i dit hjem, uden at blive forstyrret af støj fra de andre beboere. Hvis du f.eks. bor i en ældre etageejendom eller en bolig med flere etager, kan du opleve en markant forbedring af lydisoleringen i dit hjem efter isoleringen af etageadskillelsen. Det kan gøre din hverdag mere behagelig og fredelig, og samtidig give dig en følelse af mere privatliv i dit hjem.
 

  • Fjerner træk under gulvet

Mange storby-lejligheder i Danmark er opført i perioden mellem 1880-1930, og en stor del af disse lejligheder har fået ordentlig isolering på indersiden, og derfor vil beboerne i denne type lejligheder ofte opleve problemer med træk under gulvet og kolde gulve helt generelt. Lejlighederne har nemlig typisk en passage på 8-10 cm. som ikke er brudt af isolering, hvorfor kulden/træk ryger lige igennem. Ved at isolere under gulvet, kan passagen for luften fjernes og dine gulve holdes varme.
 

  • Øget komfort

En isoleret etageadskillelse kan også bidrage til øget komfort i din bolig. Når du har en effektiv isolering i gulvet, vil temperaturen i rummene blive mere stabil og mere behagelig at opholde sig i, ligesom du ikke vil opleve kolde områder, som kan være ubehagelige at træde på eller sidde på. Derudover vil du også kunne sænke temperaturen i din bolig og stadig opretholde en behagelig varme, da varmen vil blive holdt bedre på grund af isoleringen. Det kan medvirke til en mere behagelig atmosfære i din bolig og en bedre livskvalitet for dig og din familie.
 

  • Bedre indeklima

En isoleret etageadskillelse kan også føre til et bedre indeklima og øget sundhed i hjemmet. Især i ældre bygninger uden isolering kan der være risiko for fugt og skimmelsvamp, da kulden kan føre til kondensdannelse på de kolde overflader. Ved at isolere etageadskillelsen, og dermed øge temperaturen i rummet, mindsker man risikoen for kondensdannelse og dermed også risikoen for skimmelsvamp. Et bedre indeklima kan have positive effekter på sundheden, da det kan mindske risikoen for sygdomme og allergier, samt skabe en mere behagelig og sund atmosfære i hjemmet.
 

  • Bedre akustik

Man tænker ikke meget over det, når man har boet samme sted i lang tid, men faktisk kan den manglende isolering i etageadskillelsen have en stor indvirkning på akustikken i din bolig. Når du får isoleret etageadskillelsen, vil du opleve, at lyden føles mere "død" og flad, og den rungende effekt mindskes betydeligt. Dette vil skabe en mere behagelig atmosfære og gøre det mere rart at opholde sig i din lejlighed.

  • Fjerner evt. røg/lugtgener fra underbo

Ligesom at isolering af etageadskillelsen reducerer støjgener, kan det også være med at til at fjerne eventuelle røg/lugtgener. Har du f.eks. en underbo som ryger, eller som på anden måde skaber lugtgener, kan isolering af etageadskillelsen være en effektiv løsning. Ved at isolere mellem etageadskillelserne vil de fleste lugtgener blive tætnet og fjernet. Det gode ved indblæsning af isolering er, at det komprimeres og bliver til en fast masse, som tætner eventuelle revner og sprækker, der ofte er årsagen til problemet. Isoleringen vil også omfatte dine rør, som går igennem etageadskillelsen.

  • Gulve føles mere faste

Hvis du nogensinde har gået på et gammelt trægulv i en ældre bolig, vil du måske have oplevet, hvordan det kan føles hult og blødt under fødderne. Hvis du taber noget tungt på gulvet, eller træder med kraftigt tryk, vil du også kunne høre, at det giver genlyd. Men med en isolering af etageadskillelsen kan du forvandle dit gamle trægulv til noget helt nyt. Du vil mærke en betydelig forskel, når du træder på gulvet igen - det vil føles massivt og hårdt under fødderne, og knirkelydene vil være forsvundet. En isolering i etageadskillelsen kan give dit gulv en ny og forbedret følelse, som du vil nyde i mange år fremover.
 

  • Forbedret værdi af boligen

En velisolerede etageadskillelse kan være med til at øge den samlede værdi af din bolig. En potentiel køber vil have en øget interesse i at investere i en bolig, der har isoleret etageadskillelse, da det giver dem alle de fordele som er nævnt herover. Med en forbedret værdi af boligen, kan du altså også opnå en højere salgspris, hvis du på et tidspunkt beslutter dig for at sælge din bolig.

Hvad koster isolering af etageadskillelse?

Prisen på isolering af etageadskillelse varierer afhængigt af flere faktorer - eksempelvis størrelsen på boligen og den type isolering der anvendes. Generelt er isolering af etageadskillelse dog en relativt billig investering, som hurtigt vil betale sig selv hjem rent økonomisk gennem en billigere varmeregning, men det vil også betale sig hjem i forbedret livskvalitet, da din bolig simpelthen vil blive mere behagelig at bo i.

Men regn med godt 100-200 kroner pr m2. For isolering af 50 m2 skal du altså af med ca. 5.000-10.000 kroner.

Til gengæld kan du så regne med at spare et par tusinde kroner på varmeregningen hvert år, så som du nok kan se, tager det altså ikke mange år før investeringen har regnet sig selv hjem.

Regler omkring isolering af etageadskillelse

Isolering af etageadskillelse er underlagt Bygningsreglementet, som fastsætter mindstekravene til isolering af bygninger i Danmark. Ifølge Bygningsreglementet skal etageadskillelser have en vis isoleringstykkelse for at opnå tilstrækkelig varmeisolering og reduktion af støj. Derudover skal der tages hensyn til brandkrav og ventilationskrav.

Når man skal isolere en etageadskillelse, skal man derfor sørge for at overholde de krav og regler, der er fastsat i Bygningsreglementet, herunder isoleringstykkelse og isoleringsmateriale. Det er vigtigt at sikre sig, at isoleringsmaterialet er godkendt til formålet og har de nødvendige egenskaber for at opfylde kravene.

Læs mere om Bygningsreglementets regler her

Det er også vigtigt at være opmærksom på eventuelle lokale regler og forskrifter, som kan variere fra kommune til kommune. Det kan være en god idé at undersøge dette inden påbegyndelse af isoleringsarbejdet.

Derfor kan det også være en fordel at søge professionel rådgivning og vejledning fra en bygningsingeniør eller en bygningsrådgiver. På den måde kan du sikre, at isoleringen opfylder kravene og forventningerne.

Isolering af etageadskillelse – Sådan kan det gøres:

Isolering af etageadskillelse kan foregå på flere forskellige måder, afhængigt af bygningens konstruktion.

  • Isolering af bjælkelaget med granulat

  • Isolering af bjælkelaget med isoleringsplader

  • Isolering under loftet 

Isolering af bjælkelaget med granulat

Hvis der er nok plads i bjælkelaget mellem loft og gulv, kan man vælge at isolere ved at blæse granulat ind i hulrummet. At blæse isoleringsmaterialet ind - derved undgår du også at bryde gulvet op eller sænke et loft - er en nem og ofte anvendt metode. Det kræver dog, at der er et passende hulrum i etageadskillelsen.

Processen indebærer, at der bores huller på forskellige steder i gulvet, hvorefter små stykker af papir- eller mineraluld kan blæses ind i hulrummet ved hjælp af en speciel maskine.

Isolering af bjælkelaget med isoleringsplader

Hvis bjælkelaget ikke har tilstrækkeligt med hulrum til at blæse isoleringsgranulat ind, kan det være nødvendigt at tage gulvet op og fjerne det gamle lerindskud i etageadskillelsen. Efter fjernelsen af leret kan der monteres isoleringsplader, som vil skabe en tæt og effektiv isolering. Herefter kan der lægges et nyt gulv i boligen, som både vil være mere stabilt og mere energieffektivt. 

Isolering under loftet

Hvis du bor i en bolig med en massiv etageadskillelse, såsom en betonkonstruktion, kan det være nødvendigt at isolere under loftet. Denne proces indebærer at bygge et nedhængt loft, hvor isoleringsmaterialet kan placeres, før der monteres et nyt loft. Det er dog vigtigt at have en tilstrækkelig loftshøjde i boligen, så der er plads til at bygge et nedhængt loft.

Guide til isolering af etageadskillelse

Der findes flere forskellige typer af etageadskillelser, og hver type af etageadskillelse kræver en en forskellig metode til isolering. Herunder guider vi dig til isolering af følgende typer etageadskillelser:
 

  • Isolering af etageadskillelse mellem kælder og stue

  • Isolering af etageadskillelse mellem stue og 1. sal

  • Isolering af etageadskillelse mellem 1. sal og loft

  • Isolering af skunk

Isolering mellem kælder og stue

Her vil der typisk være tale om en tung etageadskillelse udført af beton. Betondækket, som danner fundamentet i boligen, kaldes også for terrændækket. Der findes mange forskellige gulvkonstruktioner, men uanset materiale vil de ikke holde på varmen, hvis de er lagt oven på et uisoleret terrændæk.

En løsning er isolere oven på terrændækket ved at lave en ny gulvkonstruktion. Det kan eksempelvis være et flydende/svømmende gulv. For de såkaldt flydende gulve gælder det, at trægulvet lægges direkte oven på gulvisoleringspladerne, for eksempel ruller af rockwool/stenuld.

Den nye gulvkonstruktion kan også laves som et trægulv på strøer - her lægges isoleringen imellem strøerne. Lette gulvstrøer er lange træstave, der understøtter det nye gulv.

En anden løsning er at lave såkaldte nedhængte lofter under terrændækket, hvis der eksisterer en krybekælder eller kælder. Oppe under den nye loftbeklædning i kælderen lægges selve isoleringen. Det forhindrer kulde i trænge op.
 

Ved isolation af etageadskillelse mellem kælder og stueetage, vil kulden forhindres i at strømme fra kælder og op i stueetagen. Samtidig vil kælderen blive koldere, hvilket kan skabe eller forværre et problem med fugt eller skimmelsvamp i kælderen. Efter isolering af etageadskillelsen er det derfor vigtigt at sikre, at kælderen er tilstrækkeligt ventileret.

Det er meget vigtigt at sørge for at ventilere sin kælder for at undgå fugt og svamp - særligt ved efterisolering.
 

Pris for isolering af etageadskillelse mellem kælder og stue varierer alt efter metode og materialevalg. Som udgangspunkt kan du regne med ca. 300-1000 kroner per kvadratmeter, inklusive arbejdsløn, materialer og moms.

Isolering mellem stue og 1. sal

Her vil der typisk være tale om en let etageadskillelse udført i træ. Isoleringen kan enten lægges oven på trædækket på 1. salen, hvorefter det nye gulv etableres, eller det kan lægges oppe under et nedhængt loft i stue-etagen. Her skal man dog være opmærksom på, at man tager noget af loftshøjden.

I et ældre hus, der ikke er efterisoleret, vil der imidlertid ofte mangle isolering op til fuld højde i etageadskillelsen mellem stue og 1. sal. Det skaber træk-vinde, kolde gulve og betyder ikke mindst, at varmen forsvinder ud ad det modsatte tagudhæng. En efterisolering af etageadskillelsen mellem stue og 1. sal, vil altså ikke nødvendigvis løse problemet med kolde gulve og varmetab.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at etageadskillelsen mellem 1. sal og loft også er tilstrækkeligt isoleret. Læs mere om loftisolering her.

Et lignende problem, som kan give problemer med fugt og kulde, er uisolerede skunke på 1. salen. Skunken tælles med som en del af husets vigtige klimaskærm, som går direkte ud mod taget. Skunken fungerer desuden ofte som både loft i stueplan og som gulv i skunken de første 1-1,5 meter af etageadskillelsen fra husets ydervæg og ind. Er skunken dårligt isoleret, vil det resultere i, at varmen suser ud af skunken. Her er løsningen at isolere skunken indvendigt eller blæse isoleringsgranulat ind i hulrummet gennem husets ydervæg.

For at leve op til gældende isoleringskrav, skal isoleringen være minimum 300 mm tyk.

Kan man få tilskud til isolering af etageadskillelse?

Staten har de seneste år ydet tilskud til energioptimering af din bolig, herunder isolering. Det har dog kun været følgende typer isolering, du har kunne søge tilskud til:
 

  • Udvendig isolering af ydervæg for massiv ydervæg og let ydervæg. Gælder Ikke hulmur og kælderydervæg.

  • Efterisolering af tag og loft, herunder skunkvægge, flade tage og skråvægge direkte mod tag

  • Isolering af terrændæk

  • Udvendig isolering af sokkel ved terrændæk

Det forventes også, at der i løbet af 2023 bliver åbnet for en ny tilskudspulje, men det er endnu ikke afklaret.

Hold øje med Energistyrelsens hjemmeside og tilmeld dig evt. deres nyhedsbrev for at høre mere om, hvornår tilskudspuljen åbner og hvilke vilkår der er.

Find det skarpeste tilbud på isolering eller efterisolering af etageadskillelse

Hvis du gerne vil isolere din etageadskillelse, vil hos TjenesteTorvet gerne hjælpe dig at finde den bedste pris. Ved at bruge vores simple kontaktformular her på siden får du kontakt til flere forskellige isolatører. Det er fuldkommen gratis og uforpligtende at benytte formularen, og kan være en hurtig og nem vej til en skarp pris.

Som en ekstra bonus ved at benytte TjenesteTorvet til at indhente tilbud, er der god chance for at få en endnu skarpere pris, end du måske selv ville kunne have fået. For når du bruger vores formular, ved de forskellige firmaer, at de konkurrerer om at få dig som kunde. Derfor vil de også give dig den bedst mulige pris. 

Læs også om isolering af:

Modtag tilbud på etageadskillelse som du kan sammenligne

Tjek om du også kan spare penge på ny etageadskillelse tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.