Hulmursisolering | Tjenestetorvet
100 % uforpligtende og omkostningsfrit for dig

Få tilbud på hulmursisolering

  • 1
    Beskriv dit behov
    Ved hjælp af en enkel formular, fortæller du kort, hvad du er ude efter.
  • 2
    Få tilbud fra flere isoleringsselskaber
    Jo flere, du sammenligner, desto lettere finder du det bedste tilbud
  • 3
    Vælg det bedste tilbud
    Vælg den aftale, som passer dig bedst, til lavest mulige pris
isolering energioptimering

Modtag tilbud på hulmursisolering som du kan sammenligne

Tjek om du også kan spare penge på ny hulmursisolering tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.

Tjenesten er gratis og uforpligtende!
  • 1
    Beskriv dit behov
    Ved hjælp af en enkel formular, fortæller du kort, hvad du er ude efter.
  • 2
    Få tilbud fra flere isoleringsselskaber
    Jo flere, du sammenligner, desto lettere finder du det bedste tilbud
  • 3
    Vælg det bedste tilbud
    Vælg den aftale, som passer dig bedst, til lavest mulige pris

Find bedste hulmursisolering

Tjenestetorvet har formidlet mere end
350.000
kvalitets tilbud
- over hele landet!

God service, er svært tilfreds. Let at bruge, gode tilbagemeldinger og tips.

Ida Haus

Det koster ikke at benytte servicen, derimod sparer du penge.

Kjetil Sanstøl

Alt du skal vide om hulmursisolering

Er du også træt af at betale en formue for varmeregningen, selvom varmen slipper ud af huset? Så er en isolering af hulmuren måske den løsning, du har ledt efter.

Hulmursisolering er en smart og økonomisk måde at efterisolere dit hus på, da det kan gøres hurtigt og til en fornuftig pris. Og selvom loftisolering typisk er det første, man tænker på, når man vil holde på varmen, er hulmursisoleringen mindst lige så vigtig. Hulmuren er nemlig ofte et af de svageste punkter, når det kommer til varmetab i boligen.

Men hvorfor netop vælge en hulmursisolering? Jo, udover at du kan spare mange penge på varmeregningen, så er det også en relativt lille investering i forhold til de langsigtede besparelser. Og med de stadigt stigende energipriser kan det virkelig betale sig at tænke langsigtet og få efterisoleret sin bolig.

Men hvad indebærer en hulmursisolering egentlig, og hvordan kan du være sikker på, at det er den rigtige løsning for dit hus? Vi har samlet en komplet guide til dig, der besvarer alle de spørgsmål, du måtte have om hulmursisolering. Fra fordele og ulemper, til priser og processen i sig selv - vi har dig dækket ind. Samtidig kan du benytte vores simple formular og få kontakt til flere forskellige entreprenører eller håndværkere som kan hjælpe til en skarp pris.

Så tøv ikke med at tage det første skridt mod en mere energieffektiv og økonomisk bolig, og læs vores guide til hulmursisolering i dag.

Hvad er hulmursisolering?

De fleste murede huse fra 1920'erne og frem har en hulmur mellem ydervæggen og indervæggen. Det betyder, at der er en formur og en bagmur, der er bygget op parallelt og forbundet med såkaldte murebindere. 

Det er inde i det hulrum, som typisk er mindst 5 cm bredt, at du kan hulmursisolere. Isoleringen blæses ind i hulmuren i granuleret form, inden hulrummet er fyldt op.

Hulmursisolering er en ganske nem måde at efterisolere ydervæggen på. Dette kan udføres ved at fjerne enkelte mursten i ydermuren eller blot ved at bore huller i fugerne og sprøjte isoleringsmateriale ind i det tomme hulrum mellem for- og bagmur.

Fordele og ulemper ved hulmursisolering

Hulmursisolering kan være en af de bedste investeringer, du kan lave for at reducere varmetab og samtidig spare penge på varmeregningen. Men som med enhver form for isolering er der både fordele og ulemper at overveje, før du beslutter dig for at få udført en hulmursisolering i dit hjem. I dette afsnit vil vi diskutere nogle af de vigtigste fordele og ulemper ved hulmursisolering, så du kan træffe en informeret beslutning om, hvad der er bedst for dig og dit hjem.

Fordele ved hulmursisolering

Hulmursisolering er en populær metode til efterisolering af ydervægge. Det skyldes bl.a., at der er mange fordele ved at isolere hulrummet mellem for- og bagmur, herunder besparelser på varmeregningen og øget komfort i hjemmet. I dette afsnit vil vi se nærmere på de forskellige fordele ved hulmursisolering og hvordan de kan påvirke din bolig.

  • Lavere varmeudgifter

En hulmursisolering kan føre til betydelige varmebesparelser i hjemmet, da det mindsker varmetabet gennem ydervæggene. Dette kan medføre en mere jævn temperatur i boligen og en mere behagelig atmosfære. En hulmursisolering kan også medvirke til at reducere kuldebroer i hjemmet, som kan opstå på steder som kanterne på vinduer og døre eller ved soklen på huset. Ydermere vil en effektiv isolering med hulmursisolering også reducere behovet for at tænde op i brændeovne eller andre opvarmningskilder, hvilket kan være en fordel for både miljøet og økonomien.
 

  • Bedre indeklima

En hulmursisolering kan forbedre indeklimaet og komforten i dit hjem, da den isolerende effekt mindsker træk og kulde fra ydervæggene. Når hulmursisoleringen er på plads, vil temperaturen i hjemmet forblive mere stabil, da den isolerende effekt vil forhindre varme i at slippe ud om vinteren og ind om sommeren. Dette vil gøre det mere behageligt at opholde sig i hjemmet året rundt, da du vil opleve færre temperatursvingninger og mindre træk.
 

  • Boligen får højere salgsværdi

En hulmursisolering kan også have en positiv effekt på boligens værdi. En bolig med en god energimærkning og lavere varmeregninger kan være mere attraktiv på markedet og derfor have en højere værdi.
 

  • Reducér risikoen for fugtskader og skimmelsvamp

En hulmursisolering kan også reducere risikoen for fugtskader og skimmelsvamp i dit hjem. Isoleringen hjælper med at regulere fugtighedsniveauet i væggene og kan forhindre, at fugt trænger ind i bygningsstrukturen. Dette kan være især vigtigt i ældre huse, hvor der måske ikke er nogen eller kun minimal isolering i hulrummet mellem for- og bagmur. En hulmursisolering kan forbedre ventilationen og sikre, at væggene forbliver tørre og sunde, hvilket kan beskytte mod fugtskader og skimmelsvamp.
 

  • Du sænker CO2-udslippet fra din bolig

En anden af fordelene ved hulmursisolering er, at det kan bidrage til en mere miljøvenlig livsstil. Når dit hjem er bedre isoleret, vil du nemlig bruge mindre energi på at opvarme det, hvilket vil reducere dit CO2-aftryk.

Ulemper ved hulmursisolering

Der er også nogle potentielle ulemper ved hulmursisolering, som du bør overveje, før du beslutter dig for at få udført en hulmursisolering. De relaterer sig dog primært til, hvorvidt din bolig er klar til at få en hulmursisolering - for er den ikke det, vil den formentlig bibringe flere problemer end løsninger.

Derfor er vigtigt at få en fagmand til at gennemgå dine ydermure og indervægge, for at sikre dig, at det er det rette at hulmursisolere dit hus. Ellers kan du risikere skader som fugtskjoler, misfarvning, frostsprængninger af mursten, revner, skimmelsvamp og fugtophobning.

En del gamle huse er opført af mursten, som er præget af både alder og muligvis kvalitet. Når temperaturen sænkes i ydermuren, kan der derfor opstå frostsprængninger, fordi fugten i mursten fryser.

Tjek ydermurene:

  • Er fugerne intakte og uden markante revner?

  • Er murstenene intakte og har de stadig det yderste lag, der kaldes brandhuden?

  • Er murstenene uden revner? 

  • Er ydermurene præget af fugtskjolder?

Tjek indervæggene:

  • Er de uden revner?

  • Er de tætte?

  • Har de fugtskjolder?

Hvis nogle af ovenstående skader er til stede, er det vigtigt at udbedre skaderne, før du går i gang med en hulmursisolering.

Før en hulmursisolering kan betale sig, skal fuger og mursten være intakte.

Kan alle huse hulmursisoleres?

Nej, det er ikke alle huse der kan hulmursisoleres, og der er som nævnt ovenfor også nogle huse, hvor boligen ikke er klar til hulmursisolering. Det er nemlig ikke alle ældre huse, der har en hulmur, og selvom de har en hulmur, kan det være, at den ikke er isoleret eller har brug for en efterisolering. 

Det er derfor en god idé at undersøge, om din bolig har en hulmur og om den er isoleret tilstrækkeligt. Hvis du er i tvivl, kan du få hjælp fra en professionel konsulent til at tjekke din boligs isolering og rådgive dig om eventuelle tiltag, der kan forbedre boligens energieffektivitet og indeklima.

Tjek den eksisterende isolering

Hvis du har et ældre hus, er der en god chance for, at det allerede har en hulmursisolering. Og hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit hus har behov for hulmursisolering eller en anden form for isolering, er der flere måder at undersøge det på.

En professionel kan benytte termografering til at se, hvor der suser varme ud af huset, og i hvor høj grad der er behov for hulmursisolering. Dette gøres ved hjælp af et varmefølsomt kamera, men det er typisk kun muligt i månederne november til april, når der er minimum 12 graders forskel på temperaturerne udenfor og indenfor.

Men du kan faktisk også selv få en fornemmelse af, hvorvidt din bolig har en hulmur og om der er brug for en hulmursisolering.

Først skal du afgøre, om dit hus har en hulmur. Dette kan typisk ses på husets tegninger eller ved at måle tykkelsen på ydervæggen. Hvis ydervæggen er mere end 24 cm tyk, er der en god chance for, at der er en hulmur, da murstenene i for- og bagmuren højst kan være 21 cm tilsammen. Jo tykkere ydervæggen er, jo mere effektiv kan isoleringen være.

En anden måde at få en idé om afstanden mellem for- og bagmuren er ved at bore hul i fugerne i ydervæggen. Dette giver dig også mulighed for at undersøge, hvor effektiv den eksisterende isolering er, og om den skal udskiftes. Det er dog altid vigtigt at påpege, at isoleringsarbejdet altid skal udføres af en professionel med specialudstyr.

Hvad koster en hulmursisolering?

Du er sikkert nysgerrig på, hvad en hulmursisolering koster. Og svaret er, at priserne varierer fra selskab til selskab og fra landsdel til landsdel. Som oftest kan du dog regne med en kvadratmeterpris på mellem 120-250 kr. Prisen afhænger også af, hvor mange mm isolering, der skal blæses ind i hulrummet. Det kan nemlig være alt fra 70 – 190 mm.

Generelt set er hulmursisolering altså en relativt billig investering i forhold til de besparelser, du kan opnå på din varmeregning, og hvor hurtigt investeringen tjener sig selv ind igen.

Hvis man går fra et hus helt uden isolering til et hus med hulmursisolering, kan en familie på fire hurtige spare flere tusinde kroner årligt. Jo større en varmeregning du har haft, jo mere kan du spare.

Grundet den relativt lave pris på at få lavet en hulmursisolering, kan det altså hurtigt regne sig hjem de store besparelser man kan få på sin varmeregning.

Hvor længe holder en hulmursisolering?

En hulmursisolering kan holde i mange år, hvis den er udført korrekt og med de rette materialer. Typisk vil en hulmursisolering have en levetid på omkring 30 år. Når hulmursisoleringen når den alder, vil den faktisk begynde at kollapse og derfor være langt mindre effektiv.

Hvis din hulmursisolering ikke længere yder tilstrækkelig beskyttelse mod kulden, kan det medføre en stigning i din varmeregning. Derfor er det altså vigtigt at holde øje med tilstanden af din hulmur, især når den begynder at blive ældre.

Hvilken hulmursisolering skal jeg vælge?

Isolering kan fremstilles af et bredt udvalg af materialer. Fælles for disse materialer er, at de er lette, da det er luften i materialets hulrum, der skaber den isolerende effekt. Generelt gælder, at jo mere luft og mindre materiale, jo bedre isoleringsevne. Derudover er det afgørende, at selve materialet har en lav varmeledningsevne.

Når det gælder isoleringsmaterialer til efterisolering af hulmure, er de altid i granuleret form, som korn eller små stykker, så de nemt kan hældes eller blæses ind. Uanset hvilken type materiale, der vælges, skal det selvfølgelig overholde Bygningsreglementets krav til isoleringsevne, brandsikkerhed og modstandsdygtighed overfor fugt.

Hvilke materialer kan anvendes?

Traditionelt set er mineraluld, herunder stenuld og glasuld, og granuleret polystyren og letklinker de mest almindelige materialer til hulmursisolering. Disse materialer har været brugt i lang tid, hvilket har givet byggebranchen et solidt kendskab til deres egenskaber, anvendelse og holdbarhed.

Stenuld

Stenuld er også kendt som Rockwool. Det er lavet af spundet stenmateriale, der er smuldret til granulat og derefter spundet. Det isolerer godt, påvirkes ikke af vand og kan heller ikke brænde.

Glasuld

Glasuld minder meget om stenuld. Det består også af en granuleret, spundet glasmasse. Det isolerer lige så godt som stenuld og er også vandafvisende samt brandsikkert.

Ekspanderbart polystyren (EPS) - flamingo

Ekspanderbart polystyren, bedre kendt under navnet flamingo, er et oliebaseret plastprodukt, som skummes op til en luftfyldt og let masse. Det har gode isolerende egenskaber og opsuger ikke fugt. Til gengæld er det brandfarligt og vil udvikle giftig røg, hvis det antændes. Derfor kan produktet kun bruges steder, hvor det er forsvarligt pakket ind, som eksempelvis i en hulmur, og man skal være forsigtig med at bore huller ind i væggene, da flamingo-kuglerne kan falde ud.

EPS tilsat grafit 

De seneste år er der sket meget inden for udviklingen af EPS. Det er blevet blandet med grafit, som har forbedret dets isoleringsværdi med 20 procent. Endvidere bruger man nu en form for lim, der gør EPS formstabil. Det vil sige, at den sætter sig i hulrummet, og derved undgår man risikoen for, at kuglerne falder ud. 

Papiruld

En af de nyere former for isolering er papirisolering. Det er lavet af avispapir, som er tilsat brandhæmmende midler og salte. Det reducerer brændbarheden og beskytter mod fugt og mug. Papirisolering er en miljøvenlig form for isolering, da det er biologisk nedbrydeligt. Undgå at anvende papiruld i ydervægge, der kan blive udsat for kraftig slagregn.

Alternative isoleringsmaterialer

Den grønne omstilling og øget fokus på klimaforandringer og bæredygtighed har ført til udviklingen af alternativer inden for isolering. Teknologisk Institut forsker løbende i nye isoleringsformer, og det gælder også for hulmursisolering. 

Generelt anerkendes det, at de alternative materialer har lige så gode isolerende egenskaber som de traditionelle - og i nogle tilfælde endda bedre. Disse materialer er typisk af organisk oprindelse og kræver tilsætning af en række kemikalier i form af salte for at opnå samme modstandsdygtighed overfor brand og fugtpåvirkning som de traditionelle isoleringsmaterialer.

Et af alternativerne er træfiberisolering. Det er biologisk nedbrydeligt og har en god isolerende evne. Du skal dog sikre dig, at materialet kan komme af med fugt.

Et andet alternativ er perlite. Det er et kornet materiale, som egner sig godt til hulmursisolering, til gengæld er det ikke så miljøvenligt som andre nyere isoleringsmaterialer. Det skyldes, at fremstillingen af det, kræver lidt mere energi.

Træfiberuld er et af de nyere og mere miljøvenlige alternativer til traditionelle isoleringsmaterialer.

Hvordan foregår en hulmursisolering

Hulmursisolering er en ret enkel og hurtig måde at efterisolere din bolig på. Den kan i dag som oftest foretaget ved, at der bores huller på cirka 22 mm i fugerne mellem murstenene, hvorefter der blæses isoleringsmateriale ind i hulrummet. Det kan også være nødvendigt at fjerne en enkelt mursten for at få adgang til hulrummet. 

Når isoleringen er færdig, pudses hullet op med mørtel igen, og man vil ikke kunne se, at der har været boret et hul. Skal huset eventuelt males igen, er reparationerne dog lidt mere omfattende.

En hulmursisolering tager som regel ikke mere end en enkelt arbejdsdag og er ikke til den store gene andet end lidt støj.

Få den bedste pris på din hulmursisolering

Hvis du har besluttet dig for, at du gerne vil hulmursisolere din bolig, søger du formentlig også den bedste pris på isoleringen. Og det kan måske være svært selv at vælge den rette entreprenør eller håndværker ud fra de mange forskellige muligheder. 

Men fortvivl ikke. Hos TjenesteTorvet står vi klar til at hjælpe dig med at finde den bedste løsning og den bedste pris på din hulmursisolering.

Hvis du udfylder formularen øverst på siden, vil du modtage tilbud fra flere forskellige leverandører, som formentlig også kan tilbyde dig et gratis isoleringstjek. Det er selvfølgelig helt gratis og uforpligtende, men kan hjælpe dig til at få nogle sammenlignelige tilbud, som du kan vurdere op imod hinanden.

Som en ekstra bonus, er det værd at nævnt, at når du benytter formularen her på siden, ved de forskellige leverandører, at de er i indbyrdes konkurrence om at vinde din gunst. Derfor vil de formentlig finde deres allerbedste priser frem, når du får tilbuddet gennem TjenesteTorvet.

Læs også om isolering af:

Modtag tilbud på hulmursisolering som du kan sammenligne
Tjek om du også kan spare penge på ny hulmursisolering tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.

Modtag tilbud på hulmursisolering som du kan sammenligne

Tjek om du også kan spare penge på ny hulmursisolering tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.

Ofte stillede spørgsmål om hulmursisolering